婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

背景: 6299唔太喜歡我, 成日都會比說話我聽, 本著尊敬長輩, 我平時對佢地只係笑笑口, 當時運高聽唔到, 總算同佢地冇任何爭吵過.

C6亦明白呢個情況, 平時只會大時大節先安排一齊食餐飯, 咁當然我知道C6在我背後已經受了不少說話.

近期我懷孕了, 對飲食方面會小心D. 但曾經試過上6299家食飯, 佢地弄既送菜係對肚裡面既BB有危害, 當然我係食左之後先知, 嚇到成晚都訓唔到, 怕影響到BB. 仲要係唔止一次, 同佢地講,佢地係唔會聽既, 6299係永遠覺得自己先係啱既人.

62快生日了, 叫返去食飯, C6想保護我地, 提出不如出去食飯, 佢地又唔肯.

C6想唔返去食, 但我怕C6受罪, 覺得生日老人家都只係想一家人食餐飯.

各位jm有冇D意見可以比到我?

大宅

自己食咗飯打咗底先上去,開飯時扮一齊食,其實淨係食白飯,我次次返去62度都係咁 因為佢係地獄廚神

侯爵府

gcyn 發表於 19-6-24 11:13
背景: 6299唔太喜歡我, 成日都會比說話我聽, 本著尊敬長輩, 我平時對佢地只係笑笑口, 當時運高聽唔到, 總算 ...

好奇想知有咩餸對孕婦有害?

你哋可以帶啲餸上去話賀老人家生日,食自己带去啲餸

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

背景: 6299唔太喜歡我, 成日都會比說話我聽, 本著尊敬長輩, 我平時對佢地只係笑笑口, 當時運高聽唔到, 總算 ...

整啲咩畀你食呀

大宅

我62都生日 我星期六先返去食飯黎
啱啱有左既時候 都有煲木瓜湯 木瓜糖水 鱔 之類比我食,我都係食左先知唔食得,唯有之後send定個表比老公,上到去一齊對照下個表食唔食得,再選擇性食 我奶奶都成日話我咩都唔食 食咁少 咁,不過都係聽完就算。

大宅

Mandc 發表於 19-6-24 11:18
自己食咗飯打咗底先上去,開飯時扮一齊食,其實淨係食白飯,我次次返去62度都係咁 因為佢係地獄廚神 ...

“佢係地獄廚神”呢句好有同感, 其實我次次上去食都用呢策略.
但當然又係比佢地話食得少+黑面, 你62 有冇黑你面+話你食得少?

我今次都想用呢個策略, 上去之前打左低, 同之後返屋企再食少少野, 但係C6都係怕佢地迫我食, 所以先想直接唔去.

但我又覺得唔係太好…..矛盾中……

大宅

ninachu 發表於 19-6-24 12:51
好奇想知有咩餸對孕婦有害?

你哋可以帶啲餸上去話賀老人家生日,食自己带去啲餸

好鹹呀, 生米呀, 呢D係基本, 都唔係話對呀B有咩重大危害既.

但係用酒, 未熟 (當然係我食左先知, 仲要我食完先專登話我知), 我就突然比佢嚇左一跳.

試過一次係街外買盆菜上去, 佢地堅持唔駛整返熱, 就咁食得. 我C6同佢另一個兒子堅持, 佢先係咁意加熱3分鐘咁多, 話已經有煙, 夠熱…
我係旁邊O晒咀, 係咁意食左幾件, 但都已經擔心到成晚訓唔好.

所以自己帶D送上去, 呢招對於我黎講未必work. 而且C6係最怕會影響我心情, 再影響呀B.

大宅

crystal媽咪 發表於 19-6-24 13:04
老公係咪唔想你哋返?
佢哋點唔鍾意你都冇理由害個孫,整啲咩畀你食呀
...

