3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

Alicham 發表於 19-6-25 14:46
我本身有個正常大女,而細仔學講野慢左好多,仔係咪會發展慢d ?

我有報shining family 暑期班既學前適應班呀!有言語治療師同班小朋友一齊上堂,我既大仔就join左3個courses ,除左有9折之外最緊要有得見精神科醫生,睇埋兒童發展分析

別墅

回覆 Alicham 的帖子

男仔只係起步慢少許. 而且有哥哥/姐姐, 一齊玩一齊講, 應該進步更快.
你可以考慮自費言語治療評估先, 等治療師睇吓囝囝比同齡小朋友遲幾多?
再睇吓需要個別定小組比較合適.

大宅

會唔會有其他方面遲緩? 大小肌,認知到唔到同年小朋友水平? 有無眼神接觸?如果單純係講野慢既可以做言語治療,但以上其實比專業人員評估,愈快愈好, 6歲前治療黃金期

大宅

2019新春慶豚圓

chann902 發表於 19-7-2 10:35
我有報shining family 暑期班既學前適應班呀!有言語治療師同班小朋友一齊上堂,我既大仔就join左3個cours ...

最後果句聽落好似幾好

大宅

2019新春慶豚圓

zukieem 發表於 19-6-27 12:52
除左學講野慢左仲有冇其他問題

佢講野口齒不清,問佢好多野都好似唔識答咁

大宅

2019新春慶豚圓

ChattyST 發表於 19-7-2 15:11

男仔只係起步慢少許. 而且有哥哥/姐姐, 一齊玩一齊講, 應該進步更快.

我考慮一下,thanks

別墅

2019勳章

Alicham 發表於 19-7-8 14:24
最後果句聽落好似幾好

同埋我見k2至k3小朋友上既小記者訓練班都幾得意呀,之前去問d 職員,佢地話係訓練小朋友問問題技巧,甚至有一堂活動會安排佢地去訪問醫生

複式洋房

chann902 發表於 19-7-11 10:40
同埋我見k2至k3小朋友上既小記者訓練班都幾得意呀,之前去問d 職員,佢地話係訓練小朋友問問題技巧,甚至 ...

我都有幫小朋友報呀

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
chann902 發表於 19-7-11 10:40
同埋我見k2至k3小朋友上既小記者訓練班都幾得意呀,之前去問d 職員,佢地話係訓練小朋友問問題技巧,甚至 ...

Thanks

別墅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
小泰子 發表於 19-7-1 23:32

快啲自費搵言語評估啦! 我仔仔到而家係政府連評估都未排到 不過我自己好快已經報咗 ...

可否PM你小朋友報讀個間訓練中心資料呀?thanks.

複式洋房

發表於 昨天 16:48 |顯示全部帖子
Alicham 發表於 19-6-25 14:46
我本身有個正常大女,而細仔學講野慢左好多,仔係咪會發展慢d ?

Same, 有沒有排政府位?

我諗緊排 e 位 定 到校服務?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