懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

基於複雜既因素,我同我老婆會面對住 3 無既局面。無四大長老,無陪月,無工人。

我真心想向各位請教,面對住3 無局面會面對住幾大既問題。

P.S. 只係講初生,唔好講以後照顧先。

男爵府

RAYMONDLIFE 發表於 19-6-25 09:54
基於複雜既因素,我同我老婆會面對住 3 無既局面。無四大長老,無陪月,無工人。

我真心想向各位請教,面 ...

無話攪唔掂嘅,但會好辛苦....尤其爸爸你返咗工,得返媽媽自己同BB, 如果餵人奶又餵得密,媽媽基本上無咩時間休息就辛苦囉

複式洋房

回覆 super_cat 的帖子

姐係變左媽媽可能會無得訓。餵人奶又會因為休息唔夠而無奶。
咁可唔可以夜晚奶粉,日頭人奶咁?

別墅

我覺得無四大長老係一個優點

複式洋房

回覆 ek0509 的帖子

依家我地 預產期係 8 月頭。
請陪月又怕請到黑陪月,睇太多文章仲衰過自己坐月。

請工人又要TRAIN,屋企又細又要住多個人。

諗來諗去,想自己2口子攪掂個B 佢。

我只係怕老婆唔夠休息炸。

複式洋房

要唔要自己煮埋食?

男爵府

RAYMONDLIFE 發表於 19-6-25 10:01
回覆 super_cat 的帖子

姐係變左媽媽可能會無得訓。餵人奶又會因為休息唔夠而無奶。

餵人奶唔係咁容易,尤其初生時,上奶未必上得咁好,上次聽講座話餵夜奶係可以幫助到第2日奶量充足啲

不過就算夜晚餵奶粉,起身沖奶,餵奶,餵完又要洗,都攪好耐啦,之後又要換片嗰啲,我估都唔會差太遠

朝早有人幫嘅話,至少可以照顧到媽媽一日3餐,BB換片沖涼,做啲清潔呢啲可以唔洗自己做會差好遠

別墅

RAYMONDLIFE 發表於 19-6-25 10:04
回覆 ek0509 的帖子

老婆唔夠休息好過有N個人係旁邊指指點點 仲大壓力!
你上到依度問即係你都會幫手 冇問題
生得出就冇話搞唔掂 唔使擔心啦

申: 我係大肚媽媽

男爵府

比d信心自己
時間係可以分配到
為夫放工就比老婆瞓下抖下
放鬆d一定得

吾夠人奶咪補著奶粉先
放鬆心情好快上奶的
加油

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

男爵府

回覆樓主

初生要搞既野,其實好靠爸爸
因為媽媽啱啱生完有傷口,佢都要坐月,要休息。
你有冇信心幫到佢煮一日三餐有營養嘅飯?
全部屋企清潔
洗奶樽一日10次
再加埋沖涼換片都要幫佢
理想係老婆淨係負責埋身餵人奶
喂完你負責掃風氹瞓覺每次預一個鐘
半夜如果想餵人奶就媽媽起身泵奶刺激奶量
你負責餵奶粉
頂得順就唔使其他人幫

男爵府

回覆樓主

我建議點都請個鐘點幫手
太多清潔同埋濕碎嘅嘢

大宅

唔餵人奶、請鐘點清潔煮下野食、叫陪月餐、老公一放工就要照顧BB同太太、老公要請多D假幫忙,尤其早期同去健康院、有時有經驗的朋友黎幫下手都可以的

複式洋房

回覆 TobeyFeng 的帖子

訂左月子餐。叫做唔使理個食住

大宅

可以訂月子餐,至少你返工後老婆一日三餐有得食下補下。

買定28方,你放工時間夾到可以買定幾日嘅肉/雞用黎煲湯(肉放急凍)。

準備多少少紗巾/衫仔替換,盡量唔好俾老婆坐月濕水洗野,寧願你放工返去辛苦啲幫手洗。用洗衣機的話要分開大人果啲洗,同洗乾淨洗衣機先

雖然特別情況要辛苦啲,但無話搞唔掂,反而留意到時可能有情緒問題,產後荷爾蒙發作,兩個唔夠訓又會忟,兩公婆互相體諒支持,辛苦日子好快過,加油呀

男爵府

回覆樓主:

我2胎都是自己搞掂。無問題。

前題是做老公的要多多多幫手。幫bb沖涼, 做所有家務如買餸煮飯洗碗掃地拖地簡單執屋。做到呢d都幫輕媽媽好多。預左初生個陣你們都會無覺好瞓。辛苦少少。時間好快過。

複式洋房

THANKS 咁多位正能量呀。
因為我老婆開始聽到好多人話無工人唔掂呀,無陪月唔得架喎,無四大長老點照顧咁。

佢開始唔太開心同緊張。

不過我同佢都明白係舒服D同好辛苦既分別。

聽完咁多位講我己經有做死仕既心理準備架喇,當然大大少少我都會做齊佢唔想老婆咁辛苦。

初生果個月我會好好『享受』同B囡『拍拖』既日子

複式洋房

2個好難搞喎,搵朋友介紹陪月會唔會好d?

男爵府

無話唔得,不過爸爸預左要好辛苦,放工要接手幫媽媽!

別墅

無工人無陪月無人幫
嘩,呢個局面好易抑鬱
岩岩生完傷口又痛,個胸谷奶好好痛(唔知你地餵人奶定奶粉啦)
又要每2個鐘餵奶一次,餵完又要泵奶
因為唔泵清好易乳線炎
換片,氹bb訓,沖涼
洗奶樽等等
真係好忙好累長期唔夠訓

有人幫下手,起碼可以去安樂食餐飯泵下奶,訓個教休息下。
同埋邊個煮陪月餐?炒米茶?
所以老公一定要攞2-3星期陪老婆坐月
等個老婆知道唔係孤軍作戰,生完情緒起伏好大,好易喊負面

複式洋房

ching129 發表於 19-6-25 10:41
2個好難搞喎,搵朋友介紹陪月會唔會好d?

見左幾個。。其實都好多都係 言過其實。
講到自已有幾咁好,幾多僱主無佢唔得,問多幾問實情同一個LOCAL HELPER 無分別。
佢地自稱陪月,但係問好多問題都答非所問,成日話要人信佢。

就係因為咁,我地先怕左請,寧願自已攪掂,請錯人真係仲煩。

首頁

尾頁

跳至