自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bing-jing 發表於 19-6-29 23:49
請問有冇期限,我鄰居比咗一jar 我,已經過咗一年未開過,可以放幾耐?

幾耐都得,聽講越耐越好,我有一支浸咗15年喇,不過係家姐送嘅

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

我都有浸,上年6月頭浸左一樽,今晚會開嚟飲

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

bing-jing 發表於 19-6-29 23:49
請問有冇期限,我鄰居比咗一jar 我,已經過咗一年未開過,可以放幾耐?

如果鄰居係用燒酎浸梅酒,放2年內要飲。
放得耐,梅酒會越來越沉澱及混濁,失去馥郁醇厚之味道。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

Nicoleip1115 發表於 19-6-30 09:03
幾耐都得,聽講越耐越好,我有一支浸咗15年喇,不過係家姐送嘅
...

最近又學人浸,老師話一年可以飲,但太耐會變味,佢有樽三、五年的放埋咗忘記飲,依家留返黎教學用途,我聞過啲味⋯⋯唔香。

複式洋房

dian 發表於 19-6-30 11:29
最近又學人浸,老師話一年可以飲,但太耐會變味,佢有樽三、五年的放埋咗忘記飲,依家留返黎教學用途,我 ...

講真呀!我覺得家姐俾我嗰支似飲藥酒

珊瑚宮

wawaliluk 發表於 19-6-30 09:45
如果鄰居係用燒酎浸梅酒,放2年內要飲。
放得耐,梅酒會越來越沉澱及混濁,失去馥郁醇厚之味道。
...

哦…

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

子爵府

樂晴天 發表於 19-6-23 14:59
半年至一年

請問如果浸完唔夠甜,可以再加糖嗎?

大宅

睛靈勳章

我上年浸大陸梅威士忍,唔洗2個月,已好出味好香好重梅味,飲下飲下唔洗半年都比我飲晒,今年試日本野,一呈紫梅浸voka,一呈和歌出梅浸清酒,都差不多4個月了,但梅味明顯比上年果呈弱,唔知再浸多幾個月會否出味些,如果下年再浸,都係浸返大陸梅!

首頁

尾頁

跳至