自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想買部 notebook,主要耐用為主,定喺其實撞手神,講唔埋!?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我部Dell機用咗超過10年,到而家都無咩問題,係勁慢

侯爵府

Kelvin(C.M.So) 發表於 19-6-21 12:13
想買部 notebook,主要耐用為主,定喺其實撞手神,講唔埋!?

買made in Japan 嘅。

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

HP 行 window vista
用到自己加RAM裝windows 10配SSD
都唔記得咗幾多年了

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

侯爵府

回覆樓主:

MacBook pro由2014用到而家好襟用,之前用toshiba, Sony, asus,hp都係3年左右就壞

公爵府

Kelvin(C.M.So) 發表於 19-6-21 12:13

除咗Sony Vaio 只用得1年零2日外,
其它LENOVO Thinkpad都用到差不多3-5年(慢到換機)

大宅

WWT1234 發表於 19-6-21 12:29

除咗Sony Vaio 只用得1年零2日外,

我都諗住買 Lenovo,唔知舊電會唔會越用越短時間?最後要插住電用?

侯爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

有部Lenovo all in one, 剛剛死機,計計下原來係2006年買了,所以宣佈certified

珍珠宮

Kelvin(C.M.So) 發表於 19-6-21 18:38
我都諗住買 Lenovo,唔知舊電會唔會越用越短時間?最後要插住電用?

我記得tech叫我直接插電用時最好拆開電池.....
我部係0506....係系統out, 太慢

公爵府

Kelvin(C.M.So) 發表於 19-6-21 18:38

我買notebook 係因為屋企細要慳位咋

未用x1 carbon (內置電磁)之前,
我係用T series , 因為响屋企用所以一開箱就拆舊電出黎,直接插濕電用所以就算換機個時舊電仲好鬼新。

依家嗰2部carbon 都用咗3年,用”powercfg -energy” check 舊電,一部仲係100%(因為小用),
另一部得大約60幾%(經常用出街)呢部就真係要經常插住濕電用。

五月時,問過換電要人工330, 舊電788。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

Fujitsu買咗10幾年,而家都仲開到,但就慢囉

公爵府

2023年兔年勳章

ninachu 發表於 19-6-21 12:25
MacBook pro由2014用到而家好襟用,之前用toshiba, Sony, asus,hp都係3年左右就壞

以前嘅laptop 可以換電池,用左九年仲正常操作。

依家嘅 Ultrabook,用兩年就死SSD,爛鉸位,第三年電池打柴。

翡翠宮

回覆樓主:

dell,應該過10年,仲用得。

子爵府

MacBook Pro 由進修用到而家都好好

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Lenovo 舊果部用左3年都
三叔十年前買過, 都用左幾年, sony就唔掂(買平果啲)巿係

公爵府

用過很多牌子的NOTEBOOK. 最好係Fujitsu 2部都用到7-8年以上的, 而且從來都無問題的, 第一部FUJITSU是MADE IN JAPAN的, 到現在有成10年, 仲開到機的. Lenovo THINKPAD (仲要係IBM那批機剛轉名的) 就真係3年貨仔, 而且一年到就會越來越慢的, 用過一部之後, 都唔會再買.
ACER許多人都話唔好, 但我用過4部, 都OK的, 都可以用5年的, 係有小問題的, 常見如KEYBOARD壞, 要插EXTERNAL KEYBOARD用. HP都好似ACER咁多小問題, 又係要插EXTERNAL KEYBOARD用 (可能香港潮濕).
注: 我1日開機18小時以上的.

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Lenovo用左10年仲用到,當後備機

大宅

WWT1234 發表於 19-6-21 20:00
我買notebook 係因為屋企細要慳位咋

未用x1 carbon (內置電磁)之前,

謝謝資料提供

珍珠宮

2024年龍年勳章

聽人講lenovo thinkpad耐用,但lenovo嘅ideapad 就唔耐用

首頁

尾頁

跳至