自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

女兒11歲 近幾個月發現她有頭屑 (很多白點黏在根部)
已幫她轉過不同洗髮水試過
但都未能解決 求根治方法
⋆☆知足常樂

大宅

睇醫生啦, 唔好用偏方etc

大宅

WiNniE_726 發表於 19-6-26 12:19
但都未能解決 求根治方法:ba ...

是什麼髮質? 頭屑多未必係乾燥, 有時反而係油性, 試吓用 「施巴油性洗髮露」 , 呢個方法簡單啲, 先試吓冇壞。

侯爵府

WiNniE_726 發表於 19-6-26 12:19
但都未能解決 求根治方法:ba ...

我女試過。
係佢自己洗頭嗎?我幫佢洗一次之後解決咗,小朋友成日話已洗乾淨,原來有盲點,有点位佢從來無洗過,我幫佢洗果次,佢先感覺到果個位原來無洗過

水晶宮

回覆樓主:

有隻藥性洗頭水藥房買,好似N字頭,唔記得

又試過clear, 頭幾年得,而家唔得

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

smiletigger 發表於 19-6-26 13:26
我女試過。
係佢自己洗頭嗎?我幫佢洗一次之後解決咗,小朋友成日話已洗乾淨,原來有盲點,有点位佢從來無 ...

係呀 佢係自己洗頭的
⋆☆知足常樂

公爵府

bigorange 發表於 19-6-26 13:25
是什麼髮質? 頭屑多未必係乾燥, 有時反而係油性, 試吓用 「施巴油性洗髮露」 , 呢個方法簡單啲, 先試 ...

佢每晚都洗頭
但第二日一起身無耐個頭就會開始「立」
等我都買返枝比佢試下先
⋆☆知足常樂

侯爵府

WiNniE_726 發表於 19-6-26 15:17
係呀 佢係自己洗頭的

你示範多次,畀佢feel下應該点先叫洗乾淨
依家我都煩緊佢塊面,我都懐疑佢洗得唔乾淨所以出粒粒

首頁

尾頁

跳至