自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

aw07044780 發表於 19-6-23 00:37
回覆 Vivi1990 的帖子

我今個星期都試過, forward 其他人的What's app message 給他, 試吓看看他有沒有反 ...

支持你感覺樓主你好Care朋友感受
加油

男爵府

回覆 wan_sosin 的帖子

其實平時我都有安慰他, 我覺得有時你睇我好, 我睇你好啦, 其實我朋友是高薪厚職, 工作穩定, 又找到愛他的另一半,又肯幫佢做埋人工受孕, 試管都做埋,只是上天未安排到小孩給他,

而我, 雖然有一個小朋友, 但生活唔安穩, 工作也不安穩, 現在仲要做FTM, 每天有種" 過得一日, 就一日" 的心態。

別墅

soiebb 發表於 19-6-23 00:40
咁無同理心既朋友..算吧!我跟你情況差不多,都有一對couple朋友好賤...唔知有心定無意...明知我好想有就 ...

Jm你呢對朋友真係極品黎喎
相信你脾氣一定好好,否則點會忍到唔爆seed
有Common fd都係咁話

男爵府

這朋友在廿多年前對我很好的, 可是自己當時年紀太輕,我沒有好好珍惜這友誼, 也做了一些事情,誘使大家產生了誤會, 令到大家都不再接觸對方。

這廿年我感到十分內咎和可惜, 所以當我能找回他, 我都好重視大家之間的友誼。

子爵府

aw07044780 發表於 19-6-22 18:21
我有一個要好的朋友, 但我知佢一直想有BB, 但都唔得, 佢最近得悉佢直情做埋試管嬰兒, 都失敗咗。

最近, 我 ...

一定會呀!正如仲有朋友未拍拖結婚,聚會時都唔會問有男朋友未呀?

大宅

如果你了解你朋友性格會介意咪講少 d!~

珍珠宮

我愛小魚仙 發表於 19-6-22 20:04
其實你分享小朋友的事係好正常,好日常,無做錯的,不過唔好怪你朋友的反應,佢自己都控制唔到的,那種玻璃 ...

我小產後幾個月好朋友有左。佢份人一向好細心同 caring, 都 feel 到佢好小心無提,但我都匿埋咗一排先可以搵番佢。樓主,佢未必係嬲你嘅,但正如呢位 jm 講,就當係玻璃心,我最嚴重嘅時侯 有次 serve 我個 waitress 係大肚我要即刻起身走。每個人嘅面對能力唔同

公爵府

老實講,係。
我之前好難有bb,亦試過小產。有一次聽到好朋友有咗bb, 理性上好替佢開心,但第一秒係笑唔出兼想喊。
如果對方係好想有但一路都無,可以嘅話真係唔好主動講bb 嘢。人嘅情緒有高低,高嘅時候可能無事,低嘅時候係會唔開心。我自己最低嘅時候,試過一嚟經嗰刻喺toilet 流眼淚。

大宅

Vivi1990 發表於 19-6-23 00:51
Jm你呢對朋友真係極品黎喎
相信你脾氣一定好好,否則點會忍到唔爆seed
有Common fd都係 ...

我都想話佢但唔敢啊,但心入面好嬲架...話我單親咪即係咒我無老公,同咒肚入面既bb一出世無爸爸?同老公講番佢嬲到拍枱我依家求神拜佛希望我老公唔好有咩事... 依家5個月了,但個朋友講完又當無件事...我就記到依家...我係咪太小器同敏感...?

複式洋房

我有一個要好的朋友, 但我知佢一直想有BB, 但都唔得, 佢最近得悉佢直情做埋試管嬰兒, 都失敗咗。

最近, 我 ...

我好努力好多年終於有自己的小朋友。
我諗我都可以以過來人身份講下。
喺屢試屢败的過程中,個人真係好灰,見到fb人地po D小朋友相自己都想喊,係屋企聽到出面bb细路玩覺得極煩,個時都懷疑自己係咪有depression。成日好努力安慰自己,但係當諗到見到聽到同bb 有關既野又暗自神傷
我有朋友仲正在努力中,或單身但好想结婚生仔,我明白佢哋感受,我都好少同佢哋講bb嘅野。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

soiebb 發表於 19-6-23 01:20

我都想話佢但唔敢啊,但心入面好嬲架...話我單親咪即係咒我 ...

