自由講場

跳至

首頁
12345...42

尾頁

子爵府

間屋是父母的,爸爸不在了,只剩下媽媽,我也搬咗出去住。

自從細佬結婚後,因為佢哋無咩錢,佢老婆就搬入嚟同媽媽一齊住。佢老婆結婚前係有返工的,唔知㸃解一結婚後就唔再返工,話要休息下,跟住有咗BB,就話要湊BB,無再返過工。

弟婦同細佬拍拖5年先結婚的,清楚知道我哋屋企家庭狀況(比較多親戚同唔係有錢),而結婚前佢同我媽媽都相處融洽,諗住佢哋應該無咩問題。

跟住結婚之後幾日,佢就同我媽咪講話後悔,因為自己朋友都嫁得唔錯,我哋屋企唔係有錢,又多親戚。媽咪聽到當然唔太開心,因為你哋已經拍拖咁耐,仲要直接對住老人家講。

之後佢開始對我媽媽生活習慣不滿及挑剔,令我細佬開始話媽咪,同我媽咪關係都無之前咁好。(之前細佬同媽咪關係好好,從未試過有爭執。

弟婦話媽咪煮野難食,所以唔同媽咪食飯,要分開食;亦唔鍾意媽咪掂佢個仔,諸多嫌棄咁,令到媽咪唔太開心,要經常返大陸住。

依家媽咪長期係大陸,只係間中返嚟交雜費,佢哋無交亦無俾任何家用。
媽咪間中返嚟香港,一返嚟佢就話帶埋BB返外家,總之就令到媽咪唔舒服,返嚟都無意思咁。佢同細佬講佢唔習慣同人住,所以要走,又話除咗我媽,其他人都唔可以嚟,唔鍾意多人,搞到親戚探訪都唔敢。

我做女當然唔開心,因為間屋係爸爸留低俾我哋,我哋同親戚關係一直係咁,搞到年紀好大嘅婆婆都唔敢嚟。

近日我因為身體及心情唔太好,打電話俾係大陸嘅媽媽,佢話返屋企休息下啦。諗住通知聲細佬先,弟婦即刻話要返外家,又話BB生日會本來要係屋企搞,依家唔得啦等等,總之就做好多野,唔想你返嚟咁⋯

ericafong2    發表於 19-6-27 11:51

大宅

間屋你媽嘅,佢係要趕佢地走而唔係自己走!

日月水火    發表於 19-6-27 16:43
hellohelloruby    發表於 19-6-25 15:48

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆 chloey888 的帖子

我係你, 開門見山同弟婦講, 我知你想點! 但你要知道我呀媽有咩事我係有份分你住緊依間屋, (如果你有錢就話), 你知我唔等錢洗, 如果你依家好好地照顧我呀媽, 我就唔同你計較依層樓, 但如果你仲係咁對我呀媽, 你知我會點做啦?

男爵府

叫阿媽返香港住
由得佢長期返外家
等佢搞清楚邊個係屋主

he925    發表於 19-6-27 12:58
karen~ma    發表於 19-6-27 12:00
karen~ma    發表於 19-6-27 12:00
ericafong2    發表於 19-6-27 11:52
zaza0427    發表於 19-6-26 16:44
Wingli121    發表於 19-6-26 16:08
FJmom    發表於 19-6-26 01:23
LavenderSky    發表於 19-6-26 01:08
幸福的人    發表於 19-6-25 23:38
幸福的人    發表於 19-6-25 23:38
幸福的人    發表於 19-6-25 23:37
方麗娟    發表於 19-6-25 19:07
yanchengsc    發表於 19-6-25 17:36
anyasze    發表於 19-6-25 16:52
Mnbvcxdsa    發表於 19-6-25 16:27
Gvmama    發表於 19-6-25 15:52
hellohelloruby    發表於 19-6-25 15:49
fannytan    發表於 19-6-25 15:47
mlyuen    發表於 19-6-25 15:46
esmehouse    發表於 19-6-25 15:44
CMMa    發表於 19-6-25 15:32
newcook    發表於 19-6-25 14:37

