自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

水晶宮

iris5a 發表於 19-6-24 14:48
小朋友好慘, 要追究

唔明點解有回覆話覺得導師無責任

因為唔係佢地仔女囉,有D留言好涼薄!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

導師最大責任,佢私下應該要負責醫療費...X2

珍珠宮

kirstyau 發表於 19-6-24 14:08

幫忙又好吩咐又好,好老實喺小朋友眼中老師叫到基本上都唔 ...

好同意
老師呢個身份,在小朋友眼中已經係權威人士
如果唔係,政府都冇必要搞乜教育工作者性罪行審查機制啦

見到有jm話小朋友冇拒絕就等同答應
導師完全冇責任
哇,難怪啲淫師非禮小朋友
會開口問小朋友俾唔俾摸,只要冇拒絕就等同自願

再講返樓主呢個case
一個心智成熟既導師去叫一個學緊溜冰既小朋友做跑腿
就算上課時間以外,我都覺得好難接受囉
小朋友學緊溜冰喎,又唔係完全學識
有jm拎學校老師去比
但學校老師唔會要求同學著住溜冰鞋來來回回去做跑腿吧
危險性大咁多

豬BBBB    發表於 19-6-24 15:42

侯爵府

yurijm 發表於 19-6-24 15:00
好同意
如果唔係,政府都冇必要搞乜教育工作者性罪行審查機制 ...

導師一定係難辭其咎

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

peru 發表於 19-6-24 14:54
我覺得你講得有點 ...複雜左

無呀,我無同意同唔同意,係真係唔知所以舉例問。

因為真係有機會發生,都好想知責任問題。
如果係幫忙, 又好似好難追究, 如果係老師叫做的,咁會唔會容易D追究的意思?

同埋係咪要看小朋友幾大?

因為講得追究, 一定會講責任, 唔會同你講情理上。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

Fion710 發表於 19-6-24 14:57
因為唔係佢地仔女囉,有D留言好涼薄!

同意,見到有人話導師完全冇責任
真心好驚訝

一個心智成熟既導師叫一個學緊溜冰既小朋友
來來回回溜冰場做跑腿
真係冇問題?

就算係上課時間外,都好難接受囉
危險性根本同幫學校老師做野無得比

公爵府

回覆樓主:

我覺得老師好大責任喎,即使唔係上緊堂受傷,就算係上堂前後,都唔應該叫學生去幫手買私人嘢喎。如果唔係溜冰場而係馬路,車瓜咗又係自己問題?

同學校投訴,搞唔掂就揾律師。

男爵府

個導師咩年紀?如果年輕的真係可能唔識處理側側膊就算了!不過如果你有幫小朋友買意外又claim得番,你咪淨係投訴下,叫佢地唔可以老點小朋友做課堂之外的事囉!我諗佢地都知驚嘅!至於其他暑期活動,試下拎E生紙去睇下有冇得退錢或改堂,就算冇都冇辦法,最緊要自己小朋友冇事,錢財身外物嘛!祝你小朋友早日康復!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

yurijm 發表於 19-6-24 15:00
好同意
如果唔係,政府都冇必要搞乜教育工作者性罪行審查機制 ...

聽完你咁講,其實係咪可以告個老師疏忽?
因為個小朋友唔識溜冰然後他叫小朋友自己去幫他買野?

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 19-6-24 15:17
聽完你咁講,其實係咪可以告個老師疏忽?
因為個小朋友唔識溜冰然後他叫小朋友自己去幫他買野?
...

老實講,我覺得導師係有疏忽

我第一頁都有留言
我一開始就八卦問樓主係咪想追究導師
正正因為我覺得邏輯上,個導師好有問題
點解要叫一個學緊溜冰既小朋友做跑腿?
有冇衡量過危險性?

我起初仲以為係上課時間內做
但如果係下課後,就更不合邏輯了
導師自己有下一班要教,叫個小朋友去做跑腿
姐係打定主意要個小朋友自行去做?
要注意身邊無任何大人望住、keep an eye去睇一睇個小朋友

我諗無家長俾小朋友參加呢啲課程
會預計到小朋友會有一段空窗期係完全冇導師望
意外無人想,但事前有冇盡力避免好易知

大宅

回覆 mcdullyiu 的帖子

你最好問律師意見先我仔校巴上俾人撞甩牙,事後還不知情,原來都吾叫疏忽,沒得追究
我真系要上東張西望講

男爵府

回覆樓主:

睇到某啲jm留言真係好涼薄!

大宅

好媽媽勳章

Sienna419 發表於 19-6-24 14:21
亞女上完溜冰課後,導師叫我女女幫他去小賣部買香口膠,買完入場後,因手上攞住香口膠和錢,無握扶手,不小心跌 ...

真係慘!希望你女盡快好番。個老師真衰呀!點會叫學生幫佢買嘢架。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Sienna419 發表於 19-6-24 13:58
小女是學初級溜冰屬於第二級,導師回應:平時佢好醒,行得好好架!唔知點解回咁豬豬喎!我好過意唔去!我問 ...

題外話,樓主你小朋友好叻,初學就升到二級
我小朋友,學咗四年先考到花式一級咋

珍珠宮

Kit愛 發表於 19-6-24 15:32

你最好問律師意見先我仔校巴上俾人撞甩牙,事後還不知情,原來都吾叫疏忽,沒得追究

所以發生D咁的意外,家長真係好無奈,激氣和心痛。
因為好多野真係唔係「於情於理」就可以。
你仔仔後來點?乳齒定恆齒?恆齒就麻煩D。

法律就真有咁多要求, 好像離婚小朋友都唔係一定會判比阿媽,
但好多人真係就咁「以為」。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

雖然有jm話好涼薄,但我覺得因為吾係上堂時間,好難話係堂上出事claim學校保險,但就肯定關個亞sir事,如果亞sir道歉你咪提出要賠償,如果佢吾肯,咪民事叫佢賠,賠幾多咪等個官判。

不過我係樓主,就吾會攪啦,因為出封信都要成千蚊,又要太多時間,佢道歉就算,最多停課吾駛佢教,報另一間。

子爵府

回覆樓主:

可能唔係自己小朋友就覺得追究教練而個樓主就係麻煩……但掉返轉……如果因為小朋友幫手拎嘢,而個仔女係自己嘅……斷咗手……令小朋友考試寫唔到字……又點算……
只可以講好彩只係損失咗之後嘅活動,如果唔好彩就會影響佢考試 大家又點睇?

相信樓主如果响上堂學習期間整親,一定會明白和諒解嘅!
希望樓主女女早日康復

大宅

RE: 溜冰課跌倒骨折,請指教

學校仲查緊,門牙恆齒,仲要18歲先有得整,校巴公司出事到依家都沒一個慰問電話先嬲

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

上完堂,係唔屬課堂時間喎
如果個個落堂,之後自己玩,又不幸擦傷,整親受傷,咁睇怕大把case不停賠錢喎。
又或者你可問律師意見,若你真的需要佢賠償你醫藥費..

男爵府

Kit愛 發表於 19-6-24 16:23

學校仲查緊,門牙恆齒,仲要18歲先有得整,校巴公司出事到依家都沒一個慰問電話先嬲 ...

我覺得應該係有得追究

首頁
23456...10

尾頁

跳至