自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

唔好將小朋友成績、表現等表露無遺⋯就當保障佢地私隱、尊嚴。同埋唔好講到自己仔女有幾叻。
人有三衰六旺,有d人少年運好,學業如魚得水,但出黎社會又唔係嗰回事;
有d少年運唔好,可能到青少年或中年反而風山水起。
所以我就唔想自己/俾人標籤咗小朋友能力,好多野都有變數,成日8卦/只著重成績嗰啲人我覺得好膚淺

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

成績好當然唔怕比人問啦,我細個又係成績差,阿媽讀書少唔識教,又要掛住搵食,
好怕新年比人問,因為表妹表弟成績好,又做班長,又學鋼琴
宜家到我個女又係成績差,唔知係咪真係有遺傳,冇天份
佢小一,今次考試英文得10分,我真係勁唔開心,我有同佢溫,其實我有話佢,你浪費左我D時間,你零分同十分無分別,不如索性0分左佢,大家一齊睇電視好過啦,溫唔溫都冇分別,不如大家輕鬆D仲好,將D時間用黎去玩好過,真係好心淡,成日諗人生女,我生女點解會咁,付出和收穫不成正比,又話勤力補夠天資,佢表姐又係考第一,又係做班長,仲係11月細B,我真係好灰心,我奶奶仲以為我成日迫佢,成日鬧佢,我都唔想答佢,我女又好坦白,人地問佢考成點,佢答好差,我都係答OK啦

伯爵府

pizzafat 發表於 19-6-20 14:26
雖然我小朋友未升小,但近黎考試季節後係親友聚會間已感受到將小朋友拎出黎比成績嘅壓力,有D天資好嘅小朋 ...

好彩我地家族無咩呢啲比較

子爵府

親子王國15週年勳章

tester5 發表於 19-6-20 15:24
下,我一向都話佢蠢,金魚記憶,又頂咀惡教。
反而,d親戚會幫佢講好說話。叫我唔好比咁大壓力佢。
其實我 ...

我阿媽以前就係呢招,所以次次都好唔開心,好討厭阿媽,更討厭親戚,導致食飯都黑面、唔想打招呼。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我唔會理人講咩

考得叻,考得差,同樣可以講一餐。小朋友係我嘅,唔需要同人交代。

侯爵府

回覆樓主:

最憎啲人比較, 唔鍾意講又係咁刮料
考到咩學校又比較一餐, 有offer又好過冇offer, 有second又好過冇second in, 有 waiting又好過冇waiting, 沒完沒了
岩入左小一group, 有啲人又吹水自己小朋友間幼稚園幾出名幾勁, 又話呢間小學收好多佢哋小朋友, 簡直為佢哋而設咁,
九唔搭八, 入得嘅大家都咁高咁大㗎喇

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

1998Ruby1998 發表於 19-6-20 15:27
我阿媽以前就係呢招,所以次次都好唔開心,好討厭阿媽,更討厭親戚,導致食飯都黑面、唔想打招呼。 :quiet ...

我都知,咁講好似有點打擊佢自信。
但事實,佢又真係咁。應該點講好呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

敎個仔有禮貌, 懂得關心人, 做個暖男仔仔, 好過年年考第一啦, 我話既!
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

子爵府

親子王國15週年勳章

tester5 發表於 19-6-20 15:45
我都知,咁講好似有點打擊佢自信。
但事實,佢又真係咁。應該點講好呢?
...

小朋友都需要返少少 “面子”,佢唔太需要親戚認同,最需要父母認同,不論係叻定蠢。

俾我可能會話 “我好少理,攞乜分數我都知道佢有努力,冇唔合格我就 OK。”

問名次咪話 “學校唔講名次,我亦冇問,我估計應該都唔錯”

赦返個波俾親戚。 班親戚近幾年問我成績,我都係話 OK 吖,我有盡力,分數正常

tester5    發表於 19-6-20 16:35

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

水晶宮

有d親戚唔係衰人,但把口講既嘢可以好傷人心。如果你預期佢地唔慌有好說話講,不如一開始就咩都唔好講。問親乜嘢都答「咁上下啦」、「ok啦」、「小朋友私隱唔想講」等等。你咩都唔講得多,人地慢慢就唔會問。

伯爵府

KK20010609 發表於 19-6-20 15:54
回覆 pizzafat 的帖子

我以前唔認識如何去 ( 教育 ) , 一開始真的不會 ( 教 ) , 但慢慢, 了解了 如何去 ...
可唔可以講下心德呢?

伯爵府

pizzafat 發表於 19-6-20 14:26
雖然我小朋友未升小,但近黎考試季節後係親友聚會間已感受到將小朋友拎出黎比成績嘅壓力,有D天資好嘅小朋 ...
我地幾兄弟姊妹係從來不會在聚會上講仔女成績,所以從來冇比較,仔女成績與別人無由,好與不好也不須向人交代。

伯爵府

KK20010609 發表於 19-6-20 15:54
回覆 pizzafat 的帖子

我以前唔認識如何去 ( 教育 ) , 一開始真的不會 ( 教 ) , 但慢慢, 了解了 如何去 ...

你好叻呀!我只係想個女由90頭進步至90中,用咗好多方法,都好似無咩成效
可唔可以講下有咩心得令你的小朋友有咁大進步?

子爵府

答普普通通。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

珍珠宮

我小時候,親戚間都係咁,個個都話自己子女今次又考到第一(全部都係吹水囉!),係我媽先咁傻咁坦白話我考吳到第一,考第×,其實佢跟大家一。齊作大話我個女都考第一呀,咁咪得囉,洗乜掃到自己又吳開心,返到家後又要打獲我要我解釋點解人地考到第一你考吳到

所以第時如果親戚問我的子女的成續,我會學返當年親戚嘅方法,"你問我野,緊係你講左你考第幾先啦",當對方話考第一呀,就答"乜咁岩呀,我果個都係考第一喎"

伯爵府

KK20010609 發表於 19-6-20 16:56
90頭為什麼要退步到90中?

其實是因為我想佢減少careless mistakes, 雖然學校唔派卷,但因為我平時自己跟開,所以都估到應該係唔小心,所以比人扣分,如果佢可以減少careless mistakes, 咁應該可以攞多幾分

子爵府

BK Milk勳章

theclacheng 發表於 19-6-20 15:26
成績好當然唔怕比人問啦,我細個又係成績差,阿媽讀書少唔識教,又要掛住搵食,
好怕新年比人問,因為表妹表弟成 ...

你好hurt個女~你估佢想攞10分
你有無諗過佢盡左力?
你咁講只會令佢失去對學習既取勝心同興趣
任何一科都要明白理解、平時要溫要操先可以有好成績
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

翡翠宮

牛年勳章

唔同學校唔同程度,有咩好比較

首頁

尾頁

跳至