跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我老公係加拿大籍,我地想出年搞埋我同仔仔既簽證,同埋想帶埋兩隻狗一齊過去。
想問下自己搞配偶移民好啲,定要揾Agent搞呀?
我想仔仔讀幼稚園前去到,有冇話邊到多香港人住,平租,又近學校架?
唔該曬你地

大宅

szecw 發表於 19-6-22 11:04
我老公係加拿大籍,我地想出年搞埋我同仔仔既簽證,同埋想帶埋兩隻狗一齊過去。
想問下自己搞配偶移民好啲 ...

你申請配偶sponsorship最容易,有時間自己填表都ok, 大約1年内就批,你仔仔申請citizenship及passport 亦好容易,又係1年内搞掂!
去多倫多嗎?我朋友圈最多香港人係Markham & Richmond Hill, 宜家住Stouffville 都唔少香港人,屋價Stouffville < Markham < Richmond Hill
至於學校,總有一間係左近,呢邊係你住邊就讀邊間學校,所以所謂名校區學校=屋價昂貴!

別墅

陪月勳章

回覆樓主:

同仔仔攞咗citizen未? 係香港搞應該要等一年左右嫁。我果時都好似等咗9個月左右先收到,然之後又要搞小朋友加籍passport,果度又要等大約一個月喎。

呢段妳自己可以順便搞
埋spouse sponsorship也可以吧?反正仲有一年多時間在香港麻,但如已plan好時間去加拿大驚趕唔切時間,妳亦可先以vistor身份到加後先申請呢,我而家都係加做緊vistor準備申請PR,但而家發覺係加拿大好似只接受online payment後郵寄表格,沒有可以查問或直接submit表格的地方咁,所以我想揾個人問填表有無錯都似乎揾唔到人問呢~(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

Tracychg15 發表於 19-6-22 15:24
你申請配偶sponsorship最容易,有時間自己填表都ok, 大約1年内就批,你仔仔申請citizenship及passport 亦 ...

謝謝你的回覆(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
我聽人講多倫多同溫哥華都多華人,所以應該都會呢兩到揀。
我冇諗住俾佢讀名校,係咪主要揀咗地方住先,再揀附近啲學校就得。
加拿大啲學校係咪點都唔會好差架? 因為我主要都係為咗小朋友讀書先想過去。

複式洋房

Joych 發表於 19-6-23 03:54
同仔仔攞咗citizen未? 係香港搞應該要等一年左右嫁。我果時都好似等咗9個月左右先收到,然之後又要搞小朋友 ...

我老公個公民係佢爸傳比佢的。所以我地仔仔就冇得直接做公民,要同我一齊坐三年移民監呀。
我諗住去之前一年幾 先同bb一齊申請PR。
係香港申請好似都冇查問既地方,我去左駐港領事館問,佢話係移民部既野,但又話移民部係冇counter比人問野。所以我都唔知點好。
好驚漏文件/填錯野。

別墅

陪月勳章

szecw 發表於 19-6-23 11:23
我老公個公民係佢爸傳比佢的。所以我地仔仔就冇得直接做公民,要同我一齊坐三年移民監呀。
我諗住去之前一 ...

咁妳地可能要越早申請越好,唔好錯但要快呢,始終講一年批核只係交齊文件無錯既情況下麻

複式洋房

Joych 發表於 19-6-23 12:12
咁妳地可能要越早申請越好,唔好錯但要快呢,始終講一年批核只係交齊文件無錯既情況下麻
...

係呀。但係批左之後好似半年內就要過去? 我地又未有咁快可以過到去,所以都幾頭痛。
同埋個邊冇朋友冇親戚,我地要過去一次 租左屋先,之後再一家人過去住 咁樣嗎?

別墅

陪月勳章

szecw 發表於 19-6-23 12:30
係呀。但係批左之後好似半年內就要過去? 我地又未有咁快可以過到去,所以都幾頭痛。
同埋個邊冇朋友冇親 ...

我地係去之前一個月才找租屋的,不知道是否各地區一樣,我那邊(Richmond B.C)是馮1號及15號起租金的呢,但我因為這邊親戚代找租屋才比較易找到的,而且屋裡面好壞參半,以我經驗網上看的也不能全信任呢~

別墅

陪月勳章

szecw 發表於 19-6-23 11:19
謝謝你的回覆(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
我聽人講多倫多同溫哥華都多華人,所以應該都會呢兩到揀。
我 ...

我諗你地都係先租後買吧,可以以容易適應新生活和方便為主先,如入讀小學的話基本上都差不多吧!

大宅

szecw 發表於 19-6-23 11:23
我諗住去之前一 ...

如果你先生係同佢爸爸一齊移民,佢算係第一代,咁你仔仔可以即刻申請入籍。

香港護照只可以有6個月旅遊簽證,你想係無PR情況下住一年要每6個月出境再返入加拿大,到時關員有可能拒絕你入境。你最好係香港或者到加拿大入紙申請PR,等你係加拿大有合法既身分居住,同埋有longterm visa你先可以有醫保同考車

複式洋房

Joych 發表於 19-6-23 12:44
我地係去之前一個月才找租屋的,不知道是否各地區一樣,我那邊(Richmond B.C)是馮1號及15號起租金的呢,但 ...

