時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ngokwan 發表於 19-6-24 08:49
今天大人怕了班 BB, 和解了;
但BB 們會明白大人的苦心,痛定思痛,努力向上追回失去的嗎?最擔心的是BB以 ...

嗯!

侯爵府

回覆 ngokwan 的帖子

BB一次扭計得逞後, 之後只會繼續用扭計去爭取自已想要的, 香港冇得救!

男爵府

說出重點來

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

口口聲聲BB BB, 班所謂BB咪又係你地啲仔女!

利申:我唔係支持佢地

伯爵府

二小姐 發表於 19-6-24 08:07
無free lunch,行行企企不努力就妄想經濟好?

出來嘅好多都係學生,廿歲左右,對社會都未曾有貢獻,就話自 ...

就算你係公務員,你估你遲10年出世出社會工作,仲買唔買得起樓呢?

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

子爵府

回覆樓主:

唏噓
一語中的。

侯爵府

Myluckybaby 發表於 19-6-24 09:31
就算你係公務員,你估你遲10年出世出社會工作,仲買唔買得起樓呢?

大有大買細有細買,400萬樓下一成上車都重有,樓會舊會細,但香港本身係細無辦法。如果第一層樓就要大要細要會所,坦白講,我到現在都買唔起。

所以我再遲十年出世都會買到,我人工都唔算好(文職低級公務員)當初買樓都要捱得好辛苦,交家用俾四大、交租、儲首期,每日買餸錢得20蚊,就要夠自己同老公晚飯加帶晏晝。開唔到源就要節流。

鬼叫自己讀書少搵唔到好工但而家出來衝的好多係大專或以上的,佢地有知識有學歷,可以有好的未來,全球一體化,係人材,去邊都搵到工,佢地要遊行咪遊行,你要佔都算,請你坐定定,拎起手乜都掟,又衝,成件事變晒質。
8-)

侯爵府

anma 發表於 19-6-24 09:28
回覆 ngokwan 的帖子

BB一次扭計得逞後, 之後只會繼續用扭計去爭取自已想要的, 香港冇得救!

越扭越勁,每次都會進化同升級,如果將呢d用係發展社會咪幾好
8-)

公爵府

TATEYAMA 發表於 19-6-24 00:25
諗起早兩星期睇now tv新聞台D熱血沸青返工繁忙時間玩地鐵,有乘客怨佢地阻人返工,跟住沸青理直氣壯大大聲 ...

個癈人梗係咁講啦,佢唔洗搵食養家,仲食緊屋企,冇貢獻,佢父母唔做野既話,佢依啲癈物都唔方會搵野做,又係去拎綜援,簡直係垃圾

男爵府

減齡達人勳章

mandy952 發表於 19-6-24 09:13
安居當然緊要,但班犯民唔係一而再再而三咁阻住政府收地唔比起公屋居屋咩,其實佢地咩居心?
...

如果人人有屋住,個個有工開,生活和諧美滿,佢地仲可以爭取d咩?仲有生存空間?

公爵府

貓咪達人 發表於 19-6-24 11:34
個癈人梗係咁講啦,佢唔洗搵食養家,仲食緊屋企,冇貢獻,佢父母唔做野既話,佢依啲癈物都唔方會搵野做, ...

自己曠工曠課家庭不和讀唔成書揾唔到錢跟住又繼續瀬係政府既錯!跟本佢哋連自身問題都處理唔好,只係怨天怨地!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

香港政府以前有做野, 係有班人成日為自己但懶有正義感咁走出來左反右反, 唔好怪政府, 怪就怪喜歡左反又反果班人, 你有無反過?
好啦, 反左啦, 贏左啦, 又如何? 結果有目共睹 . 香港咪衰到E+囉.

男爵府

chuck_bass 發表於 19-6-24 09:09
我21 歲大學畢業, 26 歲買第一層樓

係好多人眼中唔廢呀點計都

政府希望市民像豬那樣,只滿足了溫飽便可以,但對現今有思想的人,已經不合時宜。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至