C6唔想返, 但我怕佢難做, 因為我知道佢已經受左好多說話…
公平D講, 唔好誤會, 佢地唔係專登想害個孫, 只係佢地無知, 再加上又唔願接受其他人意見.

大宅

s_for_samantha 發表於 19-6-24 13:56
我62都生日 我星期六先返去食飯黎
啱啱有左既時候 都有煲木瓜湯 木瓜糖水 鱔 之類比我食,我都係 ...

可能我太緊張, 有咩未知既我都會上網查一下食唔食得. 自己選擇食D咩, 起碼自己安心D.
但係我99會堅持佢整既野都食得, 話最討厭你地宜家D人咩都上網查, 信晒上網D野, 堅持要我食.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

gcyn 發表於 19-6-24 15:40
C6唔想返, 但我怕佢難做, 因為我知道佢已經受左好多說話…
公平D講, 唔好誤會, 佢地唔係專登想害個孫, 只 ...

你怕老公難做已經好好。

大宅

gcyn 發表於 19-6-24 15:37
“佢係地獄廚神”呢句好有同感, 其實我次次上去食都用呢策略.
但當然又係比佢地話食得少+黑面, 你62 有冇 ...

佢唔會黑面,因為佢所有仔女都唔係好食,所以佢都煮好少,4個大人食飯係可以只有一罐午餐肉,兩棵娃娃菜同十幾條四季豆就完,如果我心情好同時間安排到就會煮俾佢地食,一樣係4個大人,煮五餸一湯係可以全部食晒
都唔明佢,又唔俾心機煮,我唔想煮,c6話一齊出去食啦,請埋佢食架啦,佢又死到唔肯去,寧願煮埋d垃圾出黎,都唔知係咪想迫我次次去都要煮 但係我只會扮傻,天氣咁熱叫我揹住個仔去買餸⋯仲要喺個唔就手又百無嘅廚房煮,我真係睬佢都傻

禁止訪問

大宅

gcyn 發表於 19-6-24 15:41
可能我太緊張, 有咩未知既我都會上網查一下食唔食得. 自己選擇食D咩, 起碼自己安心D.
但係我99會堅持佢整 ...

夾硬監人食 比我就潤佢兩句 以前咩都唔識就話咩都食啫 宜家資訊咁發達 唔通仲繼續懵盛盛咩。食左有咩事 奶奶我怪你又唔係 唉。

男爵府

C6都話唔想去,你咁為佢打算做乜姐,去同唔去都係會受罪..
你大肚可以大把理由去唔到啦...

翡翠宮

畀面勳章

你扮唔舒服,叫C6自己一個返去食
日日是好日

珍珠宮

回覆樓主:

你老公想保護你地,咁都幾好呀~
果對係佢父母,其實佢先最知道要點應付,我反而覺得放心交俾老公吧~
你開心舒服,佢反而煩少個~
我老公當年講,一齊食飯,佢媽同老婆都唔開心,唔一齊食飯,起碼老婆開心左先~佢反而舒服D,反正食完就走,佢煩唔到幾多~

男爵府

其實老公都唔想你去,即佢自己都擔心你同個b,你覺得萬一你去左6299度食錯咩、有擔心或攪到唔開心,佢喺旁邊睇住自己父母咁對你同個b,佢會好過咩?
去少一年有咩問題?下年都湊埋個孫去同佢慶祝啦,你咁堅持唔係為老公好,係更加重佢負擔。

男爵府

唔返,就話你唔舒服就得!你老公難做都係呢十個月姐,bb安全最緊要!

男爵府

屋企人係佢的,C6都唔想你去送死,你仲走去做乜?唔出事都無分加,出咗事的話,C6連你都嬲埋,到時你就慘

別墅

我奶奶都係咁, 例如佢煮左苦瓜, 叫我食, 我話唔食, 寒涼, 佢就會話食少少怕咩呀, 又話自己陀仔時都有食, 我食唔食自己有權選擇囉, 所以而家成日寧願出街食

首頁

尾頁

跳至