自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

你好小氣,1到10滿分,你有8分

想夫婦 和睦你要改改

珍珠宮

是 點解咁介懷?都已過去了

子爵府

義氣仔女 發表於 19-6-25 19:30
恕我直言,如果你咁重視唯一,唔應該選擇一個再婚既男人,夫姓係其次,你老公結過婚,就算前妻肯改姓,實質 ...

衰D講,前妻佔的位置有機會高於妳!
我識2個離婚男,都講過下世再選會選返前妻不過會好好珍惜佢

子爵府

Catvole 發表於 19-6-25 19:17
我同老公結左婚3年,佢分開左8年嘅前妻吾肯改姓,包括身份證,fb,....
我地喺澳洲,興結婚後加夫姓;而我老 ...

我明你既感受
我跟老公姓
全澳洲只有另一位Mrs X
就係我奶奶!

男爵府

由你做第二任開始,你一直不是唯一的Mrs X! 你想自己騙自己?從來都不是唯一!

男爵府

德國總理默克爾是她前夫的姓,雖然她後來再婚,但沒有跟隨第二任丈夫姓。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

前妻係你之前的歷史,你小氣已經過去左的人和事,好無謂者,過左去人地都唔留意你,你又何必搵野來嬲呢?
<br><br>

伯爵府

回覆樓主:

改名好大工程, 好多人離婚之後都冇改到,如果有仔女, 更加多人不願意改, 因為不想解釋, 同子女出門又方便啲

伯爵府

我同老公結左婚3年,佢分開左8年嘅前妻吾肯改姓,包括身份證,fb,....

做得二妻 有乜好嬲

伯爵府

lemontree 發表於 19-6-25 22:47
由你做第二任開始,你一直不是唯一的Mrs X! 你想自己騙自己?從來都不是唯一!
...

同意

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Catvole 發表於 19-6-25 19:32
Thank you Jm. 可能真係費是煩,我要學習吾好咁執著

係呀, 你唔知人地點解咁做就無謂諗咁多.

我識人離左婚, 屋企門口個名牌都keep 住有老公個名冇改.

佢離婚前俾隔離屋兇, 俾人叫佢嗌佢個老公同佢講. 所以我都覺得佢咁做好d, 家事d 野唔駛下下俾人知晒, 同埋唔好俾人知間屋冇男人.

男爵府

緊係你小氣啦!佢唔改對你一D影響都無。至於你講唔想有另一個Mrs X, 唔會囉!相信你老公個姓幾少人都會有。再講你知唔知改名都好麻煩㗎,所有證件好似 passport, driver license, bank, utility bills 等等

放鬆D, 你係老公心目中嘅唯一就得啦!

子爵府

陪月勳章

其他人覺得你小唔小氣唔係重點,你老公覺唔覺得你小氣?況且佢前妻唔肯改名你老公都冇嘢可以做

侯爵府

開心吸收勳章

小小吾開心更有,但你可以唸你已經擁有個人,吾係個姓。

珍珠宮

2024年龍年勳章

樓主, 咁你的確係幾小

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我以前個英國老師改嫁咗都無改姓(前夫),連佢現任丈夫都唔介意,因為一改名有好多嘢要改,護照、銀行戶口、保險、國民保險⋯⋯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你係非常小器,我都在外國,我識的幾個離婚女性朋友(老公有外遇/老公再娶),佢哋都冇改返原本個姓,頂多social media 括號加返自己maiden name,因為佢哋有仔女,仔女都跟老豆姓,現實係在外國如果仔女同阿媽唔同姓,好多填表類既嘢都好麻煩。再講,你完全冇權叫人改姓,而且識你老公同前妻既人都一定知你係第二任,咁執著做乜

伯爵府

回覆樓主:

其實最緊要係你老公點對你

子爵府

回覆 Catvole 的帖子

可能佢怕煩,要改名好多手續

男爵府

BK Milk勳章

你知唔知道改性唔單只麻煩, 重要好貴呀! 所有係所有證件都要再申請過幾多功夫, 時間, 金錢。
仲有如果出入境佢自己一個帶, 同姓係會方便好多。 因為如果唔性會怕係咪離左婚帶的小朋友走路。 又要打電話又要check 好多嘢

首頁
45678...9

尾頁

跳至