你都話佢地賤,咁我都覺得佢地真係好賤喎,賤人做咩仲要同佢地做朋友啫?呢世都唔會見添呀!
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

複式洋房

soiebb 發表於 19-6-23 00:40
咁無同理心既朋友..算吧!我跟你情況差不多,都有一對couple朋友好賤...唔知有心定無意...明知我好想有就 ...

佢哋咁講嘢真係好賤。咁樣咒你老公。你依家有左要平心静氣,唔好諗咁多俾依D人激到。佢哋有冇细路?冇的話可能唔底得。

大宅

zitzai 發表於 19-6-23 01:17
我小產後幾個月好朋友有左。佢份人一向好細心同 caring, 都 feel 到佢好小心無提,但我都匿埋 ...

我覺得小產呢樣野...真係過來人先明... 果種崩潰...比起失戀後見到人放閃差天共地...

大宅

tapioca110 發表於 19-6-23 02:29
佢哋咁講嘢真係好賤。咁樣咒你老公。你依家有左要平心静氣,唔好諗咁多俾依D人激到。佢哋有冇细路?冇的話 ...

嗯知道...我去聚會都盡量避開佢...但佢又好鐘意同我傾計傾心事...所以我覺得佢係少條筋講野唔經大腦,又鐘意拎人地既陰暗面黎講笑...可能下次佢再講錯野我直接同番佢講好d...

佢地無小朋友啊,岩岩轉工未想生,仲係日日諗去邊度旅行果d, 所以根本唔明由恨生bb到小產到再懷孕既困難同憂慮。

男爵府

最近, 我 ...
未必,你諗多,
除非你當時話有左,咁就有一絲失望,
即我好想但無,咁你剛講懷孕消息,佢會有唔開心,
但小朋友的煩事,應該唔會唔開心

水晶宮

flowerlala 發表於 19-6-22 20:40
我從來唔係冇小朋友嘅朋友面前主動講小朋友嘅話題
我身邊有幾個中學同學三無:沒樓、沒老公(或男友)、沒子女。
一年出來聚會幾次,我都提自己不要提以上話題,費事吵。

大宅

正常得不到的葡萄很酸的,佢重要好可能呢世都得唔到,比著我會唔想聽。因為唔係物質性既野,唔係話儲錢/努力就可以得到

別墅

aw07044780 發表於 19-6-23 00:58

這朋友在廿多年前對我很好的, 可是自己當時年紀太輕,我沒有好好珍惜這友誼, 也做了 ...

好欣賞你咁重視友情同會反省自己做得不足既地方
有時我都諗如果我果對10幾年朋友當時有同理心同道歉,而家都唔會搞成咁

別墅

soiebb 發表於 19-6-23 01:20

我都想話佢但唔敢啊,但心入面好嬲架...話我單親咪即係咒我 ...

Jm你絕對唔係小器,係佢地把口真係唔收唔理人感受,非常惡毒
嬲係正常呀

珍珠宮

aw07044780 發表於 19-6-23 00:51
回覆 wan_sosin 的帖子

其實平時我都有安慰他, 我覺得有時你睇我好, 我睇你好啦, 其實我朋友是高薪厚職, ...

千奇千奇唔好安慰佢,雖然佢有錢,但有錢都解決唔到佢現在嘅困難。
相信你安慰佢,佢會越唔開心,但唔會講你聽,因為知你係一番好意,所以先避開你都唔定。
我明呀,因為我都不育,其實我當時唔介意同有小朋友嘅朋友呻下,但我其實只想有人聽下,唔係要比咩意見我,但朋友一論咀講佢當初如何成功有BB,教我呢樣嗰樣方法,我同佢傾並非要問方法,要問都問專業醫生意見啦,生過仔唔等於係專家。
坦白講,我最終都同呢類朋友無乜兩句,唔係唔同佢哋做朋友,係唔知講咩好,無形中有距離。
所以唔係唔提得有小朋友,但唔好勸對方。

首頁

尾頁

跳至