婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我係全職媽媽,我又有潔癖,所以好忙,有兩個小朋友,我一日抹兩次地,衫洗兩機,煮兩餐,買送買日用品,一個人攞唔到咁多要行兩轉。
8點送妹妹上托兒所,買送整送吸塵抹屋,中午接女,安排午餐同午睡,大仔下午回家,洗衫煮飯洗碗

子爵府

2019勳章

夢幻家庭 發表於 19-7-14 14:57
有份食有份做係常識,唔洗人叫都應自動自覺幫手啦 , 呢啲叫禮貌, 你娘家冇教過你呀?想做公主唔洗做仲想 ...

要做嗰個都唔會係我,更何況依加我無話想返去食飯。你覺得一次半次比佢地夜訓係你嘅選擇,我唔會比我仔女咁樣。明知我地一定要仔女訓覺時訓覺講左無數咁多次都專登9點開飯,黑人憎無得怪人,唔返去食飯亦無得怪我地,早d開飯都唔得唔怪得知咁多婆媳糾紛啦學你話齋。我娘家真係好好架,知我地一家返去食飯一定會早早開飯8點就提我熱好快d返屋企聽日要返工返學
幾時先上到車.....

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

只要唔洗我做 佢鍾意點做 做幾慢都無所謂

大宅

2019新春慶豚圓

回覆 c.hutchson 的帖子

一個係人地阿媽,一個自己阿媽,點同呢? 我地都只係人地個女,吾好對99/男家有咩期望了,既然你認為返去食甘煩咪吾好返囉,我覺得又吾需要黑你99面既,甘樣只會令大家關係更差,吾洗成日要見既,我覺得一年過時過節見幾次都好夠

子爵府

2019勳章

Gloria22sen 發表於 19-7-16 08:56

一個係人地阿媽,一個自己阿媽,點同呢? 我地都只係人地個女,吾好對99/男家有咩期望 ...

你有道理,不過唔洗見了,舊年因為一件大事反左面,依加終於唔洗上去食飯
幾時先上到車.....

洋房

working mom 點算呀咁-_-

別墅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

做家庭主婦真係忙過返工( 冇工人嗰啲)

大宅

2019新春慶豚圓

c.hutchson 發表於 19-7-18 18:37
你有道理,不過唔洗見了,舊年因為一件大事反左面,依加終於唔洗上去食飯
...
過時過節都可以吾見咩!? 其實我覺得幾吾中意都好,都吾好將關係搞到甘差,始終係你老公的媽,只係疏遠少少,但未至於完全吾見

子爵府

2019勳章

Gloria22sen 發表於 19-7-22 08:35
過時過節都可以吾見咩!? 其實我覺得幾吾中意都好,都吾好將關係搞到甘差,始終係你老公的媽,只係疏遠少少,但 ...

可以,因為我老公有眼睇佢老母對我做嘅賤野,10年啦由拍拖到依加我生左2個,對佢嘅憎恨係永不磨滅,我比佢地見我個仔佢地都執到啦
幾時先上到車.....

大宅

2019新春慶豚圓

甘你地真係好大仇口喎,你講得好岩,比佢見個仔都算係甘喇,有時吾明D老人家點解要搞到無晒彎轉,真係想老左無人理佢咩

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
Gigi1127 發表於 19-6-21 19:23
奶奶嗰時未洗湊小朋友。日日只煮晚餐,洗衫、晾衫、褶衫。
想知道係真忙or用咗慢的方法去做一件事?
佢地有 ...

家庭主婦真係好忙架,多少少體諒。
三餐(唸煮咩、買餸、洗菜、煮餸、洗碗)
洗衫、晾衫、褶衫
洗被、晾被、換被
洗床單、晾床單、換床單
掃地、拖地
執屋
執鞋櫃、抹鞋櫃
洗廚房、洗雪櫃、洗抽油煙機、洗馬桶⋯⋯
十幾廿萬要做(觀察奶奶一日經驗所得)
要感恩有奶奶做家庭主婦。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
Gigi1127 發表於 19-6-21 19:23
奶奶嗰時未洗湊小朋友。日日只煮晚餐,洗衫、晾衫、褶衫。
想知道係真忙or用咗慢的方法去做一件事?
佢地有 ...

我佩服全職家庭主婦,因為唔可以放假(連病都要做)
所以你自己試下
唔係99做就會唔忙,如果係一個盡責的家庭主婦係會超忙

從未適應這份工

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