時政擂台

跳至

首頁
45678...9

尾頁

水晶宮

rayhong9 發表於 19-6-24 10:18
好多香港人以為內地新聞封鎖(係有嘅),內地人乜都吾知,但係部分人嘅遊歷和學識,高過好多香港人。
...

佢地咪傻啦,內地好多人知香港發生咩野事,只係大家唔去評論. 甚至我有大陸同事係wechat 朋友圈度講,share post 笑緊我地香港有幾漁民.

男爵府

紫色線 發表於 19-6-23 23:13
啲白痴仔點會明白呢個道理
仲覺得自己好威威.

香港政府現時有許多獎學金,資助學生修讀外國頂尖學府課程。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

男爵府

mingjan 發表於 19-6-24 07:43
佢地成日話自己香港自己救 , 但都要睇情況架 而家一味亂
點救?而家d後生,中文唔點,英文又唔
得,唔好奢望多國語言。做事無責任(只係睇下d幫人補習既大學生就略知一、二)。最慘係一唔合佢地意就只怨他人然後反反反

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Piaget 發表於 19-6-24 10:01
我朋友都係早20年前左右被某香港Big four accounting firm 派上北京,幫手發展分公司。佢初初上去,頭頂的 ...

唔好講話內地, 香港公司都一樣, 港交所最高層果個未海歸派囉!!!!
不過呢D班低層又點會知, 未日日只怨政府!!!!

公爵府

rayhong9 發表於 19-6-24 10:30
香港政府現時有許多獎學金,資助學生修讀外國頂尖學府課程。

係,我都留意到,嗰個卓越獎學金,一年資助一百幾十個香港學子去外國讀頂尖大學,其實香港政府都知道香港人下流緊,想救得一個得一個,但係人地嚟幫你,都要自己自強先得架!樓主之前話:遲早香港人要report比大陸個老細,計我話,有得比你report都好喇,最怕人地都費事侵你玩呀!外國名牌大學生,大陸冇咩?13億人口,求其零點幾個百份點係海外留學精英,人數都多過香港精英,人地點解要侵埋你玩?

其實我不知幾擔心,我呢代好彩,錢我就搵夠喇,慳慳地都夠食過世,至弊我有個仔,雖然我仔讀書都叻,為人處事性格都唔錯,但我都會擔心佢將來嘅發展,怕佢不被接受。

公爵府

紫色線 發表於 19-6-23 23:13
啲白痴仔點會明白呢個道理
仲覺得自己好威威.

咁又唔駛太悲觀嘅,香港呢個地方應該仲會存在,資產應該都仲會值錢,只是上層精英就會換晒人囉

男爵府

開心吸收勳章

哩種就係自己搬石打自己腳....
將逃犯條例吹到有咁大得咁大,有咁恐怖得咁恐怖...話會飯都無得食....
而家唔慌有得食了.搞到污煙嫜氣柒出國際....
好多人都覺得香港已經唔再和平.新一代已經唔再正氣.個個暴力.郁D就豎中指鬧人...郁D就圍你....

男爵府

開心吸收勳章

到時如果勢頭唔對的話,我都會考慮返大陸發展...起碼唔會咁亂.
大陸雖然壓制言論自由,但起可以安居樂業.如果身處動亂的香港.再寬裕的言論自由也只係別人的自由行為綁架我...
如果有得選擇.我會選擇安居樂業的生活.唔想周圍都充斥暴力

大宅

20020116 發表於 19-6-24 08:11
啲老師先離譜!無人怪佢見識少智商低判斷有偏見,但好心就唔好將政治帶入校園啦!朋友初小嘅仔話佢地小息 ...

所以朋友話揀學校要小心。

珍珠宮

Kittymummy 發表於 19-6-24 10:22
佢地咪傻啦,內地好多人知香港發生咩野事,只係大家唔去評論. 甚至我有大陸同事係wechat 朋友圈度講,shar ...

呢様真

他們以為內地會不知道香港咩事,根本人地都知道,只是不屑去理

珍珠宮

Kittymummy 發表於 19-6-23 17:47
一直同屋企人冇傾任何政治野,到今日因爲家父生日大家坐底去飲茶。我兩個家姐原來同我睇法一樣,我大姐打大 ...

同感

公爵府

牛年勳章

SandyAlana 發表於 19-6-24 13:11
所以朋友話揀學校要小心。

據我所知大量學校將於試後活動舉行「逃犯條例亅講座!作為家長,要密切留意貴子女學校裡的黃老師會如何向孩子「解釋亅這條例!

