少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔17歳, 小時關係很好, 有講有笑。兩年前開始小同我地傾計, 十問九唔應, 成日口黑面黑。近半年差不多零溝通, 可以全日一個字都唔講, 問佢好冇殺傷力嘅問題(番唔番黎食飯之類)都只係點頭或擰頭, 問多句會露出厭惡嘅面囗!試過低聲下氣問佢發生乜嘢事, 佢當我透明, 望都唔望我! 又試過WhatsApp 同佢講爸媽最疼佢, 叫佢多同我地溝通, 都完全冇用!
佢日日機不離手, 不過成績很好, 所以我已經冇再投訴佢玩手機。老師都話佢系學校同人相處冇問題。鄰居都話佢有禮貌。佢只係對我地黑口黑面, 有時我情願佢駁咀, 起碼有溝通, 唔洗宜家好似同陌生人同住咁!
我好擔心再咁落去關係會越來越疏離, 我仲可以點做?

複式洋房

JennyOphelia 發表於 19-6-23 20:24
我仔17歳, 小時關係很好, 有講有笑。兩年前開始小同我地傾計, 十問九唔應, 成日口黑面黑。近半年差不多零溝 ...

me too. 唔使諗太多,好好照顧自己,唔係激死自己

複式洋房

回覆 冬日陽光 的帖子

你仔幾大呀?係咪都係越來越差?

男爵府

冬日陽光 發表於 19-6-23 20:58
me too. 唔使諗太多,好好照顧自己,唔係激死自己
贊成

伯爵府

中五生?是否DSE的壓力?
如果功課和在校的表現都沒問題,宜靜靜地觀察下先。
男仔可能不善於表達自己的感受,先不要太擔心。

複式洋房

回覆 asa2012 的帖子

佢好小温書, 不過我諗DSE 壓力唔多唔少都有。 佢乜嘢都唔同我地講, 大小事都自把自為, 完全唔想同我地講野, 好陌生!我以前都會嘗試打開話題, 但佢都冇反應或者黑面, 我而家都唔敢同佢講野! 平時食飯或者出街大家都係沈默無言, 好心淡!

子爵府

回覆 JennyOphelia 的帖子

是否獨生子?獨生子會比較自我,佢幾多歲開始咁?以我的經驗,佢入了大學,住宿就會明白在家千曰好,而家你平常心,自己活得開心就得。

複式洋房

回覆 aa06 的帖子

是獨生子, 大概14歳開始變得不願溝通, 黑面, 近大半年更甚。我的朋友同齡子女, 阿仔同學, 就算同是獨生子女都不是這樣。 有些跟父母至今感情都很好, 成日撓手行街, 有説有笑, 好羨慕!

子爵府

佢讀的中學校風好嗎?是否朋輩影響?如果你關心佢,佢只係冷淡回應,你就學佢,每天也是冷淡對佢,睇下佢有什麼反應,不用太緊張佢,如果佢係青春期影響, 過多幾年就會正常返。

複式洋房

回覆 aa06 的帖子

男校, 校風良好。我冇機會對佢冷淡, 因為佢都唔會主動揾我。我有試過黑面對佢, 不過佢好小理, 我唔睬佢仲好😪

子爵府

我果個都係,可以全日唔出一句聲,心情好就同你傾。好似今日咁問多2句就黑面。我見好多人都係咁,青少年應該都係口口咁上下,莫強求就會大家都好過D。其實知佢好錫我,但唔再鐘意事事交帶,又超級要有私人空間。只有等佢再大D,應該會好D。其實佢都可以自己照顧自己,咁我就學習將對佢嘅關注放去其他地方。希望再減低衝突。

水晶宮

JennyOphelia 發表於 19-6-23 20:24
我仔17歳, 小時關係很好, 有講有笑。兩年前開始小同我地傾計, 十問九唔應, 成日口黑面黑。近半年差不多零溝 ...

《青少年家長請看》

作為青少年家長,你有沒有試過遇上以下情況?

→ 心平氣和,好言相勸,但青少年孩子總是充耳不聞...
→ 與青少年孩子講道理,他們偶而會聆聽及同意,但很快又會忘記或再犯...
→ 問青少年的想法,他們偏偏不肯說...

