1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係一位媽媽, 亦係一位言語治療師.
希望係度同大家分享同言語發展有關的資訊.

希望幫到大家!

別墅

回覆樓主:

deleted

水晶宮

我孖女21個月
係外國
有返childcare
中英文單字大概識total 30個
問題係成日唔肯講,咩都大叫。
點encourage講。
例如想抹手。佢識講抹。但多數只大叫。我而家買佢想點,問好多次先答。
點可以encourage 講多d

command,手指指。無問題

thanks

別墅

ChattyST 發表於 19-6-21 17:35

我仔仔23個月,應該點幫佢開口講野?佢連爸爸媽媽都吾講.

洋房

我仔仔歲半,未識講野!只有爸媽發音

複式洋房

我女女23個月,講野唔肯講咁,有時先講爹爹,打,車,姐,同大空話,我怕佢講野遲緩

大宅

我囡15個月,好間中先會叫媽媽,多數舉手表示自己要⋯但有時會跟我地講i love you,我要食,洗手手,apple/其他字,叫佢講多次都唔肯⋯點可以鼓勵佢講??thanks

別墅

回覆 PhoebeKw 的帖子

對15個月大的小朋友 , 家長可以多用兒歌跟他/她互動.
例如: 每次洗手, 家長都唱洗手歌; 唱了5-6次, 家長可故意唱至句子尾並停下,示意小朋友幫手說最後的1-2個字.

因為音樂有規律, 小朋友容易跟從及記著

別墅

回覆 san3330365 的帖子

小朋友接近2歲,應 能說及理解的常見人物, 食物及玩具名
建議你每日跟孩子玩15分鐘, 由孩子選擇玩具, 家長旁述孩子的一舉一動及所用的玩具.

情景: 玩保齡球

孩子在擺放保齡球樽

家長可以旁述: BB擺, 擺, 擺樽

家長又可以故意收起孩子的保齡球, 並問孩子: 掉唔掉?
你又可以就同一個遊戲示範不同玩法: 掉保齡球, 踢保齡球....
讓孩子學會不同玩法, 不同的動詞.

如你有擔心, 可先跟健康院的護士反映.

別墅

回覆 kids12 的帖子

是看著你, 然後說媽媽? 是的話, 他已能說能有意義的字了!

如果是玩聲的爸爸媽媽, 家長可以繼續堅持每天跟孩子以廣東話交流, 玩玩具, 大約15分鐘.

你可以參考以下的短片!

別墅

請問我女就黎22個月, 佢單字數量OK, 有大慨40+, 但就係唔肯講媽媽 (肯講其他人物, 如爸爸婆婆姐姐), 亦未有句子, 我淨係聽過一兩次爸爸抱抱, 咁有冇遲緩? 謝!

洋房

ChattyST 發表於 19-7-2 15:57
回覆 kids12 的帖子

是看著你, 然後說媽媽? 是的話, 他已能說能有意義的字了!

好的!thx

複式洋房

ChattyST 發表於 19-7-2 15:48
回覆 san3330365 的帖子

小朋友接近2歲,應 能說及理解的常見人物, 食物及玩具名

thanks,I will try

複式洋房

我女快1歲,但有時識講爸、媽、Mum 發音,對住隻狗都叫爸,我想請問佢最遲幾時識講有意義字詞先叫正常?謝謝(emoji)

複式洋房

我女快17m, 爭係識講”打打打”,佢明顯係聽得明指令的,例如問佢魚魚係邊?佢識指,就係唔肯跟住講...

複式洋房

我女15個月,識得講少少疊字,例爸爸,媽媽,街街,公公,汪汪,波波,拜拜,其餘都係講bb話,但問佢野,例舅父喺邊呀佢會指比我睇,問佢波波同鞋佢都會指比我睇,聽得明指令,但近排開始,佢想表達但又唔識講,日日喺度大叫,手指指,攞唔中佢想要嘅嘢又大叫加喊,媽媽我宜家又懷孕36+4真身心疲累

大宅

小朋友2歲半,一直聽無問題,但唔係好講,呢幾個月開始肯講多左野。講廣東話單名詞,名詞+動詞,但有時連佢發緊咩音都聽唔到,佢有跟我地重覆講野,重覆音係ok, 但佢自己講就無人聽得明。

相反英文單字讀得到,我地聽得明,咁我地點樣加強番佢廣東話?

複式洋房

我女剛一歲,佢一向都好靜,唔多出聲,肚餓眼瞓都係扭但少喊,越來越驚佢太靜,而家教佢講媽媽、爸爸⋯佢完全唔跟講,唔出聲,之前曾經發過:打、爸、媽、奶,但係無意思地發聲,仲要只係發過幾次。
用食物引佢講,佢就喊爆都唔講,好擔心。
有個家姐,日日把口都唔停,偏偏個妹就唔出聲,唉。
請問有咩方法引佢出聲,或者講佢係咪唔識點出聲,灰!

別墅

回覆 Candiceho111 的帖子

其實一歲仍然是年紀很小, 未有單字亦不算遲緩

我們比較著重眼神接觸、輪流的技巧、模仿聲音及模仿動作。

建議家長可放鬆一下, 不用直接教小朋友單字。

可以多用唱歌、看圖書、玩玩具, 以旁述的方法提供更多的語言刺激。

例如: 唱「太陽伯伯」的歌時, 我們可以引導小朋友手放眉頭, 模仿做找太陽伯伯的動作。

男爵府

我想問吓其實幾多個月大先可以正式確診為發展遲緩,要睇治療師,我仔仔22個月仲係講嘢好差

首頁

尾頁

跳至