自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

我99同佢另外媳婦,兩個夾到暈,一齊貪小便宜,總之議會派咩都會去排,唔理好唔好食定有冇用,街派紙巾可拎十幾包,小朋友坐港鐵永遠唔比錢

象牙宮

SIUBKT 發表於 19-6-23 18:21
有位朋友非常鍾意計數 加入一些fb gp拎取試用裝 仲要買好多張電話卡 唔同手機去換優惠 佢開心share比我地知 ...

咁佢都要投資電話卡丫,都唔算cheap呀!人地唔係搵你著數我唔覺有咩問題

象牙宮

2024年龍年勳章

有位朋友非常鍾意計數 加入一些fb gp拎取試用裝 仲要買好多張電話卡 唔同手機去換優惠 佢開心share比我地知 ...

D優惠係商家提供,佢用到優惠,有咩問題?

男爵府

如果只係貪呢 d 小便宜,真心覺得cheap 極有限,商戶做呢 d 優惠明正言順比人攞,你朋友自己唔覺得麻煩就得。(當然,太過分都有 d 那個..)

真心cheap 嘅係 R 著數嗰 d,例如作故仔 r upgrade 間酒店房/屈酒店送嘢,upgrade 航班坐位,呢 d 先最cheap. (自己做酒店,有客人年年結婚紀念日都唔同,就係因為 R 酒店送嘢... 真心樣衰!) 近年仲多咗 d 著數網教人點樣 r , 真係暈..

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

兩公婆天生一對

別墅

親友經常自邀黎食飯
仲會打包剩餘o既食物聽日食

如果買酒過黎飲,飲剩個酒,不論罐裝定樽裝,都會拎番走,就連連d罐都會拎走,因為樓下有回收活動,佢因儲夠黎換野......(其實環保我覺得無問題,但未飲過個d都拎番走就.........)

有次,居然叫我地一齊去餐廳食飯,叫佢黎我度食我煮都唔肯...
埋單時... 拎出就過期個現金卷 叫我俾番夠我個數現金佢就得............

子爵府

白事,代父拿來帛金,已取吉儀,大殮日,她不問主家,問殯儀館伙記取多一封英應紅利是回家給她父親(因為各人都要做儀式,所以交殰儀伙記派應紅利是)。半年後她母親因小病入院,但不到兩日便突然急病過身

琥珀宮

回覆 SIUBKT 的帖子

有呀!我有一位同事真係cheap 到嘔佢樣樣jetso 都攞1)自己其實有擺酒,生完小朋友先擺酒當埋百日宴、仲炸咗唔小人但佢冇正式註册,因為佢知道用單親媽咪身份可以快D申請到共屋,佢仲搵社區介入,話自己被男人抛棄得到情绪病,依傢仲成功呃到傷殘津贴三年
2)係二手市場叫人 free 傢俬,阿仔所有用品,因为佢話自己係單親妈咪,但條死cheap婆每年有錢全家出埠旅行及成日買股票。
3) Facebook 派唔洗$野,佢一定去攞。
仲有好多野,以上三樣係最離譜。真係好嬲

已刪除用户

大宅

咁做冇影響到人吖,唔叫cheap 喎

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有,仲要開心share

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Cheuk2012 發表於 19-6-23 23:54

有呀!我有一位同事真係cheap 到嘔佢樣樣jetso 都攞1)自己其實有擺酒,生完小 ...

我曾經有個同事,有人送禮上嚟,老闆未睇就自己拎走左

拎產品去拍嘢,佢又私下拎走d產品自用當銷數...明明應該拎返公司入倉

寶石宮

sts8000 發表於 19-6-23 21:51

如果只係貪呢 d 小便宜,真心覺得cheap 極有限,商戶做呢 d ...

就係

侯爵府

回覆樓主:

我姑奶:每次做節或無厘頭聚餐都兩圍枱,埋單七八千至萬幾都有,但次次一定係佢簽咭,夾錢時如果每人$385佢就收齊頭$400,佢話佢負責book枱同約人(只係在wts打幾隻字)當人工喎!。
屋企家電、旅行喼全是迎新禮物,用積分換超市禮券及小家電自己用。 上次佢去瑞士旅行,買咗一排朱古力俾廿幾人在酒樓分黎食,我都費事食!

禁止訪問

琥珀宮

cccSy 發表於 19-6-23 18:32
我淨係識人永遠唔會主動還飯錢
多數一人俾哂 其他人會俾返自己果份
但佢唔會主動俾 次次要人追

未唔好借比佢囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

道不同,我身邊無呢D人,因為唔會埋到身... 同事會有,點頭之交! 自己老細亦係成日揾人笨,人地唔比佢揾笨佢會話人自私

公爵府

回覆樓主:

如果唔係攞人着數,揾人笨既,我覺得唔係cleap丫
fb gp D優惠本身就係商舖自己既宣傳手法,攪得個宣傳就係想有人拎,我唔信有人未試過拎過或用過任何一款商舖優惠

公爵府

Cheuk2012 發表於 19-6-23 23:54

有呀!我有一位同事真係cheap 到嘔佢樣樣jetso 都攞1)自己其實有擺酒,生完小 ...

情緒病都可以拎傷殘津貼?呢樣我真係依家先知
不過我識人同你講個case差不多,同男朋友生左個B,唔結婚扮單親拎綜緩,但明明就有錢租間大屋,又有請工人,又成日去睇演唱會,周圍食好嘢,又成日show鑽介,但又在fb話自己單親求free嘢,唔駛返工,日日淨係玩

子爵府

全部都係

首頁

尾頁

跳至