自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cy101 發表於 19-6-22 18:36
點解唔係因政治議題而少聯絡!

我都覺得呢個可能大啲。

大宅

其實你分享小朋友的事係好正常,好日常,無做錯的,不過唔好怪你朋友的反應,佢自己都控制唔到的,那種玻璃心唔係理性理智能夠控制到的,我經歷過,我明

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

aw07044780 發表於 19-6-22 18:21
我有一個要好的朋友, 但我知佢一直想有BB, 但都唔得, 佢最近得悉佢直情做埋試管嬰兒, 都失敗咗。

最近, 我 ...

因人而異, 有d人會介意,有d人唔會。 要睇你朋友本身性格。

我有個好好好好嘅朋友, 佢兩公婆又係好想要BB,但咩方法都試過,試左十年, 最終都冇。 但佢地對我3個小朋友好好, 有時我需要人幫我湊放學, 佢兩公婆冇一次唔幫我湊, 我女喺港鐵站冇錢增八達通,入唔到閘搭車, 我朋友特登搭幾個站去搵佢比錢佢幫佢增值。

所以,真係好睇你朋友本身性格。
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有d 人就算係自己揀唔想生, 都唔鍾意成日聽人地講湊仔經.

你要問當事人至知你係咪hurt 到佢.

佢地可能會敏感d , 但你總冇可能成日唔提小朋友. 有時佢自己都要調節自己想法.

大宅

我從來唔係冇小朋友嘅朋友面前主動講小朋友嘅話題

cashdollar    發表於 19-6-22 21:53

子爵府

我估係,有時都會睇想生bb果版
見到好多人都話介意人地提,有d話出街見到bb都唔開心
睇完我對冇bb既夫婦講野都會諗下先

別墅

女皇陛下 發表於 19-6-22 18:31
崩口人忌崩口碗

無錯
小產過/ 好難未有bb既朋友話題要小心避忌
分分鐘無朋友做

伯爵府

回覆樓主:

正常,恨唔到唯有唔出聲囉

男爵府

Vivi1990 發表於 19-6-22 21:28
無錯
小產過/ 好難未有bb既朋友話題要小心避忌
分分鐘無朋友做

其實我和他早在廿多年前已認識了, 但因那時有一些誤會, 令他沒有再找我。 廿年過後, 我才找回他的聯絡去找他, 所以我都好重視大家之間的友誼。

我最近因轉為做FTM, 所以話題可能都講多咗小朋友, 我亦忘了他早前才做試管嬰兒失敗, 我希望他遲些會再聯絡返我, 唔想又再次失去這朋友。

別墅

aw07044780 發表於 19-6-22 21:41
其實我和他早在廿多年前已認識了, 但因那時有一些誤會, 令他沒有再找我。 廿年過後, 我才找回他的聯絡 ...

如果你唔想失去呢位朋友
建議你可以主動搵返佢,如果佢嬲既話,主動道歉吧

因為我就係有咁既經歷,上年小產,心情真係好好好敏感,唔想見到有關bb既野,見到/ 聽到人地講bb就好似一刀插落我個心度咁痛
有對識左10幾年既朋友知道我既情況而佢地又有左,提醒左唔好再係我面前講bb但仍然唔避忌狂曬命唔理我感受,結果我唔再聯絡佢地,而佢地亦無主動搵返我/ 道歉,10幾年友情就咁無左Lu~

即使而家再有左,都就黎生了但仍然忘記唔到佢地既傷害

水晶宮

正常。我當年未有要ivf我都avoid我有小朋友嘅朋友

男爵府

Vivi1990 發表於 19-6-22 21:47

如果你唔想失去呢位朋友

會唔會係你太少氣?

男爵府

aw07044780 發表於 19-6-22 18:21
我有一個要好的朋友, 但我知佢一直想有BB, 但都唔得, 佢最近得悉佢直情做埋試管嬰兒, 都失敗咗。

最近, 我 ...

爬生B版,見好多做試管嘅凖媽媽捱好多針丶食藥各種痛苦,駛好多$又失敗,好hurt架,無論今次係咪關你果句說話時,以後少提.其實已為人母者常不自覺地講野講講下就扯埋老公仔女到,說者無心,聽者煩嫌厭~我都成日自己提醒

男爵府

我朋友差唔多過咗適婚年齡仲未結婚,佢有幾個女仔朋友定期都會聚會,每次都係出親嚟講老公同仔女,久而久之我朋友出親去其實都唔講嘢,唔係介意佢哋講呢啲但係完全冇野可以發表。我都問佢點解仲會出去,佢話其實都冇特別野發生想keep住你啲朋友, 但係我自己就覺得好搞笑邊有可能聚會90%都係講呢啲嘢,而忽略咗未結婚嗰個。

珍珠宮

回覆樓主:

一定會有啲人會介意,但其實嗰種感受佢哋都唔想,唔係專登想嬲朋友,係自己暗自傷心。
樓主最好都係主動搵你朋友好啲,當無事發生再傾過,當然暫時唔好再提小朋友,亦唔好嘗試安慰對方,你有小朋友,係唔多可以安慰到佢。

大宅

回覆樓主:

其實會唔會係朋友好心,知你要同小朋友溫習不便打擾呀?
唔好諗咁多,等小朋友考完試再聯絡佢

男爵府

回覆 Vivi1990 的帖子

我今個星期都試過, forward 其他人的What's app message 給他, 試吓看看他有沒有反應, 結果都沒有。

所以, 我可能遲些七月頭左右再找他, 希望時間可沖淡他的傷痛!

男爵府

回覆 laisausau 的帖子

我日後會留意些!

大宅

Vivi1990 發表於 19-6-22 21:47

如果你唔想失去呢位朋友

咁無同理心既朋友..算吧!我跟你情況差不多,都有一對couple朋友好賤...唔知有心定無意...明知我好想有就話「bb係一種福氣,唔係個個都有」,到我有左就話「生出黎之前真係要問下自己比到d咩佢」(指近期香港既政治環境),聚會時禁岩我老公無一齊黎,就話我單親.....又講好多小朋友出世有問題有病黎嚇我!

我真係寧願好似jm咁唔再同呢位「朋友」聯絡,但無奈同一個朋友圈 唯有少d同佢講野

別墅

liumeowjen 發表於 19-6-22 23:45
會唔會係你太少氣?

如果知情+又提過唔好再講都仲要講
會嬲我唔覺得係「小器」囉

要求人地仲要當無事發生唔好嬲既
就係唔理人感受既自私精囉~

首頁

尾頁

跳至