懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唔好諗點辛苦,如何捱大佢地,屋企無地方住呢D,倒不如諗點解咁幸運可以擁有佢地,一回到家一屋小朋友圍住你地嘅情景,你想行路就自然出現,唔需要因為憂慮而放棄

複式洋房

回覆 Viannwang 的帖子

唔好放棄呀!天賜的禮物來ga! 呀b 可能健健康康,唔好擔心丫! 一定會過得到的!

大宅

點解唔避孕??!!!
我地有D 媽媽想要就小產左!!!!

洋房

Viannwang 發表於 19-6-24 17:32
三年前做IVF已經有對孖仔,同老公十幾年都未試過自然懷孕,所以一直無避孕,今次就咁突然有左,真係悲喜交 ...

媽媽加油呀
換個角度,5人家庭比較容易上樓,如果經濟困難,其實5人家庭同時比較容易申請福利,總有出路,留住寶寶喲

大宅

請三思,小生命來得不易,我結婚2年都未有,ivf一次失敗。我相信係縁份㗎,你地年紀唔細都可以自然到,既然bb㨂左你做媽媽,你好好保護佢啦~ 我相信你做得ivf即係都明白要生得來不易~

大宅

當你將來穏定下來,便會後悔今日的決定

請三思

子爵府

回覆樓主:

我黎緊5人家庭都over 入息,都係咁捱 加油,放棄比堅持更容易 ,希望你真係諗清楚

大宅

之前孖仔係IVF, 妳應該比普通人更能體會BB得來不易的道理。我結婚時30歲,而家38歲IVF先成功,當中辛苦既過程真係人生一個好大考驗。BB咁辛苦先黎到,請不要放棄他!

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

樓主, 諗清楚... 決定左就唔好諗番轉頭,
祝開開心心每一天。
梁媽媽

大宅

有時d野真係船到橋頭自然直,不過當然你自己先最清楚自己既家庭狀況,相信你會有最適合既決定,冇人會比你更傷,我地旁觀者都只能夠支持你

複式洋房

回覆樓主:

我10週nifty pro全低風險,12週唐氏又過關,諗住開開心心等bb出世,點知到照結構時左心房細左同主動脈弓窄,要轉介去醫院照,一照完就叫我諗即日抽羊水睇下係咪染色體出問題,當時已經情緒低落嘅我,再聽到99一尾係咁講生出黎乜都要擔心唔好辛苦自己,唔洗為左生個孫比佢而生。(因為抽羊水有流產風險,同埋政府抽羊水係為左要你24週前可決定人工流產)我即刻火都黎,bb好努力先搵到我做佢媽咪,仲要乜都過晒關,我唔會因為擔心照顧佢唔黎而放棄一個小生命囉。如果喺12週前驗到佢有嚴重嘅綜合症問題,我可以放棄,但都已經20週bb好健康仲成日胎動,我即刻同99講「我要生佢出黎!」

珍珠宮

回覆樓主:

天賜嘅緣分,希望樓主好好考慮~

大宅

之前係孖,有毒血,但而家係單胎,妊娠病機會細好多架啦
同埋自然懷孕的BB流產機會都低點
唔明點解冇事冇幹要放棄

大宅

希望媽媽諗清楚呀(emoji)(emoji)

洋房

回覆 Viannwang 的帖子

真係要再三思,有幾多人想有B都未能如願。

大宅

Viannwang 發表於 19-6-24 19:22
我37歲啦,老公48歲,佢擔心嘅嘢多過我好多,因為佢係家庭支柱,我哋不停抽居屋都唔中,公屋又申請唔到, ...

留住所有決定請三思, 我都努力咗好多年仍然未有小朋友, 抽咗好多次公屋 都抽唔中, 仍然係劏房同生活緊, 兩公婆都係自力更新, 千祈唔好放棄呀

大宅

樓主 有類似經歷。明白你!加油,一切會過去的⋯我知道有好多嘢係其他人唔會明既。冇一個媽咪會想放棄自己既BB。

複式洋房

三年前做IVF已經有對孖仔,同老公十幾年都未試過自然懷孕,所以一直無避孕,今次就咁突然有左,真係悲喜交 ...

好唔捨得,唔好唔要啦

大宅

Viannwang 發表於 19-6-24 19:22
我37歲啦,老公48歲,佢擔心嘅嘢多過我好多,因為佢係家庭支柱,我哋不停抽居屋都唔中,公屋又申請唔到, ...

妳知道嗎,過了35歲的流產機會係25%, 即係四個有一個會流產啊!我今年36,昨天發現空心胎啊... 所以妳能夠成功懷孕而寶寶又能健健康康真係好幸運啊... 加油希望妳會留住小寶寶!

複式洋房

寧食開眉粥 莫食愁眉飯....我相信大家都情願自己辛苦d, 都希望開開心心見到BB健健康康成長, 唔好做左d令自己將來會後悔嘅事 (PS 我依家每日見到BB, 所有嘅辛苦都係值得, 因為BB都係得來不易)

首頁

尾頁

跳至