自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

bleeblee 發表於 20-11-30 22:00
點解家長一句佢唔肯同我講就靠心理醫生,心理醫生係佢朋友嗎?會唔會再了解佢,努力接觸佢,唔好放棄。
...

你逼佢講會令佢好憎你,因為覺得你好煩
相反心理醫生係外人,病人有機會肯開口

翡翠宮

2021勳章

Jasmine-4711 發表於 19-6-23 18:34

好難原校升中四?

而家12年免費教育,冇得篩人走

珍珠宮

2021勳章

961123 發表於 20-11-30 22:31
回覆 kcpak 的帖子

當初是怎樣發現女有情緒問題?

當初?你指小學時?小學時佢成日唔肯坐,話d椅好污jo ,又成日要去洗手⋯最影響既係佢唔訓落自己張床,佢話覺得個頭污jo 唔想整污糟張床
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

2021勳章

有識人中學已經有你女嘅情況,佢入到大學,仲一級榮譽畢業......揾到工,揾到食。
不過.....照佢所講係腦內缺少某種物質所致,另外亦與佢非黑即白嘅性格有關(我唔知邊個係因,邊個係果)。
其實出嚟做嘢都會有壓力......準時食藥之餘,繼續睇輔導,希望你女會慢慢好轉。

琥珀宮

2021勳章

slw81 發表於 19-6-23 17:15
15歲女仔,
醫生開咗Fluoxetine,
頭四日每日10毫克

上网看 Fluoxetine,
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

男爵府

2021勳章

Annyiu 發表於 20-11-30 22:36
...

我唔係話迫佢講,係keep住關心,問候佢。

水晶宮

2021勳章

mandy952 發表於 20-11-30 22:40
而家12年免費教育,冇得篩人走

有架,
上有政策, 下有對策.
中三畢業是分水嶺, 會篩走差的(留班, 令佢地轉去其他學校升學),
放左位出來就可以收叻的新生入中四.
弄好DSE有亮麗的業績.好似做生意, 盤數靚, 可以吸引叻人中一報名, 慢慢將學校升呢(level)/升band. 至少保得住現有band.

重讀中三一年如成績差, 留第二次班.
留低要讀3年中三, 有幾多人唔肯走?
去低banding的中四或入私校

子爵府

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我朋友個仔中3時又係學業壓力問題,唔肯返學,成日話肚痛,就黎變隱青,搞到要睇精神科,醫生話佢有抑鬱症,差d要開藥架啦
佢選擇放手比個仔轉校(因個仔唔鐘意間學校),本來緊band1學校,轉去讀青年學院讀職專,因為冇咩功課做,讀得又輕鬆。估唔到讀左1年,情緒好返好多,唔洗再睇精神科了,個人又開朗返,而家半工讀又返夜校,仲拎埋獎學金。

水晶宮

2021勳章

anpanmenbaby 發表於 20-11-30 23:50
我朋友個仔中3時又係學業壓力問題,唔肯返學,成日話肚痛,就黎變隱青,搞到要睇精神科,醫生話佢有抑鬱症 ...

中三唔肯返學, 缺席太多
都俾佢畢業?

中三肥左或缺席多也可以留班.

職專有冇要求中三不留級才可入?

有親人之子情況相似, 但未至於要吃藥,
想了解多d

翡翠宮

2021勳章

Jasmine-4711 發表於 20-11-30 23:27

有架,

去教育局搵分區主任投訴佢啦,有咩可能留2次班架
仲有要投訴埋點解教到咁差成績,冇補底嘅咩
同埋家長係可以唔同意留班
d校長淨係識蝦唔熟程序嘅家長姐

男爵府

slw81 發表於 20-11-30 01:17
其實我都佛係咗,該食藥就食藥,其他由得佢囉,正常返學食飯就算,但次次考試都話唔舒服,哎,叫佢停學又話 ...

我寧願佢考第尾都唔想無左個女 讀書呢啲野真係好小事 無得迫 好況佢有病 梗加唔好迫

子爵府

2021勳章 畀面勳章

Jasmine-4711 發表於 20-12-1 00:10
中三唔肯返學, 缺席太多
都俾佢畢業?

