自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2023年兔年勳章 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我覺得自己有,第一次生bb,bb每個第一次我都好緊張興奮,到而家都仲歷歷在目,見到個細嘅學行學講嘢我都開心,但冇咁興奮難忘。

生第2個時,佢萬千寵愛集於一身,我就覺得唔可以忽略個大嘅,而且照顧個細已經有經驗,唔似得生第一個時手忙腳亂,所以我覺得自己有偏去錫多啲個大嘅,要好好陪育佢,將呢個經驗帶去養育個細嘅。

我問老公我有冇偏心,佢話佢feel到我錫個大多啲,同樣地我覺得老公鍚個細多啲,搞到我擔心兩個細路將來會唔會覺得父母偏袒一邊,影響佢哋感情。

你哋點睇?

男爵府

回覆樓主:

我阿媽話細個時啲大人錫我家姐多啲,因為我家姐鐘意笑,得意啲,阿媽話我嗰時成日特登曳(極其量都係搞亂啲嘢)可能感覺到被忽略,所以要引人注意!
現在我會對兩個小朋友一視同仁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我內心有,表面一視同仁。

心裡偏錫個大仔,由細到大都乖又好湊,好受教,本身又外向開朗,好得人中意,同老老嫩嫩嘅長輩同輩,都可以傾一餐,喺學校都係得老師同學喜歡。

大宅

唔多唔小都會有

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

我二個仔都錫,真心無分彼此,但佢地二個都話我錫對方多啲

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我父母明顯偏心個仔,老爷爷奶奶明顯偏心個女,但佢地冇一個肯認自己偏心

公爵府

我無, 兩個仔亦從未投訴過我偏心

男爵府

我自細就覺得父母有偏心,自己有唔開心過,寧願自己係獨生子女。

而家成家立室我地意願都係生一個,我地寧願比晒所有愛比同一個,好過表面話無偏心其實心底有。

禁止訪問

水晶宮

靚豬媽 發表於 19-6-20 16:27
我覺得自己有,第一次生bb,bb每個第一次我都好緊張興奮,到而家都仲歷歷在目,見到個細嘅學行學講嘢我都開 ...

雖然兩個都係自己生,講真,實有偏心架,細b仲係bb乜都唔識,來來去去都係餵奶、換片、暗瞓覺,你交比其他人照顧,專心教好大嗰個,做得好好呀,咁先唔會忽略大嗰個嘅感受,咁樣好過日日夜夜攬住細b,疏忽咗大嗰個,大嗰個開始有比較,以為媽媽只錫細b,變咗佢唔鍾意細b,咁就有排先可以氹得返

大宅

回覆樓主:

我覺得自己有少少偏心個細既。
但我唔知道係咪因為細仔剛巧係最得意既年紀所以我先偏心佢,定還是真偏心 (大仔6歲駁咀扭計樣樣齊,細仔2歲牙牙學語又cutie)

Vividada4472    發表於 20-1-10 10:23
一笑置之就是了

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

點都會有,唔好咁出面就得

伯爵府

靚豬媽 發表於 19-6-20 16:27
我覺得自己有,第一次生bb,bb每個第一次我都好緊張興奮,到而家都仲歷歷在目,見到個細嘅學行學講嘢我都開 ...

我一仔一女,話無就呃你,但2個都係心頭肉,只係我錫叻果個多dd

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

好坦白絕對有 我偏心個女。仔反而冇乜理,不過兩個都乖,開心既

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我覺得我冇偏心, 老公同長老都唔覺.

我對唔仔女有唔同準則, 淨係大仔有時話我地唔公平 例如個仔話點解個妹唔駛執碗等 我話佢(大仔) 5歲時都唔駛做家務架喎!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我爸錫我多因為我似佢 因為咁既原因我爸冇咁錫我家姐。因家姐唔似佢,所以我媽成日話要錫我家姐多啲要我體諒佢...以前覺得正常,大了覺得其實有乜必要一個錫邊個多啲, 父愛母愛同樣重要的 好似有啲文不對題

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

有,好偏添,小產過再作小產先生到細女,得來不易。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

我冇偏心,對仔女係我心頭肉

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

物質供應沒有分別,但對乖嗰個會温柔啲。

首頁

尾頁

跳至