時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原來係唔可以影示威者做衰野既

【逃犯條例】攝記協主席涉影示威者交警方 今開大會或提罷免
https://www.am730.com.hk/news/%E6%96%B0%E8%81%9E/%E3%80%90%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B%E3%80%91%E6%94%9D%E8%A8%98%E5%8D%94%E4%B8%BB%E5%B8%AD%E6%B6%89%E5%BD%B1%E7%A4%BA%E5%A8%81%E8%80%85%E4%BA%A4%E8%AD%A6%E6%96%B9-%E4%BB%8A%E9%96%8B%E5%A4%A7%E6%9C%83%E6%88%96%E6%8F%90%E7%BD%B7%E5%85%8D-177715?fbclid=IwAR2Ct14m94pMpc3B0V3nqZgmFZJeQYk-UHLSbvMavN1sswKGindyi1LM0R8

有消息指郭曾將拍攝到示威者投擲物品的相片展示給警方。

天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

見到個聲明

除左恥笑都唔知講乜好, 向警員透露有危險品都原來係錯既

香港攝影記者協會聲明:

香港攝影記者協會於2019年6月24日召開特別會員大會,以絕大比數通過罷免主席郭顯熙的動議。

在會上有會員認為在近日大型示威活動中,有關警方阻礙攝影記者採訪的情況,前主席郭顯熙未能為本會盡力爭取合理的採訪空間,有違攝影記者及本會的利益。另有會員提出在6月12日大型示威活動期間,郭顯熙向警員透露示威現場存有危險物品,做法有違記者不干預新聞事件的原則。

而在6月13日的警務處處長記者會前,未有與執委會討論是否呼籲業內參與抗議行動,他自身在記者會上亦未有參與穿上保護裝備的抗議行動,令會員極度失望。上亦有會員認為,郭顯熙在未有通知執委會成員的情況下,與警察公共關係科的代表進行單獨會談,以反映前線攝影記者在警方清場行動時所遇到的採訪困難,做法並不洽當。綜合以上各點,會員通過罷免郭顯熙主席職位的動議。

近日網上有傳言指郭顯熙在示威現場,將示威者的近攝照交予警方。在特別會員大會中郭顯熙否認有關事件,會員亦沒有足夠證據證明他有進行相關行為。香港攝影記者協會重申,攝影記者一般都會衡量現場環境、以一貫專業態度判斷拍攝方式。攝影記者只會將照片傳送至所屬的傳媒機構,而傳媒機構沒有義務將所得的照片轉交予警方或其他執法機構。縱觀過往的報道,新聞圖片都能夠做到平衡公眾利益與保護被拍攝者。

郭顯熙於6月13日到警察總部的記者招待會進行採訪,外界懷疑其身份的合法性。經特別會員大會質詢後,證實他是為另一間通訊社工作而非美聯社,更加不是外界所指的冒認記者進行採訪。

香港攝影記者協會特此澄清,網上指控不盡不實,此舉可能會令香港市民失去對前線攝影記者的信任,影響日後的採訪工作。根據過往的報道,本會的會員為香港紀錄多個新聞現場,包括遊行示威、人權自由等議題,引起更多的本地及國際關注,希望日後能與香港市民重新建立互信,履行攝影記者的責任,發揮第四權的作用。

香港攝影記者協會
2019年6月25日

天朗氣清

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

民主喎

呢班黃衛兵,佢地只有黃法,冇皇法既

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

成班人仲可以理直氣壯先攪笑,
歪理當真理,
真正和平為公義怕咩俾人影,
呢D行為真係自打咀巴!!!!!

SUKI20062014    發表於 19-6-25 11:21

禁止訪問

醒目開學勳章

回覆樓主:

伯爵府

記協真係好無恥

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

tinlong22 發表於 19-6-25 10:30
原來係唔可以影示威者做衰野既

佢地突然間提新聞道德喎。。。。。。。
奇怪在,乜衣家記者有道德架咩?好好笑
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

伯爵府

黃媒,作者係幫凶,是推手之一,可恥!

子爵府

笑左, 總之誰大誰惡誰正確

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港究竟爭取緊民主定獨裁?

大宅

嘩啲記者枉為記者啦
兩邊都影先正確
唔俾人影示威者
簡直係妨礙新聞自由囉
記者圈都玩小圈子
怪不得會玩殘香港啦

男爵府

開心吸收勳章

明顯打壓新聞自由,不知所謂!!!!!

男爵府

任何身份人仕都應向警方提供事實、舉報罪案,呢D係公民責任
乜而家變到隱暪事實、發放修改過既相片、切頭切尾誤導他人嘅短片先係正確

珍珠宮

回覆樓主:

感覺恊記會攬權, 只可以拍警方出錯? 不可拍示威者的暴力行為? 這不是自打嘴巴嗎?

侯爵府

回覆樓主:

記協同教協都好恐怖。

李斯特    發表於 19-6-25 15:33

伯爵府

littlecar 發表於 19-6-25 10:40
成班人仲可以理直氣壯先攪笑,
歪理當真理,
真正和平為公義怕咩俾人影,
還要理直氣壯

大宅

畀面勳章

回覆 李斯特 的帖子

我諗起某國度強姦法:要多2個證明受害人被強姦才算是強姦~!
記者唔影暴動示威者--->係手無串鐵,好和平示威

記者影防警執行職務--->多人證明小朋友受暴力傷害~!

某國度強姦法---->當時全港大部份人都覺得好痴線,竟然而家記者用同類法則做事

--->送[痴線]二字~!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SUKI20062014 發表於 19-6-25 11:22
明顯打壓新聞自由,不知所謂!!!!!

香港比呢班人搞到民不聊生,呢班暴徒比鐵幕政府還要鐵幕
快d 23條,快d 2046, 快d 換個強硬特首

侯爵府

一言堂 記協 新聞自由係有你講冇人講

子爵府

回覆樓主:

#新聞自由只有黃民專享擁有

TVB攝記被阻 同行無人出聲

#說好的新聞自由 #要選舉性報導 #示威者行獨裁 #大家tag記協
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2863120907062596&id=486392624735448

【616 打壓新聞自由既手段】

如果唔係現場親身感受,都不知道果部份示威者咁出位手段!

#TVB咩都拍唔到 #點解新聞就一定要出你要出既內容 #打壓非同路人 #哈利路亞
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1575082675961479&id=834591649886233

【新聞自由呢?】

太古廣場,記者被圍,示威者不斷大嗌:刪片

#說好的新聞自由 #還原真相
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2558437874168260&id=834591649886233

首頁

尾頁

跳至