水晶宮

熊熊老婆 發表於 19-6-24 13:50
據我所知大量學校將於試後活動舉行「逃犯條例亅講座!作為家長,要密切留意貴子女學校裡的黃老師會如何向 ...

唔係咁離譜下話?

子爵府

BK熟我的人應都知道我一家已經在深圳住,深圳工作多年了。當初自己一個人上來東莞/深圳工作,到認識了現今的太太,到仔仔出世,本來都有諗過日後搬回香港工作,但最近幾年已經完全放棄了這個想法,所以唔駛一些黃派的人叫我搬上去住,因我已經係深圳住。
坦白講,經過612事件及之後某些港人的做法,心淡了,我都跟太太講香港game over了,但不是因逃犯整死,而係被一班"熱血份子"整死,不管你認不認同,我就是這樣想(話我藍絲也好,5毛也好,隨他們怎樣叫吧,反正言論自由就是一笑話)。我係大陸10幾年,反正從未受過文字獄。
我公司從幾年前開始,也慢慢將所有業務搬上深圳。以前香港作為中轉站入口中國,現在貨都可直接入口中國。如果外資公司那麼害怕中國的政治,那還在中國投資﹖現在香港辦公室得少數幾個人,都做了很久的員工,老闆都是為了情義才唔close左間office。
我仔仔將來想在香港發展還是國內發展隨他自己,起碼仔仔一定不會抗拒中國,在國內也會有一定的人際網絡,普通話亦不會差,肯定發展空間比那些仇中的年青人多。

芝麻街    發表於 19-6-25 21:08
TrinaNg    發表於 19-6-25 09:11
tibetlee13    發表於 19-6-24 16:45
tibetlee13    發表於 19-6-24 16:45

水晶宮

yuyueng 發表於 19-6-23 18:33
有!why not ! 自住樓800幾尺一早供完,預計三年後買大陸樓,退休後北上去住。 ...

而家大陸樓升得好快,有彈藥就早d入市啦

水晶宮

唉瘋 發表於 19-6-23 18:56
日本人對政治方面好敏感,舊公司當年64後將總部由香港搬去新加坡,後來上海發展迅速,再將總部搬去上海,其 ...

根本呢個係事實,只係香港有班人一直自視過高,認為中央要搞死香港,講真中央邊得閒理咁多彈丸咁細既香港,而家深圳都快追過香港啦

水晶宮

ngokwan 發表於 19-6-23 23:04
非常同意

如果香港肯和中國一起發展,基本上冇得輸

我好現實,自由不能當飯食,眼看自由的台灣美國,常常看到立法會只係一味罵戰,法會只係一個為反而反,為選票而行的地方,經濟一直原地踏步,就等於今天的香港。反觀中國新加坡係相對獨裁,但事實俾我睇到一樣野,他們能看到未來,看到平穩進步

男爵府

熊熊老婆 發表於 19-6-24 13:50
據我所知大量學校將於試後活動舉行「逃犯條例亅講座!作為家長,要密切留意貴子女學校裡的黃老師會如何向 ...

好多教通識的都係黃老師,所以你想佢地教學生從多角度思考係有啲難度。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

男爵府

sandylaw 發表於 19-6-24 15:26
我好現實,自由不能當飯食,眼看自由的台灣美國,常常看到立法會只係一味罵戰,法會只係一個為反而反,為 ...

揾到錢,你就有更多自由,內地人可以來港自由行,去外國玩和移民都得。

男爵府

回覆樓主:

很感恩睇到呢個甘中肯嘅post , 心情由擔憂變冷靜落來。 原來好多香港人係好通達明理的。
大家要加油,年輕人身邊就係需要一個指導人, 佢地有的是熱血, 但欠的是冷靜和分辨力, 稍有不慎, 就被壞心腸的人教壞。
我家的仔由本來的熱血討論, 變為嘆氣, 我常教佢, 吾好一眼就立論, 行開一邊, 冷靜觀察, 結果可能有大不同, 今次事件一樣。

樓上有些JM的意見, 亦都要我去正視喇, 我算是早一批去英留學的, 當年留學眼界係開了。 所以本來我也要求仔仔去留學, 但dse時, 佢堅持佢有能力可以係香港考到U, 事實佢也做到, 仲係佢理想科目。

芝麻街    發表於 19-6-25 21:09
tibetlee13    發表於 19-6-24 16:46

首頁
45678...9

尾頁

跳至