懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

RAYMONDLIFE 發表於 19-6-25 10:41
THANKS 咁多位正能量呀。
因為我老婆開始聽到好多人話無工人唔掂呀,無陪月唔得架喎,無四大長老點照顧咁。 ...

加油呀準爸只要你表現夠體貼老婆,佢夠安全感,會冇咁不安.可以俾佢睇下呢個post,宜家好多人一個B要成家出動先敢出街,亦有好多好呢款勇字行頭邊養邊學嘅媽咪,由産檢到湊初生再坐完月自己揹B買餸出街嘅
2夫妻互相體諒,大家都要控制好情緒,準備迎接+解決遇到嘅問題

男爵府

alannmama 發表於 19-6-25 22:22
重點係你老婆有D唔開心同緊張。其實你老婆係咪想有人幫?

同意!
宜家係老婆生、老婆坐月、老婆餵奶、老婆未坐完月已經有大半日要自己湊,呢度個個講到天下無敵都無用,仲有你要好小心老婆產後情緒,佢萬一產後有咩情緒唔穩定,就會係怪你一早唔比佢搵多個人幫佢。比老婆決定啦。

珍珠宮

回覆樓主:

其實我上一胎雖然有我媽,但佢多數係煮俾我食,同我老公不在場時幫我,我老公放工係度,我媽多數都不在,果時都係未請工人,我地都係兩公婆自己搞掂,不過我有訂月子餐lo,因為我信唔過陪月~

男爵府

回覆樓主:

其實我覺得好睇你哋本身挨唔挨得,同抗逆能力,有啲人面對逆境要生要死,有啲人一笑置之,我有啲朋友湊一個都已經話好辛苦,有啲湊三個可以日日開心周圍去

男爵府

同埋其實你老婆未生,已經講到佢唔得,即是佢自己都質疑自己,如果阿B容易湊,冇成日喊就應該冇問題,但係如果唔好彩係比較扭計啲嘅,你都係請個工人啦

複式洋房

RAYMONDLIFE 發表於 19-6-25 09:54
基於複雜既因素,我同我老婆會面對住 3 無既局面。無四大長老,無陪月,無工人。

我真心想向各位請教,面 ...

訂月子餐,訂炒米茶,訂沖涼包,訂滴雞精,放棄餵人奶,請個鐘點做清潔同洗碗,老婆不用掂生水

複式洋房

回覆樓主:

個人經歷
我生阿b 時都係3無,但老公拎左3星期假幫手,我b 唔算天使寶寶,同埋佢全人奶
炒米生前準備好哂
買左紫X堂 for 坐月用
沖涼- 買左小小沖涼包 同茶辣
食個方便我就日日都係肉餅,水旦,烚菜,三文治,麥皮,鮮奶, 食到怕(emoji)
比d信心自己就搞得點架啦

大宅

PhoebeChan333 發表於 19-6-26 01:16
如果屋企有經濟能力真系要請個陪月,自己可以好好休息,坐好個月,又唔洗同老公有野嘈,坐月坐得好,對女 ...

無錯,坐月真係好重要,身體回唔回復到都靠個個月,老實講無話無邊個唔得,只係坐唔坐到個好月啫。

頂就一定頂到,不過老婆就辛苦籮。

我有陪月都覺得非人生活,你諗下無,連瞓都無得瞓下,身體又點會好。

自問係一個非常慳嘅人,但都請陪月你話幾重要

男爵府

oslayee 發表於 19-6-27 23:18
無錯,坐月真係好重要,身體回唔回復到都靠個個月,老實講無話無邊個唔得,只係坐唔坐到個好月啫。

頂就 ...

我都系為左坐好個月
凑bb個個都識,坐月無人幫就爭d

大宅

因為我老婆開始聽到好多人話無工人唔掂呀,無陪月唔得架喎,無四大長老點照顧咁。 ...

