親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

夜晚10點50分落機,我睇過鉄路尾車係凌晨12點,如果11點先落機,趕得切坐尾班車嗎?
我睇google map機場坐的士去酒店要30分鐘內,請問機場坐嘅的士係按標收費嗎?
或者有冇jm有更好嘅交通方法可以出市區? thx

別墅

麵包超人^o^ 發表於 19-6-24 14:47
夜晚10點50分落機,我睇過鉄路尾車係凌晨12點,如果11點先落機,趕得切坐尾班車嗎?
我睇google map機場坐 ...

我都同你一樣喎,我仲要帶住兩個細路所以我都想知

大宅

call 車去酒店喇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Bkk搭過一次機鐵怕怕,拎住行李行到傻,記住bkk月台係無冷氣,轉車讀唔似香港咁爽行過對面月台記係,分分鐘要上落樓梯天橋
Call車快靚正,就算即場R客的,市內酒店500銖一定攪掂

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

反正半夜唔怕塞車

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-6-24 21:47
Bkk搭過一次機鐵怕怕,拎住行李行到傻,記住bkk月台係無冷氣,轉車讀唔似香港咁爽行過對面月台記係,分分鐘 ...

請問係按錶收費定要講價架?

珍珠宮

Monday789 發表於 19-6-24 19:39
call 車去酒店喇

請問邊個call taxi先岩? 係按錶收費定係要講價

珍珠宮

蛇竇女主人 發表於 19-6-24 19:38
我都同你一樣喎,我仲要帶住兩個細路所以我都想知

好勇呀!你帶住2個都坐夜機,我係兩個大人就唔怕。
我而家係煩緊坐taxi如果佢話唔按錶收費可以點

大宅

麵包超人^o^ 發表於 19-6-25 00:16
請問邊個call taxi先岩? 係按錶收費定係要講價

可以用上面那個app。 輸入上車及目的地後,會有不同車種,人少擇grab car or grab taxi, 會有車錢。ok就擇確定。就有車牌及司機資料。也可以在klook訂車,也很方便。

wcpcelia    發表於 19-6-25 09:20

王國長老

麵包超人^o^ 發表於 19-6-25 00:18
好勇呀!你帶住2個都坐夜機,我係兩個大人就唔怕。
我而家係煩緊坐taxi如果佢話唔按錶收費可以點 ...

90%泰國的士司機都唔按錶
機場去市區酒店,睇錶約300-400銖(視乎遠近)
我自己睇法,500銖內我收貨,講明全包(公路費盛盛),好過你上左車至黎拗數 (100銖difference 只係講緊港紙$25,豪俾你啦,大家happy)
通常500係機場出市區標準價,司機肯架喇

再唔係,去klook果類book定車接,包無走雞
包車$149,到時搵的士500銖,咁你有個budget知點揀

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

夜機grab會有+乘, 上次夜機到, call grab 去t21果邊 -100b 都要270b, 仲要司機仲慢過貨車, 下次我寧願搭的士

之前搭去Siam 唔駛300b

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

上次喺klook訂左車送去酒店。

其實都ok的,可能我地唔好彩,唔知係架車有味定個司機噴古龍水,臭到死......臭足成個車程,暈咁濟

大宅

我都係BOOK KLOOK包車. 一下機拎完行李就搵到.
甘夜到都想早D返酒店嗎.

侯爵府

我試過搭呢班機到Bangkok, 尾班車就唔好諗啦.... 都幾肯定趕唔切, 我試過有一次係大假前, 好多人入境.... 我每次都係book 定車去酒店....

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-6-25 07:15
90%泰國的士司機都唔按錶
機場去市區酒店,睇錶約300-400銖(視乎遠近)
我自己睇法,500銖內我收貨,講明 ...

請問如果司機唔想按錶,咁佢一上車就同你講要收幾多? 我睇過google map機場去酒店要30分鐘車程
如果佢開個價我唔Ok,就坐下架? 俾後面嘅人坐我果架? thx

珍珠宮

TMC3012 發表於 19-6-25 07:58
夜機grab會有+乘, 上次夜機到, call grab 去t21果邊 -100b 都要270b, 仲要司機仲慢過貨車, 下次我寧願 ...

司機仲慢過貨車?

象牙宮

回覆樓主:

機鐵有d趕,因為而家好多夜晚機到步!坐的士啦,機場多數會按錶收費,500珠左右如果去siam區!再唔係約車,如果唔係自己1個人去

大宅

我剛去完曼谷返黎,我們一家四口(四個都係成人),阿女就用grab app.call車,我哋簡六人車,因為有三件行李,去到酒店約700株,因為六人車貴小小。其餘所有出行都係call grab.我酒店隔離就係BTS站都無坐過。如果有三個至四個人叫grab,真係好抵。

子爵府

2018復活節勳章

grab 真係好方便

珍珠宮

lilylily107 發表於 19-6-25 17:21
grab 真係好方便

但唔係平

首頁

尾頁

跳至