如果你和很多青少年家長一樣,常常面對以上情況,我們透過了解青少年的心理發展需要,幫助你更加認識你的青少年孩子。
相信每位家長都愛他們的子女,並且希望協助他們順利過渡青春期,成為獨當一面而且擁有能力的成年人,懂得與青少年孩子有效的溝通是其中一個重要關鍵。

究竟如何能夠與青少年進行有效的雙向溝通呢?
到底怎樣做才能建立家長與青少年之間牢不可破的親子關係呢?
父母有什麼方法,才能讓愛能夠順利傳達呢?

誠邀你跟有興趣了解的親友一起參加這個專題講座,屆時亦會有「正向青少年及家長關係發展課程」的簡介。

專題講座暨UP簡介會
http://www.healthymind.org.hk/upseminar
日期:6月29日
時間:下午2:30 - 4:30
地點:九龍吳松街191號突破中心六樓「正向+」
主講:註冊社工、資深青少年工作者 林潤堂先生(Tom Sir)
題目:如何說,青少年才會聽?如何聽,青少年才會說?
- 青少年不聽的原因
- 青少年不說的原因
- 讓家長和青少年有雙向溝通的方法
對象:12 - 20歲青少年的家長

- 正向青少年及家長關係發展課程(UP)內容介紹
http://www.healthymind.org.hk/up
UP 5 (7月13日星期六開課)

水晶宮

回覆 MMM888 的帖子

我舊年十月時因為同女兒相處的問題, 參加了呢個課程, 學點同年青人相處,讀左之後, 用左佢地教的方法去同女兒溝通,
效果唔錯, 課堂會提及點解青春期佢地會有呢個情緒反應,
亦有教點樣讚孩子讚得得具體及點樣同孩子傾計,
方法好實用同有效

課堂有個特色係可以無限次補課, 最近我都去左補課, 可能因為考試月,
所以同女兒關係又再緊張, 之後見開課時間又岩,就再去補課,
再讀我覺得有d野又唔同左, 可能女兒每個階段都唔同,所以相處方法都唔同.

我見大家都有呢d同年青人相處問題, 可以考慮下去聽下個簡介會睇下岩唔岩自己.

複式洋房

回覆 MRSYUNG 的帖子

你仔幾歳呀?我身邊朋友啲仔同佢嘅同學都冇佢對父母咁冷漠, 之前間中都有一兩句, 近幾個月真係日日都零溝通, 一放學就入房, 招呼都唔打, 食飯先露面, 不過都唔出聲, 跟著又番房!
我已經冇乜管佢, 亦管唔到。仲有啲怕問佢問題, 因為被人拒絕好難受!
但長此下去只會越來越陌生.........

子爵府

我個係女,應該比男仔易處理。上面媽媽介紹的講座都應該好有幫助。今日亞女心情好、開籠雀咁。其實由亞女未出世,我就不停睇書,上網學習點照顧同教小朋友。要終生學習~

複式洋房

女又真係唔同。我朋友啲女全部同阿媽都好好感情, 一齊shopping, 一齊去旅行, 就算有嗌交都好快唔記得!

男爵府

JennyOphelia 發表於 19-6-29 06:09

女又真係唔同。我朋友啲女全部同阿媽都好好感情, 一齊shopping, 一齊去旅行, 就算有 ...

女唔同架,尤其是生咗一定阿媽好。

男爵府

JennyOphelia 發表於 19-6-29 06:09

女又真係唔同。我朋友啲女全部同阿媽都好好感情, 一齊shopping, 一齊去旅行, 就算有 ...

樓主,加油。我都被激死中,希望佢快成熟點

複式洋房

回覆 lam0903 的帖子

我真係好耐冇聽過佢把聲把聲😓剛系街見到個少年同父母有講有笑, 我同阿仔就好似唔識咁, 真不爽!
要上來揾d 同聲同氣平衡下😅

男爵府

JennyOphelia 發表於 19-6-29 18:42
回覆 lam0903 的帖子

我真係好耐冇聽過佢把聲把聲😓剛系街見到個少年同父母有講有笑, 我同阿仔就好 ...

事出必有因,有無信得過的人幫下手了解。妳講得啱,我都搵緊人平衡下,我個係女,仲擔心。

首頁

尾頁

跳至