時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇到個數字真係超無奈

男爵府

回覆 中年失業 的帖子

李志喜[size=13.3333px]SC[size=13.3333px]JPGladys Li,1948年[1]香港大律師公會前主席(1995年-1996年)[1],香港資深大律師,曾與其他法律界同行合組「四十五條關注組」。現在是四十五條關注組演變出的政黨公民黨的黨員,任公民黨憲制及管治支部副主席[2]

立黨只是後話,不代表這群人之前冇做嘢.

男爵府

畀面勳章

fatchu@home 發表於 19-6-25 15:40
係,周街都見到幼稚園生,小學生,中學生圍埋就講大陸話。。。。

幾年前已經是這樣,只說國語,不會說廣東話

男爵府

中年失業 發表於 19-6-26 12:38
回覆 中年失業 的帖子

李志喜,SC,JP(Gladys Li,1948年-)[1],香港大律師公會前主席(1995年-1996年 ...

近期佳作~外傭可居港的大律法呀

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

hightable 發表於 19-6-26 11:06
I see, 呢兩年考DSE人數少, 可能咁先覺得後悔 ! ~~

遲2年咪仲少,04年出生率只有4萬幾,扣左去外國留學,唔知淨低幾多考DSE。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

中年失業 發表於 19-6-26 12:49
近期佳作~外傭可居港的大律法呀

如果當時亞大髮官判政府輸左,睇怕香港有過百萬菲國人,30萬外傭加佢地屋企人,起碼30萬x 5。全部攞公屋公援,到時又賴政府。

伯爵府

中年失業 發表於 19-6-26 12:35
你可能年纪少

你知唔知李志超是誰嗎?

李志超
李志喜大律師我就聽過
佢係當年法援署委派代表莊豐源一方嘅資深大律師
1) 大律師需恪守不可拒聘原則Cab Rank Rule, 不能以客戶政治、道德和其他背境而拒絕處理某些案件。「不可拒聘原則」原則係法庭判決前,於抗辯制下法官先可以判定對或錯,確保每人都能受到法律保護。
2) 李志喜大律師由法援署所聘用,因Cab Rank rule無法不受聘

香港法庭秉持法治精神
法治就係法律點寫法官引以為據去判
法治不能輸打贏要
基本法24條2項已寫明:
香港特別行政區永久性居民為在香港特別行政區成立以前或以後在香港出生的中國公民

你要怪就怪基本法起草委員會當日寫得唔清唔楚

珍珠宮

Kittymummy 發表於 19-6-26 12:10
其實我有講過,叫佢不如早點面對社會職場實習下. 佢亞媽答我,話開間公司比佢做生意算.
...

開公司唔係好貴 攪張商業登記證只幾千蚊。
我有親戚係咁,响食店做過下part time, 就叫亞媽打本開店,話已學識喎

伯爵府

rabbit75 發表於 19-6-26 12:30
正話唔係答得我好爽咩?
不過我唔會嘥時間叫醒詐瞓嘅人…

你問野問到9588
我要答你咩?
真係好鬼好笑

禁止訪問

男爵府

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

講開話好多人講國語, 其實仲未計每年有一萬內地生來香港讀專上學院, 而每一年有多少人申請做香港永久居民, 呢條數從來香港政府唔會講.

香港人自己睇路啦,英文程度唔會幫你提升,國語無人地講咁好。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

olkan 發表於 19-6-26 13:27

開公司唔係好貴 攪張商業登記證只幾千蚊。

我以為我朋友先係咁離地,原來其他人都係咁.

水晶宮

dragonKK 發表於 19-6-26 13:49
距地鬼記得
香港人就係咁

我仲記得好多學校得返一班,底線係最少21人,否則被殺校. 當年好多學校老師做晒show, 不停攪open day, 遊戲吸引幼稚園學生,希望佢地派位選擇佢地學校. 當年差點被殺既學校,今日大部分係開到4班小一.

禁止訪問

侯爵府

littlecar 發表於 19-6-25 21:53
係啦,咁驚溝淡,
香港人生多d囉!

唔認同,香港人一向對自己家庭負責,唔係唔肯生只係養得掂先諗,唔係嗰啲博哂老命狂生又唔識教又唔會養,到尾又係咬政府。

首頁

尾頁

跳至