自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

BK Milk勳章

PoPobaby 發表於 19-6-21 23:29
我朋友非香港出生,上年暑假都整唔到,要親身去申請

我老公唔係香港出世,拎特區都做到(不過佢拎舊特區果時係去過一次台灣)

我本來都驚佢申請唔到,買完機票即刻同佢網上申請,諗住唔得都仲有時間去整

我地啱啱尋日先係台中返黎

別墅

魚魚豬 發表於 19-6-22 13:00
上年開始已經要上網做、不過好快兩日已經做到証。我上年幫我哥做証,佢唔係香港出世,又未去過台灣,我上次 ...

請問是否一定要綱上申請,還有得去金鐘力寶中心辨理嗎?再問下綱上上載相係點樣載,我係簽証身份書第一次辨證,麻煩指教

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

樓主申請到後講一聲呀

manvy1112    發表於 19-6-26 17:36

子爵府

回覆樓主:

網上搞得到,我幫我姨媽搞過,大約一星期時間就批得到。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

AMAJ 發表於 19-6-22 13:47
請問是否一定要綱上申請,還有得去金鐘力寶中心辨理嗎?再問下綱上上載相係點樣載,我係簽証身份書第一次 ...

無得去金鐘做,一定網上做,相片大小我唔記得,你上網睇睇

大宅

請問是否一定要綱上申請,還有得去金鐘力寶中心辨理嗎?再問下綱上上載相係點樣載,我係簽証身份書第一次 ...

係,宜家一定要網上申請。相片大小最好出去影,一定岩,唔會打回頭。
你試下用DI當護照,睇下佢批唔批,最重要齊證件,都要留意得閒上去睇下佢有冇approved,或者仲要補交什麼證明文件咁

大宅

回覆樓主:

樓主,快啲今日申請咗先,最快都要星期一或者星期二先睇到你申請,如果無咩嘅星期三上午都可能可以俾錢拎證,所以要快啲去上網整,如果唔係就疊埋心水改機票延期或取消行程。

manvy1112    發表於 19-6-26 17:37

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你屋企有冇電腦掃描器?

大宅

applefei 發表於 19-6-22 17:49
你屋企有冇電腦掃描器?

我幫姑9整過,唔駛掃描器,電話手機影相都可以,但一定要清晰睇到資料,同完整的護照,身份證,唔可以反光。
試過回鄉證角位反光都彈回頭重新補交,補交都用手機影相無反光就過咗了

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

somhine 發表於 19-6-22 17:53
我幫姑9整過,唔駛掃描器,電話手機影相都可以,但一定要清晰睇到資料,同完整的護照,身份證,唔可以反光 ...

手機我就唔知,係早前有同事拎回公司叫我攪。
我只知不是香港出世申請要比多些証明,之後等批再比錢,香港出世申請入台証易好多同唔洗比錢。

別墅

applefei 發表於 19-6-22 17:49
你屋企有冇電腦掃描器?

有呀,用電腦扭描器?

別墅

somhine 發表於 19-6-22 17:44
係,宜家一定要網上申請。相片大小最好出去影,一定岩,唔會打回頭。
你試下用DI當護照,睇下佢批唔批,最 ...

Dl係當護照的

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

AMAJ 發表於 19-6-22 19:55
有呀,用電腦扭描器?

你將相,身份証,回鄉証,護照有相果頁全部Scan 到電腦卓面上先,之後上網上,開始填寫資料,好似到第三頁到會叫你上傳果4樣,每樣尾有紅色格寫住上傳,如係身份証紅色果格你禁一禁紅色會彈出嚟選擇,你係電腦卓面上選擇你之前Scan 咗身份証,禁確定,如是者攪好四樣東西再禁下頁,如有任何上傳文件有問題,電腦會提你。你証吓先。

別墅

applefei 發表於 19-6-22 23:05
你將相,身份証,回鄉証,護照有相果頁全部Scan 到電腦卓面上先,之後上網上,開始填寫資料,好似到第三頁 ...

好呀,我試下,唔該曬你

複式洋房

回覆 somhine 的帖子

🙏🙏已經申請待批緊

大宅

manvy1112 發表於 19-6-26 17:38
回覆 somhine 的帖子

🙏🙏已經申請待批緊

宜家仲待批中?你唔係今日飛咩?係咪改咗機票呢?
不過今次申請咗,下次就唔駛咁頭痕啦,即買機票即申請台證就可以即飛添

首頁

尾頁

跳至