0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

fasola 發表於 19-6-24 18:59
bb 半歲前, 仲有來自母體抗體. 大部份BB 都係少病痛. 所以你講4個月無病無痛係正常.
要過半歲至見真章
...

我家姐個仔就黎三歲,之前一直全人奶,但都係係咁傷風感冒,所以我先會講覺得係體質問題

民房

Christine2007 發表於 19-6-24 14:03
吾覺有呢個問題。我女3個月一直係全奶粉我完全無人奶。好健康肥嘟嘟。
...

我都係奶粉BB,暫時都okay...(emoji)(emoji)

別墅

Gigi1127 發表於 19-6-23 20:37
其實我個b係餵奶粉多,人奶係俾佢當甜品咁啜下,一日啜3-4次。但上星期開始感冒,醫生說食西藥叫我唔好餵人 ...

我個姪仔全人奶兩年但經常病,仲入過醫院...我覺得體質影響比較大。餵到人奶就餵,餵唔到唔好太內疚,我自己都係一半人奶一半奶粉。

男爵府

2024年龍年勳章

我覺得其實好睇個人。

我個B全奶粉,到而家一歲幾,touch wood 無病過。打針都好少發燒,係打過一次私家嘅針出微燒,第二日就無事。
當然如果你未完全收奶嘅話,我會建議你搵方法盡力追返,但如果盡力都唔得,咁餵奶粉都不是罪,我都曾經執著自己餵唔到人奶而幾乎抑鬱。

人生好流長,餵唔餵人奶唔係單一愛嘅付出與表現,日後仲有好多挑戰。

唔好太執著,努力試咗就問心無愧。

祝你奶路順暢!

珍珠宮

覺得bb食奶粉身體好,話唔定食人奶嘅身體會更加好
覺得bb食人奶身體唔好,話唔定食奶粉嘅身體會更差

人奶營養優質同有抗體,奶粉零抗體係不爭嘅事實
抵抗力好唔好,多唔多病除咗同食人奶定奶粉有關
遺傳、生活環境、飲食習慣、作息、運動、家人衛生習慣等等都有關......

同埋唔係個個bb一出世都健康,有bb一出世已經要食藥/做手術,相信好少家長會同其他人講自己bb出世要食藥/做手術

人奶抗體對免疫系統係好,但都有好多因素影響抵抗力,單睇食人奶定奶粉去斷定係十分之片面

別墅

嗱~理論上呢~人奶係比奶粉較容易被BB吸收~
同埋聞說呢媽媽嘅奶係會按照BB唔同嘅需要而為BB度身訂制嘅
(呢點太神奇~我半信半疑)
不過我親身經驗嚟睇就真係睇個B嘅體質
因為我係1滴人奶都無食過嘅~不過由細到大
除左細個嗰時有2次病得比較嚴重(無入院)之外~
其餘時間真係1年都未必見1次醫生
而我個妹食左4個月人奶~但佢係上中學之前
真係個個月都病幾日~小學之前仲入過幾次醫院~
所以我個人覺得病唔病係人嘅問題~唔係奶嘅問題

複式洋房

回覆樓主:

其實 我覺得飲人奶或奶粉同bb抵抗力無太大關係
你見樓上d媽媽分享就知

另外,唔好比飲奶粉無咁好呢樣野令自己壓力咁大同覺得自己無用。
呢個世界 勁多bb飲奶粉都健康長大
其實
媽媽已經好偉大

我bb半人奶半奶粉
就來3個月,之後我返工就全奶粉啦~

男爵府

回覆樓主:

人奶有助提高bb嘅抵抗力呢個係不爭嘅事實,營養比起奶粉更全面更豐富同埋吸收率好高, 有好多物質奶粉係複制唔到人奶,點解飲人奶嘅會較少便秘呢,因為奶粉嘅鈣質係化學添加劑,bb會容易便秘d
只可以話如果你想全面保護到bb嘅,我會建議盡量喂人奶直到bb介奶

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至