時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章

Kittymummy 發表於 19-6-25 15:54
我睇化了⋯⋯除佢地鍾意點就點啦,反正我冇咁長命睇2047,香港第日都係呢班青年人的.
...

他們常説未來是他們的,我也想說現在也是我年輕時的未來,我正在享受著年輕時努力打拼而來的未來,即是現在呀!為什麼他們的未來比我年輕時的未來珍貴?未來長一點就應該珍惜,未來短一些就不應該理會?他們可以為他們的未來打拼,但請不要騷擾別人,更不要說代表我。
再者,2047年,中國正式收回香港,這是必然的,再沒有什麼一國兩制,旁人也不能阿之阿左,最弊中央會記仇的,這班年輕人,到時正值壯年,對他們的衝擊會最大。
不過正如你說,2047我也不知在哪裹了,只是想著一直這樣下去,他們的未來肯定不堪,有點不忍。我沒本事,只能提點自己的子侄保持清醒,見機行事。

水晶宮

1773 發表於 19-6-25 23:18
他們常説未來是他們的,我也想說現在也是我年輕時的未來,我正在享受著年輕時努力打拼而來的未來,即是現 ...

記仇我諗未必會,中國人民族思想,切肉不離皮,何況香港都係中國一部分. 但5逆仔真係去到一個不知所謂地步時,留係呢個孤島由佢自生自滅. 可能絕到係限制返香港人上去呢?who know ? 當後一代搵唔到食時,窮到得返自由,就會向外搵機會,冇飽飯食時,就會將民主抱到腦後. 飽飯 vs 民主, 永遠都係現實的.

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

Kittymummy 發表於 19-6-23 17:47
一直同屋企人冇傾任何政治野,到今日因爲家父生日大家坐底去飲茶。我兩個家姐原來同我睇法一樣,我大姐打大 ...

多謝分享
哩個post,睇完又睇,收藏埋
學習到好多,包括埋以後嘅人生規劃
以前無咁多考慮,只知努力工作,就可安享晚年

而家……唔為自己,都要為下一代諗吓

香港唔再係樂土,所謂嘅義士,要為佢哋今日嘅行動付出代價之餘,亦犧牲埋香港同我哋嘅願景……

首頁

尾頁

跳至