夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓

alicego62 發表於 19-6-26 05:23

甘你同老公正見不同,點解唔可以一家大細去旅行?

係去遊行

大宅

mingmama 發表於 19-6-26 06:24
係去遊行

Sorry睇錯(emoji)

大宅

kl1 發表於 19-6-25 20:45
屋企人、朋友、同事、同學只要唔同政見就鬧分手、杯葛、大家唔睬大家,咁究竟係政府錯?政客錯?定係大家都 ...

講得啱

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

kl1 發表於 19-6-25 20:45
屋企人、朋友、同事、同學只要唔同政見就鬧分手、杯葛、大家唔睬大家,咁究竟係政府錯?政客錯?定係大家都 ...

所以攪手係極有問題,完全無諗過會令成個社會人與人之間增加更多仇恨

複式洋房

所以政治上既問題討論,我係唔會同家人、朋友去討論,因為咁而對感情有問題唔值得。近排新聞我連睇唔都想再去睇,但身邊人要睇我由佢,但我一定唔會俾意見,因為另一半EQ太低,一唔認同就會發脾氣話唔撐佢,所以我唔會同家人朋友討論

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我自己就唔明 大家見解唔同 點解唔可以互相尊重
一定要迫對方企係自己個邊?

其實我想講真係好大陸一D都唔聽取其他聲音 一點都唔民主

你所謂既民主就係只聽你講 你既見解就對的 同你唔同意書就係撕裂婚姻
咁好一言堂 到你仔女大左同你又企係對立 又係人地搞到你家庭破碎?

我依家屋企就三種聲音 但我地無嘈過交 有講自己既見解 都有聽人地既見解 互相尊重 所以我就唔明點解可以去到撕裂婚姻 搞到家嘈屋閉

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

咁離婚囉,返正有 200 萬人俾你揀做你新對象。。

男爵府

2019新春慶豚圓

farm712 發表於 19-6-27 00:06
咁離婚囉,返正有 200 萬人俾你揀做你新對象。。

子爵府

2019新春慶豚圓

我明。價值觀不同係好難溝通,由其在政治或宗教上。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

AI67 發表於 19-6-22 12:31
環顧我身邊嘅人絕大部分都係對目前香港嘅情況不滿,尤其不滿政府政策偏向商界,漠視基層市民, 而每次政策 ...
你如果是打工那一個唔順應老板呀= 商界係投資人同政府多二句說話又有什麼問題,美國英國亦都由商界主導

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 DHA勳章

每個人立場唔同, 唯一方法唔好討論, 唔值得傷害感情.
主 賜 平 安

大宅

soso1227 發表於 19-6-22 12:54
點解唔可以互相尊重?

依加佢地就係認同既就係fd, 相反既就係叛徒,一邊話要人聽佢地聲音,一邊又唔比人有其他聲音,即係有佢地講就冇人地講!

禁止訪問

2019勳章

別墅

2019勳章

AI67 發表於 19-6-22 12:31
環顧我身邊嘅人絕大部分都係對目前香港嘅情況不滿,尤其不滿政府政策偏向商界,漠視基層市民, 而每次政策 ...

前路,陰霾處處, 難澀難行,但明夷待訪,唯有相信明媚的陽光就在後面!

但你不孤單,我雖然每次是一家人去遊行,但遊行期間發現很多人也是自己一個,也可以瀟灑洒酒,倜儻自如,有什麼事,大家也會互相照顧。

PS 如你先生期他日子都能倍你左右,就ok 啦!
我們不孤單,孤單的是那些年青人!

P.S 咁㑊老公期他日子都和妳結伴同行就ok 啦!

大宅

回覆 AI67 的帖子

同屋企人唔講政治咪唔會爭吵。我都有睇新聞,但唔會同老公傾政治野,咪無事。

sweetapplebb

大宅

其實政見不同咪唔好傾羅,唔傾政治大把其他野傾。如果對方表達政見,或播新聞個陣講左D意見,你可以選擇沉默。遊行唔係親子活動,點解要一家人一齊去?

如果只係政見不同就可以撕裂夫妻關係,咁你要認真諗下你地既關係點解咁脆弱。

複式洋房

為政見鬧交真係唔值得

複式洋房

加油,撐你,講真年青人做得唔錯,佢地做左我地唔敢做既野,支持年青人。

禁止訪問

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁唔好討論依個話題, 明知會傷感情,又唔會有共識

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