時政擂台

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

yttt 發表於 19-6-20 12:39
文宣

不得不讃佢地文宣組好厲害。唔同target 用唔同招數,仲落區播剪輯片段show 佢地所講嘅「真相」

呢d人才應該加入政府幫手!

大宅

畀面勳章

Ben2003 發表於 19-6-24 01:53
爹親娘親不如黃衛兵親!

樓主鋪嗰篇野嘅主要原因係攞嚟掩飾呢個不愛父母論片嗎?

太明顯了吧,醜惡嘅事係遮蓋唔到㗎,反而只係覺得個篇野咁似驚流失咗一班睇到不愛父母論嘅父母支持者嗎?

子爵府

2024年龍年勳章

Ali_P 發表於 19-6-24 00:36
回覆 Happy_hk 的帖子

謝謝你詳細的回覆,我們會認真閲讀。同時,我們幾個之間一直有一個疑問:如果反對聲 ...

我個人認為內地澳門臺灣係需要一齊修訂,因為基礎係一個中國~~單與臺灣修訂,係違背呢個原則~~正係臺獨份子樂於見到嘅。支持單獨修訂嘅,代表支持臺獨~~

男爵府

E家冇自由咩?自由到可以圍警局總部,仲唔夠自由?是否想自由到可以隨意殺人、放火都冇人理嘅地步呢?

侯爵府

moon7632 發表於 19-6-24 02:49
要爭就去,中聯辦呀,關香港政府咩事?佢地讀過毛語錄咩?或者係應該返上大陸讀返大學學位,人地要讀三年 ...

多謝反對。

我认为,对我们来说,一个人,一个党,一个军队,或者一个学校,如若不被敌人反对,那就不好了那一定是同敌人同流合污了。如若被敌人反对,那就好了,那就证明我们同敌人划清界线了。如若敌人起劲地反对我们,把我们说得一塌糊涂,一无是处,那就更好了,那就证明我们不但同敌人划清了界线,而且证明我们的工作是很有成绩的了。

毛主席《被敌人反对是好事而不是坏事》

(一九三九年五月二十六日),人民出版社版第二页

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

伯爵府

Ali_P 發表於 19-6-21 00:26
回覆 Happy_hk 的帖子

我們是一群中學生。看著政府,我們只看到他們忽略了我們這一代。我們還能在香港表達 ...

剩係呢句已知道你連獨立分析也沒有,悲哀
等你大個,留意下世界發生什麼事才講政治啦,想改變就是讀好書,不要人云亦云

禁止訪問

珍珠宮

littlecar 發表於 19-6-20 19:55
多謝呢d家長令正常家長更加守蘐孩子, 拒絕政治入校園,反對政棍令孩子犯法!

謝謝你們!

除了關注學校有冇壞學生,慫恿子女食毒品、做壞事外。。就算學校校風有多好,也都要留意有冇老師或其他家長给與子女慢性"毒药"。

侯爵府

newbieC9 發表於 19-6-24 03:28
不得不讃佢地文宣組好厲害。唔同target 用唔同招數,仲落區播剪輯片段show 佢地所講嘅「真相」

呢d人才應 ...
佢地预左會搵政府工架, 所以先 戴眼罩, 口罩, 同頭盔

子爵府

你講咁多嘢都冇用,簡單一句,世界唔係圍住你轉,你想點點唔係一定如願以償,問得出「我咁咁咁做都唔得,仲可以點」只表示了你的不成熟,不成熟嘅人去講政治ok,但去玩就只害了其他人而已
成日話103萬人都咁咁咁,你們根本只考慮自己,亦冇諗過其他人諗法,唔知點解你們好意思話政府不理民意再裝去一副偉大樣子
我唔會好聲好氣去引導或氹你們這些所謂的「孩子」,中學生應該知乜嘢做得乜嘢唔做得,總之社會係咁現實,希望係你自己去搵,唔係靠人俾,更唔係犯法或行兩行或扭吓計就有
我唔知你係真學生定無恥文宣,如果前者你睇多d書,咪鬼成日淨係懶人包,如後者就請過主

侯爵府

moon7632 發表於 19-6-24 09:49
Sorry, 我未讀過毛語錄,你要問毛就返大學搵人教你。。。 我讀英文版,中文唔多識睇!

...

我原諒你。

PS 上一句純粹講下笑。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

子爵府

2024年龍年勳章

其實我覺得呢個解釋這封信叫Ali-P嘅谷友,真係一個中學生,而且佢真係想理性討論,所以,請大家耐心D教佢。雖然鍵盤後不知是誰,但萬一佢真係一個中學生,而且只係一個俾人誤導嘅學生,學校不能教曉佢嘅嘢,我們都可以好好教佢,唔好用生硬嘅語言將佢當對立。因為,我相信有好多人尤其是中學生大學生並唔係無知,而係無人話俾佢知~~~只要肯理性討論,聽取另一邊聲音嘅,我覺得不要排斥他們,“200萬"人中,有好多這樣的人~~~

子爵府

2024年龍年勳章

Ali_P 發表於 19-6-20 10:46

你千萬不要去參加非法嘅遊行同圍堵,知道麽?學業咁好,好好前途,唔好因犯法而耽誤。未睇清楚嘅嘢,就抽個身出嚟睇,因為身在其中,是看不清的。如果你身邊有同你一樣猶疑嘅同學,亦帶埋佢地離開~~

子爵府

回覆樓主:

親愛的孩子
你對將來很多「如果」問題,但你的「答案」又普遍認為一定差既,又点解一定差呢?香港喺中國嘅一部分喺是事實,永不可變嘅事實!
我又想問吓孩子你,你有無易地而處諗一諗呢,俾你地抗爭勝利咗又点呢?換曬成個政府咁又点呢?無政府狀態?你所講嘅自由喺咪每個人都有唔同既想法,跟住自己既想法去做就叫做自由?依啲叫自私吖!我喺老,同你比真喺過曬時,請你不要忘記,我也青少過!為將來,做好自己先!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至