0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

放緊產假一日5 bump (5小時一次)阿b 滿月後係食到全人奶
但仲有一個半月就要返工
諗住train 返bb 每日固定食一至兩餐奶粉
同埋打算返工之後唔再一日bump咁多次 慢慢減到一日3 bump (8小時)
咁到時阿b 一定唔夠食

早幾日夜晚最後一餐奶試下俾奶粉(4oz)
佢完全唔肯飲 扭得好西利 狂喊
係咁迫佢飲
因為扭得勁同喊得勁 最後噴哂d 奶出黎
噴哂成枝奶既關係 都唔敢即刻補俾佢
隔左一個鐘再補奶粉
佢食第一啖就反胃 又嘔 好似要嘔哂胃入面消化緊既奶咁 再隔一陣 佢可能太肚餓 但飲左2oz 就訓覺

別墅

第二日我夜晚最後個餐又開俾佢試(4oz)
但半個鐘先飲得1oz 扭得好西利
佢係肚餓 個嘴周圍搵食 但放奶咀入口 佢就狂扭唔肯食
扭到最後 我都係暖3oz 人奶俾佢食
唔知係咪佢唔太開心 呢3oz 佢雖然肯食 但都係扭
最後食哂 但又扭幾下 又噴奶(emoji)(emoji)(emoji)
再隔一個鐘 我暖返4oz 人奶俾佢 飲哂就訓覺

究竟點樣先令佢唔抗拒奶粉
之前滿月前我間唔中都會人奶後補奶粉俾佢,多數爭小小 補1oz 俾佢就得
可能1個月加埋補唔夠10次
個陣都唔太願意飲 但推多幾下佢都係乖乖地照飲
個陣以為佢唔鐘意隻奶粉(雪印)
所以同佢轉左佢 轉左illuma organic
開罐食過2次 2次都係肯食既
但早2日就搞成咁
我應該點做?

複式洋房

回覆樓主:

你有冇試下返工時揾其他人餵奶粉?

我bb開頭唔肯用樽飲人奶,飲奶粉反而制, 但我返工後就唔肯飲奶粉,變返要飲人奶,可能佢慣左埋身,知媽媽唔喺屋企先至肯妥協用樽

別墅

minions_m 發表於 19-6-20 19:34
第二日我夜晚最後個餐又開俾佢試(4oz)
但半個鐘先飲得1oz 扭得好西利
佢係肚餓 個嘴周圍搵食 但放奶咀入口 ...

好陰公,佢鍾意媽媽奶多d,有冇辦法可以番工照俾全人奶?撐到起碼佢6個月時得唔得?公司會方便泵奶嗎?

朝早番工前一埋身加泵,中午同臨放工/放咗又泵,但放咗工就埋身加泵,臨瞓再泵,咁樣可行嗎?

男爵府

叫爸爸餵呀!

別墅

naiyiubb 發表於 19-6-21 08:16
你有冇試下返工時揾其他人餵奶粉?

我bb開頭唔肯用樽飲人奶,飲奶粉反而制, 但我返工後就唔肯飲奶粉,變 ...

今朝第一餐試左 搵左我媽咪換片同餵奶 我全程遠距離睇
佢都係推奶咀 但推多幾下 又肯飲
但要迫下先飲到3oz 之後就點都唔肯飲
希望佢慢慢會習慣第一餐係奶粉同飲返4-5oz

別墅

renay 發表於 19-6-21 09:29
好陰公,佢鍾意媽媽奶多d,有冇辦法可以番工照俾全人奶?撐到起碼佢6個月時得唔得?公司會方便泵奶嗎?

...

返工係泵到奶
但係我想有返自己既生活
出街出耐d 唔使趕住返屋企泵奶
減泵一定減產 到時返工有壓力可能又少左奶
想佢習慣飲一兩餐奶粉

別墅

moksamuel 發表於 19-6-21 09:34
叫爸爸餵呀!

爸爸見佢唔飲就算 由得佢唔食
成日餵得1,2 oz
浪費哂我d 奶嫁