跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re:森永媽咪會

[size=medium]Hello Hei001 & venus72

我覺得森永奶粉D味道幾似鮮奶味道呢,唔會太甜,容易入口,不過可能有D BB會厭佢淡口呢!

聽講日本奶粉冇咁熱氣,同埋森永係低敏,所以BB效容易適應呢,我個女之前係食能恩低敏配方奶粉,但係能恩低敏得2號,同埋營養唔夠森永咁全面,所以咪同佢轉森永囉~~!

而家轉咗效果唔錯呢,而家每朝早起身,佢會大聲叫"奶奶'呢 , 都幾開胃呢!

伯爵府

呵呵, hei001又見到你呀, 唔緊要, 食唔晒jasper幫俊浠包底呀

Hei001 寫道:
all,
hi,我25/11都入咗三箱呀!現在囝囝食緊雪印,打算同佢轉森永,希望佢啱食喇!唔係D貨就...... ?-(

別墅

我放工去買, 都還有貨, 我買了3箱, 我隻b現在又係食緊日本雪印, 諗住同佢轉森永大仔, 吾知佢鍾吾鍾意食呢, 如果吾係 ............, 都吾知點算, 哈哈, 其實四種日本奶粉中, 係邊隻最有營養嫁, 係咩低敏?????

男爵府

[size=medium]XYZ媽咪

我朋友個囝囝係食緊明治,係佢介紹森永比我呢!

佢話日本國民多數係食"明治"同"森永",等如香港o既S-26同A+, 而"明治"係因為歷史悠久,所以有一定o既捧場客,而森永冇明治咁耐,但係佢o既配方更加改良,所以如果有敏感o既BB都可以食得(例如濕疹),而一般香港o既低敏奶粉(=減低奶類蛋白質敏感配方奶粉),營養未能全面,而日本森永營養豐富而又係低敏配方,所以BB效容易適應,易於消化同吸收,我個囡都係用咗兩日時間就轉曬"森永"lu~~ *今朝佢依然一起身就叫食奶呢~~

而日本雪印,原來o係日本唔係咁流行,而o係日本"雪印"奶粉o既價錢係較"明治"及"森永"為平,係較為廉價o既奶粉,但係o黎到香港,就好受香港媽咪歡迎,因為講真,日本奶粉真係冇咁熱氣,但係平時"明治"同"森永"o既價錢真係好 lar 脷,如果唔係大減價,真係買唔落手呢~~

別墅

cherrylung,

謝謝你的分享, 你真係日本奶粉的日本通..

伯爵府

XYZ媽咪,
你亞b鐘唔鐘意食森永呀 :mrgreen:

大宅

Dear all,
好開心有呢個topic! 我個女兩個幾月大,都係食森永....10月中,西田都有細仔做promote,HK$187/can. 我個女都食得好好

伯爵府

#13,
WELCOME

男爵府

[size=medium]XYZ媽咪

哈哈....我都係朋友同我講我先知咁多呢 :-P

[size=medium]#13

Wellcome
你個囡囡張相肥嘟嘟,好得意呢,而家幾多磅呢?

[size=medium]呀Kwan

我個女而家參加咗"好媽媽網小明星"選舉,請幫幫手投下你神聖的一票! Thanks! 可以叫埋你各方好友幫手投呢! Thanks!

大宅

cherrylung,
我阿b大約有13-14磅,exactly 幾多,真係唔知!
:mrgreen:

別墅

Kwan, 西田都未送貨, 所以未試, 現在食緊日本雪印, so far so good la.

男爵府

13-14 Lbs
早知我女細個o個時我早D比森永佢食啦~~~~!

泳欣因為細個o個時出濕疹,所以食咗能恩低敏配方奶粉,如果早D知道森永,我諗泳欣會重D

大宅

cherrylung 寫道:

13-14 Lbs
早知我女細個o個時我早D比森永佢食啦~~~~!

泳欣因為細個o個時出濕疹,所以食咗能恩低敏配方奶粉,如果早D知道森永,我諗泳欣會重D

cherrylung,
My b was a medium-sized baby at birth. Now, she is a large-sized baby (around 75-90 percentile of the norm). Besides she can adapt the formula, genetic is another consideration. My husband and I are tall but not very big....so our baby grows in body length rapidly. In proportion, her body weight also grows very well. :lol:
Hey...I did vote your girl at the competition. I hope she wins.

男爵府

謝謝你投泳欣票!

我仲有一個大女叫Kelly,佢就係大碼B,但係泳欣就係o岩o岩攀車邊"中碼" ,但係泳欣都好食得呢,一支奶8oz.只係用一個字左右就擦曬,食飯仔都差唔多一碗, 可能佢係單骨(細骨架),所以硬係唔重呢!

男爵府

各位你地好,
我個囡都剛轉了飲森永,佢之前飲a+,飲得唔係咁好,所以我就同佢轉了森永試試,佢依家飲得都算係咁喇,我想問係你地,除了在西田買之外,你地有有人試過係的乜乜倉訂貨啊,有冇人可以比電話我。

唔該晒。

男爵府

[size=medium]Elsa

我朋友同我講o係卓悅有得賣,但之前佢話卓悅都斷咗貨一段時間

據我所知,西田應該明年3月會再有promote,到時有再通知你好嗎?

男爵府

cherrylung,
唔該晒,我依家都係卓悅買(我琴日打電話去問就話冇貨,我諗佢地都賣得幾好,可能價錢比較平的)。
係呢,你地bb飲左呢隻粉後的ngng係乜野色嫁,我個b的ngng係墨綠色的。

cherrylung 寫道:

我朋友同我講o係卓悅有得賣,但之前佢話卓悅都斷咗貨一段時間

據我所知,西田應該明年3月會再有promote,到時有再通知你好嗎?

男爵府

#13,
你個好重磅,我個b依家四個月喇都係得14磅咋。你個b依家一日飲到幾多安奶,我個b一日都係飲得20-25安到(之前未轉粉時仲少),希望佢越飲越好喇。

#13 寫道:
cherrylung,
我阿b大約有13-14磅,exactly 幾多,真係唔知!
:mrgreen:

大宅

Elsa 寫道:
#13,
你個好重磅,我個b依家四個月喇都係得14磅咋。你個b依家一日飲到幾多安奶,我個b一日都係飲得20-25安到(之前未轉粉時仲少),希望佢越飲越好喇。

嘩...

男爵府

Elsa 寫道:
cherrylung,
唔該晒,我依家都係卓悅買(我琴日打電話去問就話冇貨,我諗佢地都賣得幾好,可能價錢比較平的)。
係呢,你地bb飲左呢隻粉後的ngng係乜野色嫁,我個b的ngng係墨綠色的。

我諗大仔奶粉同細仔奶粉D成份有唔同,我個女D ng ng係黃色,有時就綠色, 但係唔係墨綠色, 但係佢細個o個時飲能恩低敏配方奶粉時就係墨綠色同勁臭呢

照我所知,墨綠色ng ng係正常,代表奶粉裡面高鐵質,而BB吸收唔曬,就會排出體外,所以ng ng會變為墨綠色呢!

首頁

尾頁

跳至