跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問有沒有人知,
現在是否5年可入藉,
由那日開始計5年呢?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kkyyn 發表於 19-6-24 14:06
請問有沒有人知,
現在是否5年可入藉,
由那日開始計5年呢?

係申請之前五年內住滿30個月,中間離境唔連續超過180日,超過就要重新計過。

你唔一定住滿五年申請,八年十年都得,但要喺申請前五年住夠日期,同埋申請時要於當時住嘅州住滿最少三個月,申請可於五年期滿前90日提交。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

明白了

大宅

rose-mag 發表於 19-6-25 02:53
係申請之前五年內住滿30個月,中間離境唔連續超過180日,超過就要重新計過。

你唔一定住滿五年申請,八年 ...

唔好意思, 我想問下, 如果係攞到綠卡之後即刻住滿30個月係咪就可以申請入籍? 定係要攞咗綠卡之後最快5年?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

yubaba 發表於 19-10-5 19:03
唔好意思, 我想問下, 如果係攞到綠卡之後即刻住滿30個月係咪就可以申請入籍? 定係要攞咗綠卡之後最快5年?
...

要等到滿五年前90日至可以申請

大宅

rose-mag 發表於 19-10-5 21:30
要等到滿五年前90日至可以申請

我上網睇到嫁公民三年就可以申報入籍,我有冇睇錯呀?
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏离」(箴22:6)

王國長老

mrscow 發表於 19-10-6 08:36
我上網睇到嫁公民三年就可以申報入籍,我有冇睇錯呀?

係,同美國公民結婚只要三年就可申請入籍,要住滿18個月而中間冇離境超過180日。

大宅

rose-mag 發表於 19-10-6 08:43
係,同美國公民結婚只要三年就可申請入籍,要住滿18個月而中間冇離境超過180日。
...

謝謝,咁係咪都係90日前可申請
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏离」(箴22:6)

王國長老

mrscow 發表於 19-10-6 08:45
謝謝,咁係咪都係90日前可申請

係,即兩年加275日後就可以入申請表

首頁

尾頁

跳至