少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 lam0903 的帖子

我有輕輕向佢啲好朋友媽媽打探過, 佢哋仔都冇乜特別嘢講, 老師又話佢系學校同其他人相處冇問題!除左唔同我哋傾計, 佢都算乖, 係成日玩電話唔讀書, 但成績又很好!
你女點激心法?幾大?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

JennyOphelia 發表於 19-6-29 20:36
回覆 lam0903 的帖子

我有輕輕向佢啲好朋友媽媽打探過, 佢哋仔都冇乜特別嘢講, 老師又話佢系學校同其他人 ...

現今呢一代年青人都比較自我,又唔鍾意家長煩佢,同佢哋相處有時要投其所好,先會有共同話題有計頃,其他野就唔好太介意。你兒子將考dse. 可以了解下佢大學想讀咩科,有咩計劃……,平日試下揾啲野頃下、問下佢,唔一定係學業,可以係身邊發生嘅事都可以討論下。

我有兩個仔其實都係差唔多,男仔唔會樣樣都同屋企人講,我會響食飯時揾啲話題同佢地頃下,新聞/時事甚至我返工嘅野都會討論下,揾啲野講下笑下,或者問下佢地意見了解佢地點諗,間中就會全家一齊去睇下西片,保持良好關係。家長錫唔錫佢其實佢地係知道嘅,有問題佢哋都會同我講。

複式洋房

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

唉! 你提議果啲我已經全部試過! 佢好獨立, 乜都自己處理, 唔會同我地商量。問過佢想讀乜科, 佢都係答科目名, 唔會詳談, 再問佢都唔會出聲!食飯時間我已經不斷找話題, 佢都唔會參與, 我好似自言自語咁。而家唯有同老公傾計, 有機會我哋又隨口問下佢, 不過都係問一兩句, 唔係佢又黑面。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

JennyOphelia 發表於 19-6-29 21:47
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

唉! 你提議果啲我已經全部試過過! 佢好獨立, 乜都自己處理, 唔會同我地商量。問 ...

唔好唔開心,或者過渡期再大個啲應該又會好啲架啦,佢哋已經長大有自己嘅思想,我地作為家長盡左責任就可以啦!你愛惜佢佢係會知道嘅。

我哋都要接受佢哋已經長大呢個事實,唯有對自己好啲,將個心機放返落自己度,佢哋嘅嘢唔好太上心就唔會激氣,得閒行下街做下自己鍾意嘅嘢對自己好啲。互勉之

子爵府

回覆 JennyOphelia 的帖子

你可否同佢约法三章,每日看幾多時間手機,看完擺廳,其餘時間看書 ? 你有冇問佢點解唔同你哋傾解。

複式洋房

回覆 aa06 的帖子

細個一直有規定佢玩手機時間, 佢一直都遵守, 但兩年前開始佢唔再服從, 佢性格很強, 成績又冇退步, 我唔想同佢硬碰!唉! 已經用個不同方法問佢鼓勵佢同我地多啲溝通, 佢都冇乜反應。佢性格自小就係比較靜, 細個都唔係不停講野果啲小朋友, 不過都有問有答, 有講有笑, 係近兩年開始唔願意開口。

子爵府

過年過節去嫲嫲或婆婆家對親戚態度如何?佢有冇比較談得來的表/堂兄?可否叫佢哋同仔仔傾下,了解中間發生什麼事?為什麼不願意同父母溝通?

複式洋房

回覆 aa06 的帖子

對老人家會叫人, 都是係問一句答一兩個字。表/堂兄弟姊妹都比佢大十年八載, 而且全國在外國。我諗佢唔覺得有需要同我哋溝通, 佢好獨立, 又唔想我哋問長問短。

男爵府

JennyOphelia 發表於 19-6-30 14:08
回覆 aa06 的帖子

對老人家會叫人, 都是係問一句答一兩個字。表/堂兄弟姊妹都比佢大十年八載, 而且全國在 ...

反叛期幾時先完,好痛苦 喜樂都被她控制,唉…無耐

禁止訪問

複式洋房

回覆 champion808 的帖子

其實佢甚小主動開始一個話題, 只不過之前會有問有答, 願意講多小小。當然小時候會乜都講, 乜都笑下。

禁止訪問

複式洋房

回覆 champion808 的帖子

都係學校, 課外活動, 同學, 旅行, 飲飲食食閒話家常。

複式洋房

呀仔青春期我都捱左差不多4,5年, 由中二至中六上學期, 中二, 三最難頂, 情況同以上各位差不多, 好快就過啦, 加油

男爵府

Chanpp921 發表於 19-9-2 08:28
呀仔青春期我都捱左差不多4,5年, 由中二至中六上學期, 中二, 三最難頂, 情況同以上各位差不多, 好快就過啦, ...

congratulations

公爵府

我仔16歲,情況同你差吾多,日日機不離手,吾多同我講嘢,一問一答,問多句就悔悔氣氣答你, 一係一句得埋來, 夜瞓,瞓得6個鐘,叫佢早15分鐘瞓都當我唱歌,日日都頂心頂肺

大宅

bkfans123 發表於 19-9-20 09:41
我仔16歲,情況同你差吾多,日日機不離手,吾多同我講嘢,一問一答,問多句就悔悔氣氣答你, 一係 ...

我個一樣,沖凉都要同人傾住計沖,過馬路雙眼仍然係望住手機,話又唔聽,但佢剛中一咋! 每天放學後,除食飯外,大部份時間躲在廁所,冲凉冲個幾兩個鐘,全晚就在廁所,也是沒有得溝通,好難頂呀!

公爵府

Mrs_Cat_Cat 發表於 19-9-21 00:59
我個一樣,沖凉都要同人傾住計沖,過馬路雙眼仍然係望住手機,話又唔聽,但佢剛中一咋! 每天放學後,除食 ...

唉!真係激心激肺

複式洋房

me too; same age as your son, and same case,一日可以完全不同我們說話。已完成DSE, 我先生話,由得他,他不駁咀,可能也在思考我們的說話。我們在「等」他成熟。

大宅

會唔會請學校社工介入幫下手?等社工做你地之間ge溝通橋樑可能有幫助, 不過前提系要佢對社工有一定ge信任先得

首頁

尾頁

跳至