自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

SandyKL 發表於 19-6-23 22:40
係,原本開頭覺得合情合理,直至睇到佢簽咗果份同意不追究書,話係因為太嬲求其簽,就覺得好唔對路。

推 ...

應該係咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

龍山仔仔 發表於 19-6-23 20:38
我都覺得係番來後想屈錢~

如果我真係咁辛苦,就唔會重可以去景點影相啦!重要成團自己由(好似聽到話自 ...

同感

公爵府

木土土 發表於 19-6-23 20:32
我覺得似係客人以為唔嚴重,怕煩唔想去睇醫生,旅行社及領隊要保障自己,先要客人簽名。

就好似醫生要病 ...

同意

公爵府

SandyKL 發表於 19-6-23 22:40
係,原本開頭覺得合情合理,直至睇到佢簽咗果份同意不追究書,話係因為太嬲求其簽,就覺得好唔對路。

推 ...

無錯,因好多人其實唔知如果旅程中有事,必須在當地睇過醫生有證明,返到香港再睇醫生既錢先可以claim錢,伯伯及其團友都可能旅程中覺得睇醫生怕麻煩,不如有事返香港睇,反正有買保險,點知返黎想claim錢時先知中招

333s    發表於 19-6-25 08:00

侯爵府

回覆樓主:

伯伯唔打電話俾囝囡?

珍珠宮

sauNG 發表於 19-6-23 22:58
無錯,因好多人其實唔知如果旅程中有事,必須在當地睇過醫生有證明,返到香港再睇醫生既錢先可以claim錢, ...

你唔講我都唔知

男爵府

回覆樓主:

件事好可疑,領隊吾理,可以直接打返香港旅行社投訴。為何沒跟家人,同行朋友,團友商量下,自己死忍呢!
既然好嬲,重簽同意書,太合理,雖然老人家,但吾糸文盲,最多老花。

大宅

回覆 Lamlamfong 的帖子

係囉

公爵府

Lamlamfong 發表於 19-6-23 19:59
我都覺得好奇怪, 唔知係咩, 但嬲得濟就簽左份野

只有團友先知真相

公爵府

我媽試過去韓國旅行跌親, 即晚已經去左醫院睇醫生, 回港旅行社職員係機場有教佢點claim保險.

個事主一行幾人去旅行, 佢d朋友親戚無一個會幫事主出聲話要睇醫生?

睇事主屋企環境又唔算太差, 而且有保險架嘛. 身體係自己嘅, 要睇醫生點都一定睇到吧. 講真而家蘇州過後真係咁大個人都唔識照顧自己, 無得好怨

公爵府

牛年勳章

我都想知

伯爵府

無錯,因好多人其實唔知如果旅程中有事,必須在當地睇過醫生有證明,返到香港再睇醫生既錢先可以claim錢, ...

我覺得呢到D JM 分析都幾合理...
其實.... TBB 係咪應該過濾下件事先出街呢....

而且, 我覺得 "W" "O" 都真係有搵D 團友問, 同審下個領隊先回應TBB, 明知公關危機在前, 仲作野既....

伯爵府

himhim0502 發表於 19-6-23 23:09
伯伯唔打電話俾囝囡?
X2

男爵府

旅遊保險唔一定要係當地睇醫生,
一落機去睇,
要有來回登機證同醫生紙及收據。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

你唔講我都唔知原來一定要當地看醫生先。

我覺得係當時唔嚴重, 去旅行旅費咁貴, 蝕左半日錢無得玩好浪費,
所以就先選接著行程,想住返香港先看。﹙無想過原來咁就無得CLAIM﹚

333s    發表於 19-6-25 08:09
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

Ronnym 發表於 19-6-24 10:46
領隊都怕孭獲,所以團友有乜頭暈身熱,都會主動提出帶去睇E生的,何況跌到咁呢~我相信領隊有叫佢去睇E生…其實呢D係跟團常有的事情…

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 19-6-24 10:55
你唔講我都唔知原來一定要當地看醫生先。

我覺得係當時唔嚴重, 去旅行旅費咁貴, 蝕左半日錢無得玩好浪費, ...

保險條款有寫

珍珠宮

Ronnym 發表於 19-6-24 10:46

tbb 點會過濾,好多單野有晒疑點,所謂既受害者係咪真係受害。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

會唔會係唔知claim 保險一定要喺當地睇過醫生(當時怕麻煩、以為小事所以唔睇),家下返到嚟claim 唔到,所以發難呢?

大宅

可愛教主2 發表於 19-6-23 19:52

永安

首頁

尾頁

跳至