懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

生過一胎後小2次,非高齡。
做左t21, 政府醫院度頸皮,都無事,
今日照結構,醫生話唔係好見有鼻骨或是未完全鈣化,寫左referral letter.
問:是否政府醫院會建議抽羊水?
有無過來人最後無事?

男爵府

Hello你好 發表於 19-6-26 13:08
今日照結構,醫生話唔係好見有鼻骨或是未完 ...

今日照結構係乜嘢醫生啊,好多媽媽話劉子健係權威,你會唔會盡快book左佢先

大宅

moksamuel 發表於 19-6-26 13:11
今日照結構係乜嘢醫生啊,好多媽媽話劉子健係權威,你會唔會盡快book左佢先
...

姓王的,我同老公諗過,佢係無,照多次都唔會有...要生出黎都唔會咁短時間。

大宅

Hello你好 發表於 19-6-26 13:13
姓王的,我同老公諗過,佢係無,照多次都唔會有...要生出黎都唔會咁短時間。
...

我建議樓主去政府醫院跟進下,政府醫院都會幫你照多次,佢地都要確診後才會幫你抽羊水的。

大宅

ryanychu 發表於 19-6-26 15:00
我建議樓主去政府醫院跟進下,政府醫院都會幫你照多次,佢地都要確診後才會幫你抽羊水的。
...

即日已交左文件,等佢俾電話我...
要是有事,我都無辦法...
命中注定.....

男爵府

過來人。到生前超聲波都唔係好見到鼻骨。不過Nifty 已經排除左99.X%,選擇唔抽羊水。BB結果冇事。醫生話好多時係亞洲人鼻扁照唔出。

大宅

honeybid2 發表於 19-6-26 16:34
過來人。到生前超聲波都唔係好見到鼻骨。不過Nifty 已經排除左99.X%,選擇唔抽羊水。BB結果冇事。醫生話好 ...

謝謝你,我怎能唔擔心....
我打算如醫院offer抽羊水,我會照抽。
今日私家醫生叫我拎份t21報告俾佢睇,
有個數得6.6,佢話要8先安全。
所以我宜家唯有等醫院快打電話俾我...

男爵府

Hello你好 發表於 19-6-26 16:39
謝謝你,我怎能唔擔心....
我打算如醫院offer抽羊水,我會照抽。
今日私家醫生叫我拎份t21報告俾佢睇,

完全明白。我都擔心到生嗰日。次次照都問有冇鼻骨。我結構喺劉子建度照,佢唔建議我冒抽羊水流產既風險(只有0.幾%)。祝樓主好孕。

大宅

honeybid2 發表於 19-6-26 17:18
完全明白。我都擔心到生嗰日。次次照都問有冇鼻骨。我結構喺劉子建度照,佢唔建議我冒抽羊水流產既風險( ...

謝謝你,
但就是開不了心...

男爵府

Hello你好 發表於 19-6-26 17:20
謝謝你,
但就是開不了心...

其實Nifty 假陰性率只係0.1%,樓主俾啲信心自己同BB。不過嗰種擔心我明,但而家先係做人阿媽既開始,遲吓仲有N年要擔心,要樂觀面對呀

複式洋房

我!我同樓上一樣都係搵劉子健醫生做結構,個時21週,但照唔到鼻骨,醫生睇曬我nifty pro report 同埋comfrim 我bb無其他唐氏特徵, 叫我唔洗擔心,不過我依然都係好擔心,仲比健康院姑娘嚇我,話無鼻骨好少事,有啲bb 一岀世皮膚都無,我當時以為鼻骨係會影響到鼻既以後發展,驚左好耐,轉介左去醫院專科再照,估唔到公院產科醫生好好,好耐心甘解釋鼻骨係唐氏綜合既其中一個指標,好多亞洲人都係無,依加bb 4個月,健康!肥肥白白。

大宅

meimeido2002 發表於 19-6-27 04:14
我!我同樓上一樣都係搵劉子健醫生做結構,個時21週,但照唔到鼻骨,醫生睇曬我nifty pro report 同埋comf ...

多謝你!我希望我同bb緣份唔會咁快盡...
等緊公院打俾我,有問題...24週前要做決定...

珍珠宮

Oscar 有假陽性, 我上胎就係咁抽左絨毛。最後無野, 我事後比人鬧做乜唔做t21 . t21已好準確, 我baby 出左世,個鼻高過我

別墅

加油啊,見到上邊幾位媽媽回覆,原來亞洲人呢個情況都好普遍,希望平安順利啦你

大宅

YellowDuckDuck 發表於 19-6-27 10:50
加油啊,見到上邊幾位媽媽回覆,原來亞洲人呢個情況都好普遍,希望平安順利啦你
...

多謝!我會update大家,希望無事...

水晶宮

meimeido2002 發表於 19-6-27 04:14
我!我同樓上一樣都係搵劉子健醫生做結構,個時21週,但照唔到鼻骨,醫生睇曬我nifty pro report 同埋comf ...

聽講劉子健係權威,
連公立都聽佢,
所以我覺得樓主要去睇下

劉子健專睇D 奇難雜症
結構有問題既好多都睇佢.

複式洋房

李露眉 發表於 19-6-27 11:40
聽講劉子健係權威,
連公立都聽佢,
所以我覺得樓主要去睇下

無錯,公院個邊睇完楊醫生份report 直接同我講我地唔會再幫你做多次結構,楊醫生已經好權威,話如果我做抽絨毛流產既機會比中唐氏中高,我都有打比林勇行到想再book 多次結構,林醫生個姑娘知道我係搵楊醫生做都拒絕左我。

大宅

聽講劉子健係權威,
連公立都聽佢,
所以我覺得樓主要去睇下

咁一係我book左,見左醫生先,睇佢點講...

男爵府

聽講劉子健係權威,
連公立都聽佢,
所以我覺得樓主要去睇下

冇錯。公立見到劉醫生個report 有寫冇鼻骨,即刻幾個醫生一齊研究佢個report 再加超聲波嗰陣照鼻照得好詳細。結論係佢地既finding 同劉醫生一樣。認為我應該相信劉醫生既建議。

大宅

我book左劉照多次結構,公院排到7月9先睇...

首頁

尾頁

跳至