自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

家有反叛期15歲仔,12歲乖女,呀仔出世我做 ftm照顧佢,果時餵人奶都飲到2歲,眠乾睡濕帶大佢地,禽日叫呀仔自己執返房,自己要付責任,佢竟然話我平時好得閒,又無野做 連呀妹都出聲撐我,媽咪成日打理屋企井井有條,每日煮飯架!

激死我,連 C6都吾會話我,只會讚我為屋企付出,個仔竟然嫌棄我咁,有D hurt 我都有同 C6講不如我出返來做野?但佢又話我已經咁多年無做,屋企經濟又 ok, 不如抖下打理返頭家

各位ftm有無呢個感覺呀?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

littlelamlam 發表於 19-6-20 12:23
家有反叛期15歲仔,12歲乖女,呀仔出世我做 ftm照顧佢,果時餵人奶都飲到2歲,眠乾睡濕帶大佢地,禽日叫呀 ...

有d反叛期好似食錯藥
等藥力過後就會正常返
如果你家庭經濟ok,老公又支持你,無必要因為呀仔說話而改變。
你若盛開, 蝴蝶便來!

瑪瑙宮

littlelamlam 發表於 19-6-20 12:23
家有反叛期15歲仔,12歲乖女,呀仔出世我做 ftm照顧佢,果時餵人奶都飲到2歲,眠乾睡濕帶大佢地,禽日叫呀 ...

其實佢个 schedule 同你比佢又真係忙過你好多喎, 番學, 功課, 考試, 課外活動, 你就真係得屋企打理, 又日日都係果 D 野, 今日做又得, 聽日做又得.

佢唔執你都唔好執囉, 由得佢亂/臭.

男爵府

超級特務 發表於 19-6-20 12:25
有d反叛期好似食錯藥
等藥力過後就會正常返
如果你家庭經濟ok,老公又支持你,無必要因為呀仔說話而改變。

果下真係嬲到零至一百 好在仲有個囡幫口

珍珠宮

環保接龍勳章

反叛期就當佢賀爾蒙失調亂噏24!!

唔好激親自己

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

真係會好傷心呢
不過細路有時衝口而出
冇諗到傷倒人
佢做爸爸時就知為人父母嘅愛係幾咁大了
雖然好現實咁要等好多年
但確實男仔係好少識體諒媽媽呢

男爵府

Nancy20090615 發表於 19-6-20 12:29
其實佢个 schedule 同你比佢又真係忙過你好多喎, 番學, 功課, 考試, 課外活動, 你就真係得屋企打理, 又日 ...

最衰係佢考試話有溫(係房1個鐘),出廳打機玩4個鐘呢,房又吾執,叫極佢吾好房食野又吾聽,又食物包裝又吾掉,總之對住佢隨時命都無

水晶宮

我對仔女都高中,從來冇嫌棄我,現在同我好friend, 不過大仔曾經有一年反叛期,我過得好辛苦,忍到成日偷喊,不過一年後自動冇事,現在好乖,好孝順。

反叛期忍下佢,唔好有太大衝突,當然都要教,你個女已經幫你發聲,繼續忍

水晶宮

littlelamlam 發表於 19-6-20 12:35
最衰係佢考試話有溫(係房1個鐘),出廳打機玩4個鐘呢,房又吾執,叫極佢吾好房食野又吾聽,又食物包裝又吾 ...

我個女回家只係打機,冇溫書㗎,你個仔已經叫好好。佢叫我唔好理佢,交到成績就可以。

係房食嘢唔係咁好喎!真係要再同佢討論下!

男爵府

講真,我真係會出番去打工,打風流工買花戴都好呀,仔大女大真係要俾啲壓力同機會佢哋學下照顧自己起居生活,個仔都要學下建立正確的男女角色定位,好明顯呀仔對ftm, 或者家務係屋企女人做嘅有啲要糾正嘅概念。

公爵府

要表明俾個仔知道,佢既說話令媽媽難受,反叛期係成日項咀,唔好唸住忍佢唔出聲,要俾佢知道你唔鍾意,唔一定要鬧返佢,用返一啲佢受既方法,就好似我咁,我好眼淺,容易喊,有時激心個陣,我唔出聲係到喊,細路就知自己衰左,佢地會有改善

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會架喎, 以前有JM 係度數阿媽唔做野,
到佢地出身要佢比家用..., 冇付出 .. 比錢佢飲茶行街打牌, 又話自己要搭車, 又要儲錢上車買樓
不知幾多JM 撐話唔使理
呢度 對 FTM 有貢獻同冇貢獻, 都有2批唔同想法, 更何況 仔女更朋輩影響更深

做得 FTM 預左有呢一日, 所以要儲定一筆, 唔使到時要佢地比

水晶宮

回覆樓主:

你仔呢d 態度, 跟你是否 full time mom係冇關係。佢呢d叫青春期撞邪!! 沖著阿媽而來, 駁咀唔洗本。

你唔需要質疑自己價值, 但唔洗幚個仔做咁多嘢以平衡番你受個仔的氣。

BearBearStitch    發表於 19-6-20 22:52

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我阿媽年代, 男主外, 女主內
我媽都係 FTM 但我地又好錫佢, 個個都比家用, 報答養育之恩,
宜家唔同晒囉

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我比較燥狂,聽到呢啲說話,真係兜把星佢

珍珠宮

貓咪達人 發表於 19-6-20 12:45
要表明俾個仔知道,佢既說話令媽媽難受,反叛期係成日項咀,唔好唸住忍佢唔出聲,要俾佢知道你唔鍾意,唔 ...

水晶宮

我都係FTM, 如果我女咁同我講野,我老公肯定已經鬧爆左佢了⋯

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會!我女唔想我出去做工,留在家最好呢!青少年反叛期的說話不要太在意。

水晶宮

其實你老公撐你、梗係唔做啦,駛乜理個仔點諗

男爵府

eggcarol 發表於 19-6-20 12:54
我都係FTM, 如果我女咁同我講野,我老公肯定已經鬧爆左佢了⋯

我C6出左差,都打電話來話左佢半粒鐘

首頁
12345...6

尾頁

跳至