夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我老公, 少氣又少家,又想教脾氣。我地平均分家庭開支,佢交租,水、電、媒,我買餸, 仔學費,醫療費,佢冇俾家用我,我地又冇慶祝生日、父親節母親節(待仔做),有時我要主動找節目慶祝(出晒錢),佢先會去。

有時姐姐要買餸, 問左佢取錢,佢會問我取番,又話我唔俾番佢,成日因少事嘈, 教仔又冇內性,仔又唔痴佢,有時感覺好似同屋住, 諗過分開,但又唔想俾左個家庭俾仔,唔通要繼續下去?

子爵府

回覆 浩軒 的帖子

其實咁計較就應該列份清單總共開支幾錢,之後就每人以後入幾錢去一個共同戶口,所有開支都係嗰度出

不過男人咁計較真係好小家,結婚前係咪已經係咁?正常係有跡可尋

別墅

結婚前都知佢好節儉, 但冇諗過結婚後都咁計較, 支出多少都要計得咁清楚, 唔係佢就係我啦!還有個奶奶同住, 唔通要計算埋佢嗎?我又冇所謂支出多少,但係覺得佢好少氣, 計到盡,條氣唔順!開戶口太亂,計計下又係用左自己錢

大宅

浩軒 發表於 19-6-25 12:32
結婚前都知佢好節儉, 但冇諗過結婚後都咁計較, 支出多少都要計得咁清楚, 唔係佢就係我啦!還有個奶奶同住, ...

我都好怕好計較嘅人

瑪瑙宮

咁鬼計較,

子爵府

俾晒佢負責嘅支出後,以佢嘅收入仲有無多餘錢?如果唔剩好多,都情有可原嘅,不過金錢上太計較,好易損耗感情,可唔可以大家定一個財政plan?

侯爵府

回覆樓主:

其實你結婚前都知佢係咁,你預計佢會變 姐
唔好點評我

大宅

性格真係好難改變,無論有幾愛你都未必可以做到

男爵府

浩軒 發表於 19-6-25 11:40
我老公, 少氣又少家,又想教脾氣。我地平均分家庭開支,佢交租,水、電、媒,我買餸, 仔學費,醫療費,佢冇俾 ...

100幾十買餸錢都問返妳攞?!又真係無乜氣量喎…

別墅

回覆樓主:

大家各自收入均等嗎?總會有收入多收入少!要計……就計到盡!屋企个仔不如也楚河漢界啦!
要出聲正视問題……唔係不了了之咁过日子!只會有反效果

別墅

回覆樓主:

結婚奈左……冇以前的新鮮感,也冇互相制做新鮮感!向此方向行……可白頭到老嗎?
要改变自己先……(他)……顺其自然吧!

禁止訪問

翡翠宮

回覆樓主:

佢幾錢收入?

首頁

尾頁

跳至