經濟能力冇問題的話,我建議你請陪月,佢負責整一日三餐,幫媽媽上奶,又照顧Bb ,又教埋媽媽點照顧Bb. 餵人奶好多時會塞乳腺,陪月可以幫手按摩通番啲乳腺。有啲媽媽話泵出黎刺激奶量,我唔建議,最好直接埋身餵。當然,你可以唔請陪月,不過會辛苦好多好好多。

別墅

無話唔得, 最緊要你唔好做豬隊友, 想輕鬆D就訂埋月子餐, 我都係無陪月, 無工人, 亦都要求長老唔洗幫手自己湊BB (因為4個長老4 把口4 個意見, 覺得好煩), 有個幫得手隊友, 差好遠架
除左幫得手, 記住要顧埋老婆情緒, 一齊享受下做初為人父母既感覺, 加油!!

大宅

RAYMONDLIFE 發表於 19-6-25 10:56
回覆 tamamma 的帖子

會係煩,但如樓上所講,倦總好過多幾個人煩。

如果你陪到3星期,都差不多坐完月了,都係差一個星期姐
我有朋友都係冇請陪月,不過佢有工人
個做法係訂月子餐,工人照顧佢既起居,佢就照顧BB(人奶媽)
如果你陪到佢3星期,咪可以你照顧老婆,老婆照顧BB
當然啦,老豆都要幫手照顧BB既

大宅

RAYMONDLIFE 發表於 19-6-25 10:01
回覆 super_cat 的帖子

姐係變左媽媽可能會無得訓。餵人奶又會因為休息唔夠而無奶。

夜晚半夜埋身會最上奶,如果夜晚唔為人奶佢就會上奶難啲,因為谷得多又會回奶,但係如果佢全埋身餵就冇咁辛苦,可以瞓喺度餵既,都唔可以講話搞唔掂嘅,不過首先你同你太太嘅情緒同埋精神狀況要好好。如果唔係擔心佢會產後抑鬱。

民房

加油……

洋房

RAYMONDLIFE 發表於 19-6-25 10:04
回覆 ek0509 的帖子

我都係咁情況,係好辛苦我係新手媽媽,最後搞到因爲休息唔夠而奶量少,因為坐月無人煮野食而食得小,又要自己洗奶樽奶泵,而家先捱過左個半月,如果金錢許可,建意請陪月

大宅

得你地兩個就要好好分工 叫月子餐可以搞掂食呢方面 放工返到嚟就要幫手做家務 洗奶瓶幫bb沖涼之類 媽媽最好半泵半埋身 日頭媽媽埋身餵加泵兩至三餐for夜晚 你地一人半晚餵奶 大家都有少少時間可以休息 一定係辛苦架啦 我女個半月戒左夜奶 夜晚就可以輕鬆少少 起碼有得休息下

已刪除用户

大宅

就算我有四大長老甘又點!咪又系自己搞掂,講句難聽D,無都係個优點,唔幫手都算,仲要搵交嗌!你能做噶就係辛苦呢,儘量遷就你老婆,因為無論你幾辛苦,都唔及你老婆辛苦同無助!甘噶情況,尤其小心產後抑鬱!過來人!

大宅

RAYMONDLIFE 發表於 19-6-25 09:54
基於複雜既因素,我同我老婆會面對住 3 無既局面。無四大長老,無陪月,無工人。

我真心想向各位請教,面 ...

我生Twins , 無工人無陪月無四大長老。
我個人覺得問題不大,而且好enjoy 無人煩住我/阻住我休息。但最重要有一個好老公。

大宅

回覆 RAYMONDLIFE 的帖子

其實一定係要一齊去溝通,我同先生屋企人都係係英國個邊養老。3年前同你而家既情況一樣,我就生孖B,但真係無請過工人,一手一腳都係我同先生去包辦晒所有野。
開頭真係好辛苦,奶又唔夠,一比就要比B仔同B女。但當分好晒時間,同我真係用Timetable去Mark 晒所有野。
3個月既習慣,而家黎緊都想K1啦。
所以真係要SET Timetable
加油呀

首頁

尾頁

跳至