自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

goat 發表於 19-6-20 23:46
人事關係、爭取升遷、對外客人,
更何況呢個世界唔係只有工作, 家族中父母開始老病、自己有家庭負擔、仔女 ...

聽完好不安,但你講既全部都係事實

壯年最辛苦,上下都要供養,仲要顧埋自己,夾心階層

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Moonlight819 發表於 19-6-21 00:03
因為現在讀書真的比職場更地獄!

甘新一代肯定好犀利,從細打定底

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Angel_Rose 發表於 19-6-20 17:55
我的際遇中,同學比較衰,同事比較好,所以出黎做野係開心過返學嘅

SAME

仲有白眼老師

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

obligation118 發表於 19-6-20 23:51
我以為職場會俾人管得更嚴,鬧得更勁添

唔會啦....返工可以轉工..
返學冇得亂轉校

男爵府

obligation118 發表於 19-6-20 17:50
出社會工作後快樂嗎?你地覺等出黎做野同做學生,最大分別在於邊度呢?
...

我係70後,校園生活簡單、輕鬆得多,我讀書一般都不愁出路。 反而工作令我了解世界很大 ,人才很多,需自強不息才能接軌,壓力倍增。

男爵府

鍾意返工多d,放工就放工 返屋企做咩都得,但返學返到去要做功課 溫書,連上堂去廁所 飲水都要問準老師

6月啦,呢幾日成日發夢夢見返學考試 派卷
有次返夢返學(唔記得做咩 總之係唔開心嘅事)一醒返,好開心 好慶幸自己係返工人士,果日仲要星期一 但我都好開心好期待返工

用戶要求終止服務

mln 發表於 19-6-20 20:52
我唔鐘意讀書, 做學生要有紀律, 考試, 默書, 又要被老師提問, 唔識答又比同學仔望, 好怕返學。 所以我寧願 ...

仲要迫住上唔鍾意嘅體育、聖經、中史
到升中四我要避開呢啲科,所以我好辛苦咁日讀夜讀為要入理科班

珍珠宮

校園生活最開心
小學返半日,好多時間睇書,睇電視,父母讀書一向沒有給我壓力,我自己會有目標, 讀書亦有方法,好自然高小考到級頭1,2.

中學生活多姿多彩,校園夠大還有camp site, 參加吾少活動,性格由內向變外向,選到自己想讀的科目,順利原校預科入想要的大學,學科。讀書一向是自己可以掌握,只需對自己負責,不用開夜車,有一班志趣相投的同學。
大學生活更加美好,一入讀已識現在C6, 好輕鬆完成學業,印證難入,易出。好多空閒時間兼職,當時容易做到大公司暑期工,大學已經知道要儲錢的重要性。

我現在有keep 住小學,中學,大學同學聚會。

工作是另一個世界,要向上就要好拼,長時間OT, 吾同人事好復雜。壓力比讀書大,做了幾年,想事業有突破,毅然去海外進修,更加體會校園生活的可貴,可以靜聽自己的內心世界,對自己的將來更有目標,計劃.......

珍珠宮

obligation118 發表於 19-6-21 00:18
聽完好不安,但你講既全部都係事實

壯年最辛苦,上下都要供養,仲要顧埋自己,夾心階層

所以對我、我身邊唔少朋友來講,出來做野最開心時期就係剛畢業後幾年,
雖然對事業條路仲係摸索中、有d迷惘,
但仍未有咁大事業壓力、家庭負擔,
名符其實單身貴族

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

讀書好公平,考同一份卷,成績唔同是睇你多用功。
工作就未必,升人唔升你,可能人地靠關係。加人工,bonus亦如是。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我出左黎做野又讀番書之後.....唔係發覺讀書比較開心, 而係讀書比較容易控制~~

即係返工未必一定係一分耕耘, 一分收穫, 更加好多時可能係無努力過, 只要好運, 都可以一切順利, 而且又要處理人事關係, 覺得好難每樣野係可以掌握係自己手中~

讀書未必開心愉快ga, 但我覺得比較容易控制, 就算同同學關係唔好...都唔會影響成績, 而又唔需要特別討好老師, 努力和成績都成正比 (假設一般質素)~~

珍珠宮

good_pig 發表於 19-6-21 00:35
SAME

仲有白眼老師
無錯,仲有啲衰到爆的老師

不止返學讀書的同學老師,有啲係興趣班度識的同學老師,比學校嘅更壞

寶石宮

Angel_Rose 發表於 19-6-21 09:25
無錯,仲有啲衰到爆的老師

不止返學讀書的同學老師,有啲係興趣班度識的同學老師,比學校嘅更壞

老師麻煩嘅位係,佢會寫衰d學生

寶石宮

heidys 發表於 19-6-21 08:32
讀書好公平,考同一份卷,成績唔同是睇你多用功。
工作就未必,升人唔升你,可能人地靠關係。加人工,bonus ...

唔一定,果時又話作文比賽,拎平是嘅文做校內參加,早幾日先講阿xx作得幾好,點知d獎全部去曬,有機會升到大學果幾個,幫佢地整靚profilo

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

學校唔可輕易轉;工作可隨時轉。

珍珠宮

good_pig 發表於 19-6-21 11:19
老師麻煩嘅位係,佢會寫衰d學生
試過呀,佢地作故仔,無中生有咁黎寫衰我

象牙宮

obligation118 發表於 19-6-20 23:51
我以為職場會俾人管得更嚴,鬧得更勁添

職場既管係有限度,唔會唔比你返緊工飲水,唔會唔比你聽電話!至於鬧,睇你做錯咩囉,個個老闆唔同,捱鬧有錢收,同捱鬧無錢收 唔鍾意鬧返轉頭劈炮唔撈,但讀書唔得

大宅

出嚟工作最大滿足感係每個月出糧買到自己鍾意嘅嘢

珍珠宮

畀面勳章

出來做嘢開心d,讀書只有大學生活比較自由。

男爵府

返工好D 各方面都自由好多
不過人愈大負擔愈大 好多顧慮
好難好似細個咁無憂無慮就真

首頁

尾頁

跳至