自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

3月比的士撞到, 當時司機不顧而去. 無流血行到但被送院例行檢查. 即日被要求留院, 兩晚彼出院.

之後警察交通總部係4月初打嚟叫我去落口供, 阿sir話搵到司機啦, 話司機好驚但否認撞倒我, 當時無任何天眼/目擊者見到.

尋日收到信, 話: 當局提出訴訟 車牌XXX司機, 不小心駕駛. 封信下款有寫: 如你可能希望透過訴訟程序追究此事, 可以自行與律師相討.

請問我係咪需要搵律師? 程序係點架? 請有經驗JM分享教路, 唔該晒!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Push

子爵府

回覆 熱狗媽 的帖子

即係如果個司機被判罪名成立(警察應該會有信通知你),你就可以追討你既損失要司機或佢既保險公司賠償。你可能發達喇。

公爵府

sf013hk 發表於 19-6-26 10:51
回覆 熱狗媽 的帖子

即係如果個司機被判罪名成立(警察應該會有信通知你),你就可以追討你既損失要司機或 ...
嗯! 多謝回應.

請問現階段我係咪咩都唔洗做齋等呢

請問如果司機唔認罪咁我可以點做? (因為當時周圍無目擊者同cam影到成件事) 謝謝

男爵府

當時是妳報案還是有途人報案call白車?

現階段乜都唔駛做,除非你真係想告佢和索償就可揾律師傾(你有冇因此受傷或工作受影響等等?若果無其實無冇用)

吾駛擔心冇天眼證人,警方自然會查,check 車等等環境證明

公爵府

Catvole 發表於 19-6-26 11:19
當時是妳報案還是有途人報案call白車?

現階段乜都唔駛做,除非你真係想告佢和索償就可揾律師傾(你有冇因 ...
多謝回覆. 當時係我自己報警, 入院後因全身都超痛同埋照X 光見到骨有痕所以要留醫. 落口供時見到阿sir揸住醫院份驗傷報告註明係"新傷"

工作能力無受影響, 只係有四日番唔到工.

子爵府

熱狗媽 發表於 19-6-26 11:44
多謝回覆. 當時係我自己報警, 入院後因全身都超痛同埋照X 光見到骨有痕所以要留醫. 落口供時見到阿sir揸住 ...

X-ray 照到骨有痕都嚴重吖,休息4日就返工,jm 你好勁!
司機有冇判罪,你都可以向佢索償。包括醫療費用,病假人工,受傷後引起的開支,傷殘賠償...等等。如銀碼大建議找專業人士幫你

男爵府

熱狗媽 發表於 19-6-26 11:44
多謝回覆. 當時係我自己報警, 入院後因全身都超痛同埋照X 光見到骨有痕所以要留醫. 落口供時見到阿sir揸住 ...

你可以告佢索償。但若果冇cost or damages involved 咁你可能由佢啦!告索償都無so

警方控告佢危險駕駛都算還你公道

大宅

係判左司機老不後,警察會通知你,你要自己搵律師去claim 佢三保。

子爵府

回覆樓主:

有人會唔做野搵醫生證明要休養(心理或身體上傷害), 因而令自己無法工作, 每月工資及睇醫生可claim 司機, 當然憑自己良心是否必要, 但你目前仍然可claim 他意外所有支出(住院)

公爵府

20jack09 發表於 19-6-26 11:56
係判左司機老不後,警察會通知你,你要自己搵律師去claim 佢三保。
Thank you.

請問係邊度搵律師? 程序係點呢?

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

子爵府

回覆樓主:

我十年前撞車,揾葉謝鄧搞,你可以先打電話問下你單嘢點搞……

公爵府

2024勳章

water524 發表於 19-6-26 12:50
我十年前撞車,揾葉謝鄧搞,你可以先打電話問下你單嘢點搞……

咁當年律師費幾錢?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實樓主畀車撞,當時點解唔申請不論過失傷亡賠償基金呢?(好似六個月有效)
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

自行決定是否對司機作出民事訴訟,告就搵律師,唔告就唔洗理

錢銀鬆動就自行搵律師
錢銀唔鬆動可去法援署
民事訴訟法律援助計劃(由法律援助署提供)

http://www.clic.org.hk/tc/topics/legalAid/freeOrSubsidisedLegalAssistanceInHongKong/legalAidSchemeForCivilCases/q6.shtml

公爵府

my005 發表於 19-6-26 13:51
其實樓主畀車撞,當時點解唔申請不論過失傷亡賠償基金呢?(好似六個月有效) ...
出院後已經辦妥, 而家係問緊警察出果封信, 我應該下一步需要做d咩

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

熱狗媽 發表於 19-6-26 14:14
出院後已經辦妥, 而家係問緊警察出果封信, 我應該下一步需要做d咩

等判左個司機有罪先再諗啦。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

tszchungmama 發表於 19-6-26 13:21

咁當年律師費幾錢?

5k

珍珠宮

回覆樓主:

你記得個車牌?

首頁

尾頁

跳至