佢中3下學期一直缺課,最尾只出席考埋大考就退學,算叫讀完中3囉
其實你堅持唔走,都可以留級既(佢有個同學都係留級重讀多年)
當然老師都會不斷同家長傾去留,言語間都係叫你轉校
其實我朋友可以同個仔轉校去band2/3, 不過佢話可能個仔唔適合讀傳統中學啦,索性讀職專,搵一技之長仲好
完成中3就可以報

男爵府

2021勳章

slw81 發表於 20-11-30 01:14
多謝晒大家嘅關心,佢其實一開始係深圳睇嘅,之後係聯合睇,都係食氟西汀,中間有一排又有啲反覆咁,依家醫 ...

其實我唔識,但感受到你嘅難處,祝女女早日康復!你都要保重自己 加油!兩母女走過呢關,明天必定會更好
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

水晶宮

2021勳章

mandy952 發表於 20-12-1 00:12

去教育局搵分區主任投訴佢啦,有咩可能留2次班架

學校咁想成績或操行差的學生走, 用留兩次班來暗示就算留低都冇運行.

我仔間中學, 每年中三都篩一批人出來

用教育局主任也許壓下來會不留兩次班俾佢地中四, 但全校老師對呢班學生的嘴面, 都和叻學生不同.佢地升到中四也未必有開心的環境學習.反被學校視為拖低DSE入大學率/大專率的掃把星.
只被同學看不起, 老師也不會善待佢地

用程序幫佢地升中四反而害了佢地. 不如去間低半個banding,但接受佢地,適合佢地程度, 也會被老師公平對待,有歡愉的學習環境
明知佢地DSE不會考得好, 仍肯用心教及發展佢地其他才能的學校更適合佢地

好過在原校被老師打壓,被同學嘲笑. 留下也影響讀書心情, 打殘門志

水晶宮

2021勳章

anpanmenbaby 發表於 20-12-1 00:40
佢中3下學期一直缺課,最尾只出席考埋大考就退學,算叫讀完中3囉
其實你堅持唔走,都可以留級既(佢有個同 ...

在職專,佢揀了那一科?

大宅

2021勳章

妳女仲細,有機會自已唔太上心忙了食藥,妳要睇緊
我隔離屋個女人行為古怪,但平時大家有打招呼,有次撳我門問部電話係咪我嘅,我已知唔對路無理佢關門,但對門兩姐弟約16、17歲到,開咗比佢入屋,係屋內大鬧,我工人姐姐都話驚,警察同醫護入屋後聽到佢係咁笑住話痛,後來佢住院一段時間又出返嚟,一停藥連自已都失控

大宅

要加油!食藥一定比不食藥好!努力一些時間後,調節好份量!會好的!加油!

翡翠宮

2021勳章

Jasmine-4711 發表於 20-12-1 01:36

學校咁想成績或操行差的學生走, 用留兩次班來暗示就算 ...

呢間咩學校黎架,呢間只算係一間學店,篩走成績差嘅學生,去收成績好嘅學生,學校唔係有教無類嘅咩
咁即係好成績係靠學生家長,唔係靠學校同老師啦,老師有料嘅就唔使趕人走
坦白講,勁嘅學校係可以將一般成績嘅學生成績都有提升,咁先係真正b1a學校
係咁嘅環境學習,簡直係扭曲學生嘅正確觀念
只要比同學看不起,老師亦不會善待佢地,咁講真係幾恐怖,即係老師容許學生玩排擠去趕走成績差嘅學生,咁真係建議真係同你個仔搵過另外一間學校,簡直影響三觀,影響一生

複式洋房

eggcarol 發表於 19-6-23 18:08
Take care, 捉佢做多D運動

運動幫到佢,咩運動都得。

複式洋房

Annyiu 發表於 20-11-30 22:36
...
講得啱,無錯,重點係唔好令佢覺得我煩,但俾佢知關心佢, what's app提佢就算,由得佢覆唔覆

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