唔該曬你呀
有親戚係個邊真係好好多

複式洋房

schokoladeheiss 發表於 19-6-23 13:11
如果你先生係同佢爸爸一齊移民,佢算係第一代,咁你仔仔可以即刻申請入籍。

香港護照只可以有6個月旅遊簽 ...

我先生唔係加拿大出世,佢出世時爸爸已經係加拿大籍,所以我先生係第二代,而我地既仔仔就係第三代,所以冇得即刻入籍呀

我地諗住係香港搞好曬所有野,先去加拿大居住呀。
想請問下去到學車考車要幾耐架?

謝謝你的回覆呀

大宅

szecw 發表於 19-6-23 13:17
我先生唔係加拿大出世,佢出世時爸爸已經係加拿大籍,所以我先生係第二代,而我地既仔仔就係第三代,所以 ...

考車牌每個省規定唔一樣,如果無任何駕駛經驗係BC考牌至少要一年。先要筆試及格攞Learner牌,再練習12個月後路試考Novice牌你先可以自己揸出街。

你同先生商量一下係邊度落腳,移民前一定要嚟實地視察你心目中唔同既選擇,想清楚先好做決定。

複式洋房

schokoladeheiss 發表於 19-6-24 00:42
考車牌每個省規定唔一樣,如果無任何駕駛經驗係BC考牌至少要一年。先要筆試及格攞Learner牌,再練習12個月 ...

好詳細呀 唔該曬你呀

別墅

回覆 szecw 的帖子

因為配偶移民的,很多已有親戚朋友在那邊和有一定的網絡,所以已有初步的計劃落腳點,還有填表時要話會在那個省和地方land的,亦寫在land紙上。
如果沒有任何網絡的話,要重頭來過則當然選些自己喜歡的城市啦。
97前香港人移民熱門城市,溫哥華和多倫多,卡加利其次。
妳上下網了解多些資料,如可以就過一過去行下,看看自己喜歡那裡,
因為移民和旅行是兩回事,對事業有一定基礎的家庭來講,相對加拿大是很難搵錢的國家。
但住和教育是不錯的,好住的地方,很多人都會很喜歡溫哥華的,它確實是個很美麗的城市。
希望幫到妳!

複式洋房

kaka666 發表於 19-6-25 10:36
回覆 szecw 的帖子

因為配偶移民的,很多已有親戚朋友在那邊和有一定的網絡,所以已有初步的計劃落腳點, ...

謝謝你呀
我諗住都要去一次,睇下我地中意邊到先。可能睇下温哥華同多倫多。

男爵府

schokoladeheiss 發表於 19-6-24 00:42
考車牌每個省規定唔一樣,如果無任何駕駛經驗係BC考牌至少要一年。先要筆試及格攞Learner牌,再練習12個月 ...

bc省無任何駕駛經驗係BC考牌至少要一年。先要筆試及格攞Learner牌,再練習12個月後路試考Novice牌你先可以自己揸出街,
對嗎?
其實我好5好先在香港學車?

別墅

szecw 發表於 19-6-22 11:04
想問下自己搞配偶移民好啲 ...

Hi szecw,如果你老公想申請妳過嚟加拿大定居,理論上妳地可以自己填表申請,但我估你哋喺加拿大冇任何聯繫(冇屋、冇工作、冇報稅...),所以移民局未必一定會批。我有朋友喺加拿大做移民顧問,因為最近好多人想回流,我都問過佢,喺香港申請定係加拿大申請會好啲,佢話兩邊都可以,不過移民局會睇申請人同加拿大有幾多聯繫。因為每個家庭背景都唔同好難一概而論,其實妳可以資詢下移民顧問嘅意見,然後自己再揀用乜嘢方法申請最適合。至於溫哥華定多倫多,就要視乎你哋想要啲乜嘢類型嘅生活,天氣、讀書、工作、環境....

大宅

09daisydaisy 發表於 19-7-16 19:18
bc省無任何駕駛經驗係BC考牌至少要一年。先要筆試及格攞Learner牌,再練習12個月後路試考Novice牌你先可以 ...

無錯啊,無經驗至少要一年先可以自己揸車出街。

我個人選擇咗嚟到加拿大先學,考慮點係加拿大係左駄,香港係右駄,交通規例始終兩邊各有不同,當地師傅會教到多啲加拿大實用技巧,加上我先生已經有license,我無急住要即刻揸。

如果你想快啲自己係加拿大揸,係香港考咗車牌就可以用國際牌一年,(不過我唔知P牌可唔可以攞國際)期間快啲考BC路試。

男爵府

schokoladeheiss 發表於 19-7-17 01:50
無錯啊,無經驗至少要一年先可以自己揸車出街。

我個人選擇咗嚟到加拿大先學,考慮點係加拿大係左駄,香 ...

多謝你!

首頁

尾頁

跳至