夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

環顧我身邊嘅人絕大部分都係對目前香港嘅情況不滿,尤其不滿政府政策偏向商界,漠視基層市民, 而每次政策都有保皇黨幫佢哋護航投票通過,又冇真普選, 我都唔敢想像我嘅小朋友嘅將來仲會有幾差, 所以我好支持啲後生仔,欣賞佢哋咁勇敢行出嚟,為我哋呢班享受咗香港光輝時候嘅上一代人爭取民主自由。
最痛苦係身邊另一半係另一想法,好難過,好羨慕人哋一家大細去遊行, 好想大家有傾有講,我知係冇辦法實現。

jeanerin    發表於 19-8-8 14:38
jam831    發表於 19-7-18 10:23

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

點解唔可以互相尊重?

伯爵府

每個人都有自己想法,爭取係啱,但要克制唔好再有衝突,你咪同佢上傾下佢睇法,你睇法,唔洗過激

瑪瑙宮

在家庭內, 互相尊重對方想法吧.

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

呢d無得迫就好似信教一樣,,唔係成日係佢見前講就會信,你想上街都係想維護自由,咁佢都有佢嘅選擇權才是自由,如果佢唔想就唔好迫佢

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

而家局勢多变,暫時真係唔適宜下定5,所以在家盡量唔講唔提,只談家庭事,其實點都會有志同道合嘅朋友可以傾嘅。

瑪瑙宮

penpenvivi 發表於 19-6-22 15:08
而家局勢多变,暫時真係唔適宜下定5,所以在家盡量唔講唔提,只談家庭事,其實點都會有志同道合嘅朋友可以 ...

係架, 我同事講我都唔會搭嗲.

我最担心係經濟轉差, 港元扁值, 好多人供緊貴樓, 到時就慘. 外資撤離, 工都無得做.

男爵府

回覆樓主:

搵朋友講囉。
我同老公政見不同, 遇上呢啲位就少講啲。
反而會找個啱傾既朋友講。
遊行我也是同志同道合朋友去 。果日有成二百萬人陪我, 一點也不寂寞。

jeanerin    發表於 19-8-8 14:46
BearBearStitch    發表於 19-7-25 12:53

子爵府

AI67 發表於 19-6-22 12:31
環顧我身邊嘅人絕大部分都係對目前香港嘅情況不滿,尤其不滿政府政策偏向商界,漠視基層市民, 而每次政策 ...

尊重對方立場

大宅

尊重對方立場很重要....

公爵府

我見好多都係行出來要爭取什麽什麽嘅人,去撕裂友情,親情,愛情,講明對方唔支持,就unfriend. 其實咁已經失去民主啦,點解一定要同你同一陣綫,唔係就要離婚。我反而係你老公果方,我唔希望香港亂,唔想d人成日話爭取乜爭取物,不惜一切去破壞現有的,你認為你咁樣真係為了下一代嗎?

水晶宮

Nancy20090615 發表於 19-6-22 16:51
係架, 我同事講我都唔會搭嗲.

我最担心係經濟轉差, 港元扁值, 好多人供緊貴樓, 到時就慘. 外資撤離, ...

等D無憂米BB攪亂香港
自由太多會令世人失去平衡

子爵府

無病呻吟
兩公婆唔企同一陣線咁痛苦咪你企佢嗰邊lor.你自己都做唔到啦

Ronald媽媽    發表於 19-6-25 18:43

公爵府

其實成日話政見不同要晤好傾,費事鬧交。事實我唔明點解唔傾得,不同意見咪交流下,了解對方諗法。如意見不同會鬧交,杯葛人,決裂,甘好無謂。

男爵府

alicego62 發表於 19-6-25 12:03
其實成日話政見不同要晤好傾,費事鬧交。事實我唔明點解唔傾得,不同意見咪交流下,了解對方諗法。如意見不 ...

唔容易架~你睇下隔離公海~一講親呢類話題~雙方意見分歧的嗌交嗌到幾激烈就知道

公爵府

mingmama 發表於 19-6-25 12:34
唔容易架~你睇下隔離公海~一講親呢類話題~雙方意見分歧的嗌交嗌到幾激烈就知道
...

正常debate都未掌握到,激死

伯爵府

屋企人、朋友、同事、同學只要唔同政見就鬧分手、杯葛、大家唔睬大家,咁究竟係政府錯?政客錯?定係大家都錯?點解要撕裂!為咗根本自己控制唔到嘅事而撕裂,到老果陣會唔會後悔?點解唔好好愛惜身邊嘅人,唔好俾有心人撕裂親朋戚友嘅關係呢?俾你爭取到,但輸咗本身嘅親人、愛人、朋友等等,又何苦呢?

公爵府

環顧我身邊嘅人絕大部分都係對目前香港嘅情況不滿,尤其不滿政府政策偏向商界,漠視基層市民, 而每次政策 ...

唔知你呢d係有遠見定係太負面,下下諗到世界就黎未日咁,活得快樂嘛?

公爵府

甘你同老公正見不同,點解唔可以一家大細去旅行?

首頁

尾頁

跳至