男爵府

我細妹都係甘
嫁左仲返來訓
仲生個b預左我媽湊
上門兩手fing fing
買早餐只買自己個份
谁曾一心痴求 海晏河清 锦绣冠盖满千城
歌尽升平 人和政通 也算无愧戎马半生
怎忆昨宵花正浓 幽兰清芳落静庭 香漫水殿暗生风
卷帘人仍在 旧时深宫 回眸惊鸿

剑指天下 山河纵横驰骋
唯有一人未在 运筹帷幄定局中
缘来世间 难留帝王指间 芳华冷
青史笔落 情寄社稷为重
从来半句未言她 似春江浮灯
流入我梦

男爵府

回覆樓主:

好明顯你弟婦唔想同你阿媽一齊住, 間屋你有冇份? 落邊個名? 但你媽咪唔出聲,就冇嘢可以做到, 你出聲只會話你多事 係衰姑奶, 唯有靜觀其變 提醒自己阿媽唔好立亂轉名or亂簽名。

JOAN612    發表於 19-6-26 15:14
一生中最愛    發表於 19-6-25 17:40

複式洋房

你摋咪入去住一排, 話呢間屋係阿爸留俾我地幾個的, 我留係到住有咩問題? 不過你細佬都無用下, 由得老婆話阿媽, 又無俾家用.

大宅

回覆樓主:

你可以接你阿媽去你家住嗎?我覺得老人家好慘

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

應該係你細佬一家搬走,唔係你媽媽!

子爵府

但係間屋是爸爸和媽咪的,細佬同弟婦無俾家用,亦無交雜費,弟婦就當咗間屋係自己咁,要話哂事。

依家連我要返屋企都話唔可以,我其實係幾唔開心,因為我唔知道佢有咩資格可以咁講。

細佬性格係比較軟弱及內向,由細到大都算乖,佢老婆成日話要離婚,逼佢妥協,所以佢都好無奈。而且因為佢老婆唔肯做野,又嫌細佬揾得錢少,話朋友都嫁得好過佢,所以細佬依家要做2份工,見到細佬精神狀況愈嚟愈差,由朝早6㸃做到夜晚12㸃,其實我真係好擔心佢身體。

請問多位Jm 我可以㸃做?謝謝各位。

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

叫弟婦一家直情搬返外家住,叫阿媽搬返屋企長住,都痴線嘅,自己屋企有乜理由唔俾返,既然咁睇唔順99就唔該自己搬出去

男爵府

你細佬咁樣縱容個老婆去蝦自己阿媽

子爵府

回覆 flowerlala 的帖子

因為媽咪好錫細佬,唔想同細佬有咩爭執,所以自己走返大陸。

大宅

chloey888 發表於 19-6-25 14:08
但係間屋是爸爸和媽咪的,細佬同弟婦無俾家用,亦無交雜費,弟婦就當咗間屋係自己咁,要話哂事。

依家連我 ...

唔明你媽點解要走

複式洋房

chloey888 發表於 19-6-25 13:56

自從細佬結婚後,因為佢哋無咩錢,佢老婆就搬入 ...

間屋邊個名?你地個個怕事,好快冇左間屋

大宅

chloey888 發表於 19-6-25 14:10
回覆 flowerlala 的帖子

因為媽咪好錫細佬,唔想同細佬有咩爭執,所以自己走返大陸。 ...

咁仲有乜好講?佢自己都唔爭取外人仲可以點?

伯爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

chloey888 發表於 19-6-25 13:56

自從細佬結婚後,因為佢哋無咩錢,佢老婆就搬入 ...

間屋爸爸留下的,又是媽媽名下,無必要避開弟婦返大陸住。
弟婦一家無錢要寄人籬下,無理由要老人家搬走讓成間屋出嚟。弟婦欺人太甚

珍珠宮

你同細佬關係好嗎? 有冇試過同佢傾?其實媽媽都已大部份時間住係國內,除非你媽媽主動出聲話想回港住,又或每次回港都係為左想見吓個孫,否則細佬係唔會覺得有問題的

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆 chloey888 的帖子

弟婦人?

子爵府

回覆 luvkaka 的帖子

我見佢唔到,佢知我返就走返外家,佢亦係Facebook同 wechat delete咗我。

首頁
12345...42

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