二手市場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2020勳章 好媽媽勳章

[賣] 二手舊Cuckoo IH壓力電飯煲,環保價$20,要久不久抽濕1晚(大約1-2個月在廚房/房內抽濕幾小時),只適合有抽濕機人士。IH 壓力煮出來的飯好好食。
因已買新的飯煲,而呢部抽濕後又操作得番,所以唔想就咁掉。適合想試用Cuckoo 的人。
P.S. 荔枝角交收

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

回覆 amypekkle 的帖子

有意,請問pm聯絡,謝謝!

男爵府

2020勳章

amypekkle 發表於 19-6-23 17:33
[賣] 二手舊Cuckoo IH壓力電飯煲,環保價$20,要久不久抽濕1晚(大約1-2個月在廚房/房內抽濕幾小時),只適 ...

想問這飯煲煮飯時是否好大蒸汽?

珍珠宮

fatboyL2 發表於 19-6-25 11:21
想問這飯煲煮飯時是否好大蒸汽?

佢有2段(相對短啲)的時間出蒸氣(一般飯煲一段長啲時間),咁因分2次短的時間出,所以感覺出時蒸氣會多啲咁。

男爵府

2020勳章

amypekkle 發表於 19-6-27 22:56
佢有2段(相對短啲)的時間出蒸氣(一般飯煲一段長啲時間),咁因分2次短的時間出,所以感覺出時蒸氣會多 ...

電飯煲不是會回收蒸汽以加大壓力,令煮米的效果更好咩,点解仲噴那多水蒸汽?

珍珠宮

fatboyL2 發表於 19-6-28 00:30
電飯煲不是會回收蒸汽以加大壓力,令煮米的效果更好咩,点解仲噴那多水蒸汽?
...

未聽過Cuckoo會回收蒸氣,印象中要少蒸氣,東芝有隻好似是回收蒸氣。

壓力(飯)煲就是煮到水滾水變蒸氣,煲蓋仍緊密不放蒸氣,煲內壓力就增加。煮完前一定會放壓,煲蓋才能開。所以「放壓」時就會排出蒸氣。

珍珠宮

yui2004 發表於 19-6-25 11:16
回覆 amypekkle 的帖子

有意,請問pm聯絡,謝謝!

Pls check pm

珍珠宮

fatboyL2 發表於 19-6-28 00:30
...

我有個明火壓力煲煲湯用,如果唔「手動排氣」,等成煲湯室溫放到夠涼,壓力氣閥就會跌下來,但要等45-60分鐘。

大宅

2020勳章

[賣] 二手舊Cuckoo IH壓力電飯煲,環保價$20,要久不久抽濕1晚(大約1-2個月在廚房/房內抽濕幾小時),只適 ...

可看內胆嗎?

大宅

排要

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