自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

全世界都在發生的極化現象
所謂的「極化 (polarization)」現象,可以有幾個指標來衡量:
距離:不同團體之間的相關觀點之距離差異。
同質性:團體內部成員間的變異較少。
敵意:一團體對於另一極端團體有更多的恨意、鄙夷、恐懼或是其他負面情緒。
無禮:一團體用負面方式談論另一極端團體。
嚴格性:對於團體認可的價值視為神聖權利而拒絕妥協。
僵局:團體無法朝共同目標合作與努力。
取錄自《再思考》

近排啲post,有啲傾傾下就去左政治擂台,係果度行左一轉,睇到好多野....

男爵府

1。各自post啲支持自己立場既新聞:有無先了解個post既論證理由係咪基於客觀事實理據?政治問題係咪真係由只有單一客觀因素引起?唔可以多方面?有無先入為主?
2。用負面既說話:有無聆聽、了解下對方點解有呢個立場,反而打斷、醜化、辱罵同嘲弄佢地?

男爵府

3。講自己既立場:係咪都係基於客觀事實理據?由單一客觀因素去睇?有無多角度思考?人地講野時就為對方預設立場?
即係我可憐某個示威者受傷就等於反中?我討厭某個警察既行為就等於話個警察係黑警?
我反修例等於反對國家所有野?我支持修例等於認同國家所有野?
4。繼續停留係爭坳既層面:自己立場一定岩晒?人地錯晒?唔會接受有啲位大家都認同?只係某啲層面唔同想法?大家真係無共同既目標?
只睇BK, 都不難發現有呢個極化現象既徵狀....何況香港?全世界?其實真係無方法去解釋問題?定唔想去諗?

子爵府

topyy 發表於 19-6-20 10:34
3。講自己既立場:係咪都係基於客觀事實理據?由單一客觀因素去睇?有無多角度思考?人地講野時就為對方預 ...
如果係朋友嘅唔好太上心,避開呢啲政治話題。過一排會好啲嘅。

BK有的仲過份,意見唔啱就漫罵,就人身攻擊。睇少的人會開心啲。

侯爵府

親子王國15週年勳章

啲 post 都唔係傾, 係情緒發洩, 揾人一齊鬧

男爵府

焦糖媽 發表於 19-6-20 11:02
啲 post 都唔係傾, 係情緒發洩, 揾人一齊鬧

鬧完情緒唔見好左....只係繼續鬧..

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

侯爵府

親子王國15週年勳章

topyy 發表於 19-6-20 20:48
鬧完情緒唔見好左....只係繼續鬧..

認同呀,所以我唔會鬧,都無入嗰啲 post

首頁

尾頁

跳至