懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問有冇媽媽聽過 外倒轉術?
你地有冇做過或者聽過 可以分享一下啊?
因為bb呢家36week未轉頭
廣華醫生建議如果想順產 就最好做
如果唔係就第二個選擇就係開刀
如果做外倒轉術 我好擔心啊
有冇人知係咩感覺
多數成唔成功?
過程係點要幾耐時間?
上網見到有啲媽媽話情願減少風險直接開刀
好無助,好擔心呀

大宅

我有朋友係幾十年前生B 係醫生人手推幫BB轉頭,佢話係好痛,不過佢好順利安全生B 出黎。
佢都好似係30幾周做架。

男爵府

回覆樓主:

你係bk查「人手調頭」

複式洋房

MrsSilviaChan 發表於 19-6-25 21:49
我有朋友係幾十年前生B 係醫生人手推幫BB轉頭,佢話係好痛,不過佢好順利安全生B 出黎。
佢都好似係30幾周 ...

咁佢需要留院嗎? 同埋係邊間醫院啊知唔知

複式洋房

dreamboy_man 發表於 19-6-25 21:56
你係bk查

Bk?

男爵府

Elmangelma 發表於 19-6-25 21:59
Bk?

咪就係baby kingdom

大宅

我諗呢個年代都好少人用,寧願直接開刀

大宅

Elmangelma 發表於 19-6-25 21:59
咁佢需要留院嗎? 同埋係邊間醫院啊知唔知

其實係婦科醫生見意,應該退埋休,因為超過30年。但佢講生仔經個陣無提過有無住院,不過即日搞掂,佢淨係形容推推推有幾痛咋!

大宅

畀面勳章

回覆 Elmangelma 的帖子

不用担心,你試下上綱揾下,我6年前個女又係36周末尊頭,我係用 趴喺度, pat pat向上連續做,會有幫助,到38周時個位 轉咗,可以 催生, 你上網睇下,到時醫院安排你入院check 住會照肚,

複式洋房

我今日都睇完廣華 我簡左開刀了

大宅

養和個婦產科阿頭陳醫生當年幫我表姐人手調頭,佢而家都仲做緊養和。

呢D技藝要好有經驗既醫生做架,年輕的會叫你開刀

大宅

我簡左開刀。醫生同我講得40%成功,仲會有機會自己又轉走左。媽媽同BB都會極唔舒服。如果臍帶圍頸帶機會即刻要開刀。咪攪!

複式洋房

mangopiggirl 發表於 19-6-26 16:28

我今日都睇完廣華 我簡左開刀了

你唔試吓推肚?我見有d媽媽20秒就成功咗喇

複式洋房

回覆樓主:

我18年生丫囝個陣,試左推肚
推完就催生,唔會俾你走,因為bb有機會會再轉返上去, 幫我做個醫生手勢好好,我唔係好痛。
只係個風險係唔成功就要開刀
你周數大,佢都應該唔會俾你走,驚你穿水,臍帶跌左出黎,bb會有危險

複式洋房

KELSEYWING 發表於 19-6-27 11:43
我18年生丫囝個陣,試左推肚
推完就催生,唔會俾你走,因為bb有機會會再轉返上去, 幫我做個醫生手勢好好, ...

你當時做時候大概週數幾大啊

複式洋房

Elmangelma 發表於 19-6-27 12:21
你當時做時候大概週數幾大啊

38wk

複式洋房

因為條臍帶係我個女條頸度,私家醫生話呢個情況多數都唔推。 我都唔想同唔敢博,所以簡左開刀

複式洋房

回覆 mangopiggirl 的帖子

我18年試過瑪嘉烈推肚,bb唔調頭,最後都唔成功,俾左個開刀期我,推個時好痛~

男爵府

Elmangelma 發表於 19-6-25 20:29
想問有冇媽媽聽過 外倒轉術?
你地有冇做過或者聽過 可以分享一下啊?
因為bb呢家36week未轉頭

我bb唔調頭, 37w做左
首先要睇你bb size如何, 我仔岩岩好6磅0, 而且第二胎仲有位, 所以就好適合做
做左痛感都可以忍受, 應該源於我真係仲有空間, 不過最後係bb唔肯落去, 堅持要返原位, 推左4次之後醫生話無辦法要放棄...
第一胎如果頭仔向上, 建議你都係揀開刀會好d, 雖然推肚緊急風險好低, 而且係高級醫生做, 但係第一胎如果唔夠位失敗率好高
過程要一整日, 朝早開始禁食, 下晝推肚, 會朝早先照超聲波, 睇bb size, 胎水, 臍帶情況, 再安排駁機適合做先會做
跟住就吊鹽水, 落產房會吊子宮鬆弛既藥, 之後就推肚, 推肚成功要留一晚院觀察

男爵府

babybreadmama 發表於 19-6-26 17:15
我簡左開刀。醫生同我講得40%成功,仲會有機會自己又轉走左。媽媽同BB都會極唔舒服。如果臍帶圍頸帶機會即 ...

如果臍帶纏頸係唔會幫你推肚架, 佢推既過程會照住, 唔會推到bb臍帶纏頸, 你唔好嚇人啦
機會率人人唔同, 其實要醫生評估過先會知

首頁

尾頁

跳至