自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想八卦下

子爵府

MommyPanel勳章

苦:大時大節掛住屋企人 / 稅重
樂:假期多、無加班 / 放假多活動

以上係聽親友住歐洲小鎮分享~

珍珠宮

朋友嘅講吳講得?
佢係嫁左比個西人老公而移民當地
苦: 佢話好悶,佢住果度係郊區,食野永遠都係快餐,有次整親腳想睇跌打,但最近的跌打都要坐3個鐘車去最近的唐人街
樂: 佢好喜歡幫家居扮靚,親手整下小飾物佈置下咁,依加日日都可以做喜歡的事,所以好開心

男爵府

回覆 Nicnana 的帖子

苦:冇香港咁多小店shopping,掛住家人樂:見到小朋友生活得開心,自己都開心,出街大部分人有禮貌和友善🤗

珍珠宮

聽親戚分享過好多次
苦 : 屋企得兩部車,如果個個返哂工,去街就要等成個鐘車去另一個地方

樂 : 可以極滿足購物慾
每次去買野都可以買一大堆

大宅

ptm 發表於 19-6-20 14:10
回覆 Nicnana 的帖子

苦:冇香港咁多小店shopping,掛住家人樂:見到小朋友生活得開心,自己都開心,出街大 ...

你既小朋友係咪在當地出世架?

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

苦:無得周圍去行街食野,因為呢度d mall 個個一樣,野食無HK 咁多選擇。
樂:空氣好環境對小朋友理想、生活壓力吾大。
好多人話生活會悶,我覺得係既但多左好多生活空間、親子時間。如果吾追求日日多姿多采既生活,移民係好理想

子爵府

Nicnana 發表於 19-6-20 12:59
想八卦下

初初就覺悶... 成日覺得d嘢貴,香港一杯奶茶$1x,果邊要成$2x(當年價錢計番港幣)但而家果邊都係$30,但香港都$2x... 但果邊搵錢minimum wage係$120/hr... 住多3幾年就覺得無乜嘢係「苦」wor 。 如果我老公肯,我應該頭也不回地返外國... 又或者我離婚的話,一定帶埋小朋友搬返去

珍珠宮

苦:想食咩都最好自己識整,買個腸仔包都十幾二十蚊港幣

樂:活動空間,簡單嘅朋友互助關係,基本好多週末活動,隔個禮拜去唔同朋友屋企party

Overall好開心,因為好多同齡同事、朋友,生活係簡單得嚟又多姿多彩,嗰種關係係好似中學同學咁簡單長久。

子爵府

畀面勳章

我係印尼住過8年,悶到痴線,無車跟本出唔到去,除左shopping無野好做

大宅

想八卦下

分享時大家唔介意的話可唔可以講埋地區?可以認識多d

珍珠宮

回覆樓主:

苦: 其實無論你點融入社會,對佢地來講你都係外國人

甜: 平平靜靜地生活,我自己有d 怕熱鬧
(移左30 年)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

苦: 鬧仔唔可以咁大聲, 響街度又唔鬧得仔. 好難至見到醫生, 見到醫生都冇藥食.

樂: 少華人朋友, 少是非少競爭, 樂得清靜.

男爵府

啫喱黃 發表於 19-6-21 07:09
我係印尼住過8年,悶到痴線,無車跟本出唔到去,除左shopping無野好做

可以去海灘、浮潛!

別墅

回覆樓主:

苦: 掛住香港嘅食物,好多嘢買唔到, 掛住親戚朋友
樂: 小朋友好多地方玩, 住大屋有花園, 好少怪獸家長唔使同第啲小朋友比較, 著得好求其都可以出街

男爵府

回覆樓主:

X

珍珠宮

回覆樓主:

朋友一生好苦,為咗移民去咗加XX,有個孩子,之前看新聞,見好似小三問題,送佢C6上路,朋友估不能回來,孩子俾親人帶回鄉

珍珠宮

回覆樓主:

有個在北歐開歺館,D家庭問題,發瘋打人,看咗醫生,最後決定结業,佢D孩子昰黃皮膚,一般工作是短期合约

男爵府

想八卦下

苦:夜晚冇娛樂 除左食飯睇戲 大部份商店人地收工佢地就閂門 買衫連鎖店係平但千篇一律 小店d衫就貴到飛起
樂:空氣好 地方大 小朋友讀書冇測驗考試 放假就真係放假唔洗狂温書

子爵府

利申,移了民接近半年
苦:
無屋企人支援
朋友要由頭識過
以前香港的朋友會疏左
去邊都要揸車
食嘢要自己整,出街食比較貴
要學英文
稅重,有銷售稅,買嘢貴

樂:
環境好靚好乾淨,日日呼吸新鮮空氣
好多山海,好多公園,草地任坐任picnic
食物新鮮,質素好,唔使驚黑心食物
屋企大香港的幾倍,小朋友可以周屋跑!
福利好,小朋友睇醫生係免費,長期病患有好多藥同打預防針係免費
教育制度好,小朋友讀書開心,又學識好多skills
同鄰居關係較密切,可以一齊傾計小朋友一齊玩;以前香港住十年都唔知鄰居姓咩

無得shopping 但因此會擺多啲時間做更有意義的事,如睇書、睇本地電視節目等
多左時間同空間做運動,如跑步和踩單車
被迫離開comfort zone, 其實長遠令自己可以學多啲新嘢同更獨立

首頁

尾頁

跳至