自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

chloey888 發表於 19-6-25 16:11
我媽話如果佢第時百年歸老,會係我同細佬一人一半。

咁衰D都要你媽白紙黑字寫明先, 最好立遺囑

子爵府

要弟婦分清楚莊同閒!係佢兩公婆要自己搞掂住的問題,唔係要老人家避!做家姐應該幫呀媽調教下細佬吧!

子爵府

mcdullyiu 發表於 19-6-25 17:06
咁係你地一定都唔夠硬淨遮, 點解個奶奶要避左個新抱?點解你又要避左唔上去?點解會到她話事?
係我就叫你 ...

你講得啱,佢無付出無俾家用,要瞓大房,仲要趕人走,真係不知所謂。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

siu_bu 發表於 19-6-25 17:11
咁衰D都要你媽白紙黑字寫明先, 最好立遺囑

寫明都無用, 他唔搬又唔肯簽字賣其實你係無她符架。所以霸住間屋未精LAW。

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

子爵府

chloey888 發表於 19-6-25 14:10
回覆 flowerlala 的帖子

因為媽咪好錫細佬,唔想同細佬有咩爭執,所以自己走返大陸。 ...

同呀媽講最黎層樓係落係新抱手中而唔係細佬⋯ 睇下呀媽點諗先

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

比我就同亞媽番去住
睇下邊個仲夠膽蝦我亞媽

男爵府

chloey888 發表於 19-6-25 17:02
我依家無理佢,返咗屋企幾日,佢就返咗外家,見我細佬好唔開心咁。佢個目的就係要咁,想你哋買佢怕。

叫你細佬搬返外家住。。。不知所謂。。返兩份工都吾比雜費。。第日個仔返學,返三份工都吾夠養

珍珠宮

chloey888 發表於 19-6-25 17:09
唔會咁講,細佬已經同佢講間屋係媽咪㗎,我無權唔俾人嚟,但佢照嘈。

上面jm 講得好, 最重要睇你啊媽, 又要教仔, 手仔都唔打得

細佬喊啦, 做大攪喊個細, 剷返轉頭點教?

樓又唔係你名下, 講到尾你都蝕章?! 有錢同你媽買半份業權
老人最怕臨老唔過世, 加左你名, 佢都不安感

一加左你名, 先正式開鑼鼓, 好戲上演

公爵府

回覆樓主:

成家人最醒係個弟婦。

其實問來問去,講來講去,最尾都係講癈話。你媽一日綜你細佬,你一日都做唔到D乜,又唔夠人強硬,心又軟……。遇咗間屋俾人啦。

sjnl43    發表於 19-6-25 17:52

男爵府

回覆 Nbs 的帖子

我相信佢亞媽一定不賣樓,亞媽一定錫細仔,有今天可以說自作自受

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

chloey888 發表於 19-6-25 17:13
你講得啱,佢無付出無俾家用,要瞓大房,仲要趕人走,真係不知所謂。

其實講咁多都無用, 好看你阿媽點想,

你媽想好夠硬淨的,就宣視主權, 唔係唔比你地住, 但分清楚莊閒,
唔係唔該就搬,我最多賣樓租樓, 最後剩返的錢平分比你地2姐弟, 唔好話我唔公平。

你都要同阿媽落下藥, 就同她講,她現在老人家還在都這樣,
她唔幫細佬教吓個老婆, 細佬第時一定被人蝦死。
她要硬淨D, 幫吓細佬。她都唔想細佬成世比人食住架?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

子爵府

sjnl43 發表於 19-6-25 17:16
上面jm 講得好, 最重要睇你啊媽, 又要教仔, 手仔都唔打得

細佬喊啦, 做大攪喊個細, 剷返轉頭點教?

依家阿媽問我要錢,我都話無,因為佢養緊細佬一家,連雜費都唔交。

等佢用到啲錢七七八八,增加佢啲不安感,到時先算。

否則一直俾錢佢,佢一直縱容細佬佢哋⋯⋯

子爵府

BGCOME08 發表於 19-6-25 17:18
成家人最醒係個弟婦。

其實問來問去,講來講去,最尾都係講癈話。你媽一日綜你細佬,你一日都做唔到D乜, ...

我可以夠強硬,只係唔識㸃做,所以要請教大家。

象牙宮

回覆樓主:

層樓而家係咪只得阿媽個名?佢唔出聲唔行動都無計架喎!除非做到好決絕,咁你咪陪佢一齊嘈一場大交囉

子爵府

mcdullyiu 發表於 19-6-25 17:19
其實講咁多都無用, 好看你阿媽點想,

你媽想好夠硬淨的,就宣視主權, 唔係唔比你地住, 但分清楚莊閒,

明白了,但我細佬直頭同我媽講,你哋係咪想搞到我離婚?所以我媽就妥協咗

大宅

回覆樓主:

首先你媽既態度係關鍵,如果你點做你媽都唔理既,就大把方法,但如果你媽慈母上身,你出手幫佢,佢唔領情仲怪返你轉頭,結果你仲唔開心同心淡

大宅

你一定要番屋企住。如果唔係再耐少少。你細佬都會出聲叫你唔好番。而家佢無權又唔敢咁做。你太耐無番去佢再比老婆嘈多兩嘈,遲早反你面...

你而家更加要對你細佬好一點。 叫番媽媽番來住。 其實你令你細佬難做其實間接迫佢長大 ,發奮努力自己搵地方去住... 而唔係趕家姐阿媽走成就自己既家庭。 仲要解釋佢聽... 間屋係父母留比我地兩個。佢想完全擁有。無問題。努力搵錢買斷埋呢一半囉。而且阿媽都未死。就諗住間屋屬於佢地。 不孝子... 真心無用既男人。佢老婆走都岩.. 因為呢種男人 真係唔會有幸福... 個家姐番來住。自己就唔開心,失敗。

chloey888    發表於 19-6-25 17:32

大宅

其實樓主媽咪+細佬一手造成
天生內弱 又太錫咪俾人有機會話事囉

不論以法律層面 定 情理層面都睇唔到佢用心資格去不禮貌地寄居你娘家

好似呢d咁既細佬 講咩都無用 因為人性格問題

子爵府

喱啲港女聲大大多數冇貨賣,成日嗌離婚,佢就係明知你細佬唔會離,佢先咁得戚,你試下叫你細佬搵次認真同佢講好呀離婚呀,仲要個仔俾女方,佢驚到面青呀。
叫你媽加你名落層樓先啦,咁你弟婦先冇得咁串。叫你媽返落黎長住,佢夠薑咪長住外家,外家唔係大富大貴嘅話遲早都頂唔順個女白食白住

子爵府

凌太 發表於 19-6-25 17:30
你一定要番屋企住。如果唔係再耐少少。你細佬都會出聲叫你唔好番。而家佢無權又唔敢咁做。你太耐無番去佢再 ...

你講得好好,真係想cap 俾細佬睇。

首頁

尾頁

跳至