懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 tamamma 的帖子

會係煩,但如樓上所講,倦總好過多幾個人煩。
我都應該陪到老婆 3 個星期既,之後可能要個人睇下佢咁囉。

水晶宮

回覆樓主:

靠自己why not
但你放工,要幫手

複式洋房

回覆 李露眉 的帖子

一定會~

大宅

我細B啱啱出世幾日
我哋都係自己搞掂,冇人幫手的,
仲有個大仔要接送返學tim
不過爸爸真係會辛苦少少囉
我老公都係三個星期假期左右,暫時都OK
佢煮埋飯煲埋湯俾我食

別墅

解決到3餐同洗衫清潔就無問題
我都無陪月無工人,4大長老只係上黎「睇」BB(我都唔想佢地幫手,年紀大衛生常識麻麻地)
頭2星期係有d sad,傷口又痛又眼訓但BB又喊,老公又要返工唔想BB夜晚喊得太勁嘈到佢休息。
但過左2星期後好好多,雖然都係無得訓,但起碼傷口唔痛先,加油(emoji)(emoji)大家都係咁過

大宅

其實最緊要一日三餐 不如諗下月子餐 每日送上黎屋企 食完又俾返佢拎走
有時掛住湊bb根本冇時間落街煮飯 坐緊月噁通成日食飯盒咩
不過長遠你都要諗下返左工之後 bb邊個照顧

大宅

我果時坐月都係咩都冇,一樣搞得掂,多得老公會幫手買定宋,煲定湯,我日頭就有野食,夜晚佢又返來煮,開頭果三個月係好辛苦冇乜點訓,捱過左就冇乜大不了,最緊要兩公婆齊心肯分擔

水晶宮

回覆樓主:

唔好要求咁高, 又要煲呢樣燉嗰樣又要新鮮食材日日去買餸,除非你訂坐月餐啦。
仲有沖涼呢/濕水/煲薑水/bb沖涼呢?唔好要求咁高,馬死落地行。
仲有有啲bb好易湊,有啲好難,出咗世先知。 我女嗰陣時係難湊,每晚半夜泵奶餵奶大半晚都冇得瞓。我工人七點鐘出房門就係我救星到嘅時候。

大宅

最大問題係媽媽會無咩時間休息,無話搞唔掂,爸爸你一放工就要識做幫媽媽手湊bb等媽媽休息一下,等媽媽唔好覺得只係得自己一個作戰,我一湊3都係咁湊,我大嘅6歲、2妹2歲半、3妹3個月係會辛苦啲不過都係一個值得嘅過程,加油

別墅

我覺得除非爸爸可以係請假一個月 陪媽媽坐月。。 因爲媽咪真係需要休息~ 我都係8月預產期

大宅

好視乎阿媽要唔要坐完月返工架喎,如果唔使返工,我自己做晒都唔怕

別墅

回覆樓主:

其實我同你差唔多,得2大比較老的長老,當然不寄望佢地凑到B (佢地自己也講到明), 而家唯有寄望工人姐姐和老公個三星期假 ...我都驚湊唔掂...
唉,有苦自己知,平時老公返工時2長老和工人煮飯比我食,煮得比較求其,真係很多時都食唔落 ...又無湯水飲,想食什麼也得親自去買,我係度諗緊個肚再大D點算,應該更加冇啖好食...
anyway, 大家加油啦,我諗呢D係做父母必經的階段,時間好快過,捱過左就冇野!

複式洋房

無陪月,無工人幫手的話媽咪會好辛苦。特別爸爸返左工,媽咪真係無得休息,喂完奶要洗嘢,煮飯俾自己食。雖然爸爸夜晚可以幫手餵奶,但作為媽咪bb一醒,肯定就會幫手。夜晚休息唔好再加上日頭唔夠休息,媽咪情緒會變得煩躁抑鬱。建議都係問朋友推薦陪月或者請工人幫輕下媽咪!

大宅

RAYMONDLIFE 發表於 19-6-25 10:04
回覆 ek0509 的帖子

咁你老婆做FTM? 我淨係覺得四大長老,姐姐同陪月係有又煩無又煩。如果自己唔洗返工,我都寧願自己搞掂。費事煩。間屋已經唔係大啦,仲要坐月嘅時候有兩條友喺度。姐姐又要train又要敎又要安排工作比佢做,敎完一輪又可能會辭職。

大宅

黑陪只係個別例子,建議請陪月幫輕下自己兩公婆

如果只係兩公婆攪掂嘅話,分工安排好重要,先生日頭返工,lunch time 或放工買定幾餐餸,整定一份份在雪櫃,一早起身煲定一煲薑皮艾葉水,整定個早飯畀太太,中午佢自己整熟另一份。。。你回家再洗碗,煮晚飯,幫BB沖涼做家務等等。。。。。。。至少維持30日

而太太因唔可以常濕水,而佢又無間斷地餵奶,掃風,換片,湊B(如果阿B唔睏及扭計),抽時間填飽自己個肚,休息。。。

仲有好多其他細節未數

大宅

回覆樓主:

有爸爸幫手一定得!我2胎都係三無,第一胎有老公請咗一個月假,第二胎老公只請到一星期。
新手的確會有好多嘢唔熟手,但每個b都唔同,我的經驗係大概2個星期左右會開始適應個節奏同日程,亦會開始捉到阿b的pattern,例如食幾多、鐘意點樣抱等。
如果想餵人奶,最理想就係埋身食,咁就上奶快啲,亦唔使洗咁多嘢(奶泵同樽s)不過最緊要唔好有壓力,我係窮媽,追極都唔夠奶,唔夠就補奶粉,最緊要唔好餓親阿b同退黃。我嗰時頭一個月夜奶係老公用樽餵奶粉,我就泵奶,半個鐘左右餵完就大家都有得瞓。
爸爸主要幫手要濕水的嘢,包括洗奶樽bb衫,幫bb沖涼,同埋趕走所有影响媽咪心情的人

大宅

會否考慮請鐘點工做清潔家務?

子爵府

RAYMONDLIFE 發表於 19-6-25 09:54
基於複雜既因素,我同我老婆會面對住 3 無既局面。無四大長老,無陪月,無工人。

我真心想向各位請教,面 ...

請個鐘點每日黎3幾個鐘,幫手洗奶瓶,bb衫/紗巾 (有時初生bb條條片有poopoo,爆片又要洗衫)打掃下屋企都要。

大宅

回覆樓主:

如果老婆係ftm根本乜問題都冇,生到出來就會搞得掂,如果要返工就真係唔好生

別墅

媽媽生完頭一個星期好辛苦,開刀既話傷口好痛床都未必落到,順產都可能傷口,所以好靠爸爸精神上支持同呵護,好好照顧老婆既情緒。產後情緒波動係真有其事~荷爾蒙影響,唔係玻璃心。同埋新手爸媽對住個BB 真係會好淆底,佢喊都唔知佢咩事又唔知點氹番佢,跟住媽媽可能未上奶覺得餵唔飽bb 會好困擾/唔開心。呢d時候就靠爸爸無限正能量喇!
其他logistic 既野好多媽媽都分享左~主要係兩公婆要輪更休息,但對方搞唔掂時都要有隨時support 既心。媽媽專注係休息/餵人奶/上奶,其他全部野就麻煩爸爸做哂佢喇!

首頁

尾頁

跳至