自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

男爵府

最近轉工,又唔覺得差,好多公司請人
當然我都係搵啲普通小薯位,經濟差可能高層會驚啲

伯爵府

ansaikuko 發表於 19-6-25 09:06
以前打開門口做全世界生意, 現在只做大陸, 當然冇運行.

你個 邏輯思維錯咗, 由始至終都係因為背靠大陸,香港先至咁搵錢,先可以利用大6資源做全世界生意,依家只係人地長大了,唔需要靠你所以好多行業 萎縮囉

大宅

大力大力 發表於 19-6-25 09:05
或者可以入去看一下節目 ,裏面不是找不到適合長工,而是不找~

其實社會上咩人都有, 有人鍾意做長工, 有人鍾意炒散; 有人愛錢, 有人愛自由; 有人鍾意向上爬, 有人甘於做小職員. 只要佢地keep住努力工作養活自己, 又有咩問題? 唔好成日用自己把尺量度別人. 成日話包容包容, 點解唔包容一下年輕人的選擇?

大宅

公司長期請人. 有D位要請好耐先請到合適的人.

大宅

日日開工上網,靜過鬼.

侯爵府

月見草 發表於 19-6-24 22:34
今日下午響銅鑼灣午飯同埋飲咖啡,和民午飯時間都唔爆,跟住去咗蘭芳道飲咖啡食蛋糕,平時坐到爆曬嘅咖啡店 ...

怕左嗰班示威人啫~ 點知佢地無啦啦又去搞邊區?

禁止訪問

侯爵府

ayi1 發表於 19-6-25 02:10
我老公嗰行行頭窄又要求專業,成日出差東南亞星期六日有時都返唔到香港,大陸市場又打唔入,5年前總部話會 ...

去東南亞都好過去印度啦~ 如果我老公要搵廠搵到去印度, 我一定要佢離職, 打份工啫, 唔駛搵命搏

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

cakii 發表於 19-6-25 08:51
全對

出口貿易,本土銷售
那怕飲食
好多都頂唔住個租
開左一陣又轉
依家仲要攪埋經濟核心
5年前都未起得返身
又黎多獲

龍鳳媽

男爵府

大力大力 發表於 19-6-25 09:05
或者可以入去看一下節目 ,裏面不是找不到適合長工,而是不找~

我覺得佢地死撐啫。夠食嘅1份就得啦。真係工作狂咩

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

比班垃圾、攪下攪下、香港經濟有排衰!

pansy888hk    發表於 19-6-25 23:54

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Nico_Robin 發表於 19-6-25 10:49
其實社會上咩人都有, 有人鍾意做長工, 有人鍾意炒散; 有人愛錢, 有人愛自由; 有人鍾意向上爬, 有人甘於做 ...

當然包容他們的選擇,節目內容亦提到 ,有一個 / 族的朋友,之前是羨慕她的生活 ,但人長大咗便擔心她以後怎樣生活落去~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

chuck_bass 發表於 19-6-25 11:21
freelance時間自己定, 接唔接job又自己諗, 好心你地脫節就認啦

專業接 job 是少數的吧?

大多是打散工, 每小時計的~

在TV Super裏面可能有,可以自己入去睇~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

月見草 發表於 19-6-24 22:34
今日下午響銅鑼灣午飯同埋飲咖啡,和民午飯時間都唔爆,跟住去咗蘭芳道飲咖啡食蛋糕,平時坐到爆曬嘅咖啡店 ...

我星期日去咗銅鑼灣,喺利舞臺食日本嘢要等位,跟住去Time Square shopping和去誠品買書,多人到顛喎~不過啲人有冇消費就唔知了

珍珠宮

zone123 發表於 19-6-25 08:06
會計係餓你唔死,
但又搵唔到大錢旣工種!
正常會計好少搵唔到工~

如果Big4出身好好多
跳出去不是做會計
好多30頭有五六萬

男爵府

回覆樓主:

公立醫院,有d位365日日日請人,長期系招聘日,當然是比較基層的,其實有d PCA 2,PCA 1,EA 1,2人工都ok的,唔怕辛苦香港D唔會搵吾到食。

珍珠宮

畀面勳章

內地好多人失業, 自然少左人來香港買嘢.
奶粉個d可能重一定要買, 但中高級零售肯定少好多

首頁
34567...14

尾頁

跳至