自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大女要箍牙,需拔除兩顆牙齒,荃灣區矯齒科醫生話可拔犬牙或者相鄰兩顆牙齒,兩個方法都可以,但拔犬牙更易進行,因為阿女犬牙生的較高。但聽人講,拔除犬牙會少少影響面型,同埋我睇開的普通牙醫都話唔係幾好。有冇JM可以分享拔犬牙有啲乜影響,我都會再睇多個矯齒科醫生比較一下,JM們如有資料也請介紹,多謝。

大宅

joycelu18 發表於 19-6-25 10:03
大女要箍牙,需拔除兩顆牙齒,荃灣區矯齒科醫生話可拔犬牙或者相鄰兩顆牙齒,兩個方法都可以,但拔犬牙更易 ...

一般會脫小臼齒,脫犬齒咪冇左 2 隻尖牙,有點怪。我當年脫 2 隻牙都係小臼齒

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

犬齒有撕斷食物嘅功能,每邊只有一隻,但小臼齒每邊有兩隻,脫去一隻都還有一隻。
美觀上,犬齒位於前方,一笑就見到,如果少了犬齒會好怪。

伯爵府

回覆樓主:

犬齒牙腳好長,我杜完犬齒牙根,過麻醉藥痛到上鼻孔,醫生話犬齒近鼻神經缐。
而且犬齒有佢主要功能。

大宅

脫小臼齒,因為有大臼齒,功能一樣,而且小臼齒每邊两隻,脱左一隻都仲有,亦唔影響外觀。我覺得你女個牙醫想偷懶,你女只犬齒生得高,脫左既話,牙齒既拉拒不太,可以快有效果。但就⋯⋯

男爵府

rello 發表於 19-6-25 11:19
犬齒牙腳好長,我杜完犬齒牙根,過麻醉藥痛到上鼻孔,醫生話犬齒近鼻神經缐。
而且犬齒有佢主要功能。

係呀,我都係覺得犬齒重要啲

男爵府

wongtszying0923 發表於 19-6-25 11:27
脫小臼齒,因為有大臼齒,功能一樣,而且小臼齒每邊两隻,脱左一隻都仲有,亦唔影響外觀。我覺得你女個牙醫 ...

係脱犬齒較易,唔脫的話,真係麻煩啲,同埋效果可能都唔係太好

大宅

joycelu18 發表於 19-6-25 11:34
係脱犬齒較易,唔脫的話,真係麻煩啲,同埋效果可能都唔係太好

可以搵多個專業牙醫問下意見

複式洋房

rello 發表於 19-6-25 11:19
而且犬齒有佢主要功能。

我都黎緊要杜犬牙根,發炎腫到半邊臉至眼,成個禮拜唔見得人

珍珠宮

回覆樓主:

保留犬齒好d,無左好怪

大宅

回覆樓主:

拔犬齒?有些奇怪!而且犬齒牙腳很長,是非常重要的牙齒,拔了影響好大,成個口腔結構會有影響!強烈建議看多一位專科!多數拔小臼齒,因為上下合共有8隻,可以拔掉4隻預留空間作矯正。如犬齒生得很上位置,用傳統的矯正方法會較顯著。

男爵府

Monmon.1203 發表於 19-6-25 20:04
拔犬齒?有些奇怪!而且犬齒牙腳很長,是非常重要的牙齒,拔了影響好大,成個口腔結構會有影響!強烈建議看 ...

明白,會再睇多位醫生,多謝

首頁

尾頁

跳至